Laguna - Bukmarker - Kako da „prodate“ vašu omiljenu knjigu nekome ko ne voli da čita - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Kako da „prodate“ vašu omiljenu knjigu nekome ko ne voli da čita

Kao što nas je Geri Kolman davno naučio: potrebno je sprovesti različite postupke kako bi se svet pokrenuo, a to bi značilo da oni koji vole da čitaju (knjigoljupci) moraju da žive rame-uz-rame sa onima koji čitanje smatraju najgorim načinom da se provede slobodno vreme. Zapravo, možda ste čak i blizak prijatelj (ili u krvnom srodstvu) sa nekim ko nikada ne čita knjige, što znači da je vaš odnos ograničen činjenicom da ne možete neprestano voditi razgovore o knjigama. U ponekim slučajevima, taj razdor se može smanjiti ukoliko je snimljen film ili TV adaptacija, ali to ipak nije baš ista stvar. Najbolji mogući ishod bi bio da uspete da ih ubedite da pročitaju vaše omiljene knjige i time ih uvučete u svoj začarani čitalački klub.



Ali kako to da postignete ako oni čitanje smatraju zadatkom ili obavezom (kako da ne!)? To neće biti lak posao, ali je svakako moguć. Sledi pet koraka kako da ubedite svog prijatelja (knjigomrsca) da pročita vašu omiljenu knjigu.

Uobličite svoje izlaganje

Pre svega, treba da zna te sa kim imate posla. Zbog čega pruža otpor? Da li smatra da je „Hari Poter“ samo za decu ili misli da je svaka priča sa elementima magije tupava? Da li je kontraš koji odbija da uzme u obzir bilo šta popularno? Počnite od razloga zbog kojih ima takav stav i oblikujte svoje izlaganje o knjizi tako da bude podjednako argumentovano i u suprotnom smeru. Ukoliko veruje da priče o dečaku-čarobnjaku nisu vredne njegovog vremena, usredsredite svoje izlaganje na kompleksnost likova i emotivni odjek njihovih sudbina. Ukoliko odbija da čita bilo šta što je popularno, istaknite činjenicu da su mnogi klasici nekada bili najpopularniji bestseleri.

Uklonite pritisak

Oštar nastup neće dati rezultat u ovakvom slučaju. Morate imati na umu da je najlakša stvar na svetu ne raditi nešto, tako da ukoliko preterano navalite na svog knjigomrsca, on će se najverovatnije još više zainatiti. A ukoliko nekako uspete da ga naterate da pročita knjigu iz osećaja krivice, sigurno će to učiniti sa negativnim stavom i velika je verovatnoća da će odlučiti da mu se knjiga ne dopada samo zato što mu je bila mrska činjenica da je na to bio primoran. Ključ leži u tome da spustite loptu i iznesete pozitivne argumente zbog kojih bi trebalo da pročita knjigu, umesto da navaljujete i namećete stav.

Sklopite dogovor

Ono što vi zapravo tražite od nekog jeste da vam veruje da će njegovo vreme biti pametno utrošeno na vašu omiljenu knjigu, a vreme je jedna od stvari koja ne može da se nadomesti. Umesto da zapovednički insistirate da će mu vaša knjiga promeniti život i da jednostavno mora da je pročita, ponudite se da vi iskusite nešto za šta on insistira da je odlično ali za šta vi nemate preterano mnogo entuzijazma. Bilo da je to film za koji je navaljivao da morate da pogledate ili životni stil koji nikako ne možete da razumete (džogiranje, možda?), možda veče provedeno u operi ili nešto slično, stavite ponudu na talon: vi ćete ispuniti njegov zahtev ukoliko on ispuni vaš. Time se razotkrivaju sve karte, i umesto rivalstva u ukusima sklopićete ortački dogovor.



Pronađite saveznike u poznatim ličnostima

Ukoliko dođete do zaključka da vaš knjigomrzac jednostavno ne shvata vaše argumente ozbiljno, bilo bi pametno da vam u pomoć pritekne poznata ličnost. Setite se ko su njegovi omiljeni muzičari, glumci ili zvezde iz nekih drugih branši, i potrudite se da iskopate nešto, ukoliko postoji, gde su javno odobravali vaše omiljene knjige. To ne moraju da budu svetski poznate zvezde, možda pre neko iz kruga prijatelja ili poznanika koga vaš knjigomrzac poštuje i čije mišljenje ceni, i ko bi mogao da bude regrutovan za postizanje vašeg cilja. Ukratko, pogazite svoj ponos i obezbedite pojačanje.

Dajte sve od sebe

U redu, vi volite tu knjigu i pročitali ste je šezdeset i četiri puta, i možete da je citirate naširoko i nadugačko i često u razgovoru koristite citate iz nje. Ako vaš knjigomrzac i dalje odbija da je pročita, razmislite da li je to zbog toga što ste problem postavili kao da je školska lektira. Dajte sve od sebe tako što ćete predložiti da to iskustvo učinite više nalik književnom klubu: ponudite se da čitate zajedno što će istog časa radnju koja se uglavnom odvija u samoći (što prvenstveno može biti razlog zbog kog ne voli da čita) pretvoriti u iskustvo podeljeno sa prijateljem. Ukoliko poznajete još nekog zaljubljenika podjednako zaluđenog vašom omiljenom knjigom, regrutujte i njega u vaš klub i organizujte vreme koje ćete posvetiti čitanju (npr, uz koktele ili ležernu večeru) i diskusiji. Time ćete napraviti prigode koje se ne propuštaju! To će biti nešto u čemu će vaš knjigomrzac želeti da učestvuje, umesto da to bude zadatak koji želi da izbegne.

Na kraju, budite spremni da prihvatite ishod. Ukoliko utrošite svu snagu na nagovaranje da pročita knjigu i na kraju i dalje ostane pri odričnom stavu, odstupite – to nije razlog zbog kog treba upropastiti prijateljstvo. I ono što je najbitinije, ukoliko ipak popusti, pročita je i ne dopadne mu se – prihvatite presudu. On je odradio ono što je obećao, pružio joj je šansu, i skroz je legitimno da mu se ne dopadne koliko i vama. Očito je da nije u pravu, ali to je ipak njegovo pravo.

Koju vi knjigu stalno pokušavate da nagovorite druge da pročitaju?

Autor: Džef Somers
Izvor: barnesandnoble.com
Prevod: Aleksandra Branković


Podelite na društvenim mrežama:

 ja sam heroj 4 kenga hanazave u prodaji od 18 jula laguna knjige „Ja sam heroj 4“ Kenga Hanazave u prodaji od 18. jula
18.07.2024.
Novi i nagrađivani manga serijal Kenga Hanazave u izdanju Lagune, „Ja sam heroj“, vodi nas u bitku protiv pošasti koja preti čitavom čovečanstvu! U četvrtom nastavku bolje ćemo upoznati n...
više
zoran kostić cane rešio ukrštene reči u čačku laguna knjige Zoran Kostić Cane rešio „Ukrštene reči“ u Čačku
17.07.2024.
Nakon Herceg Novog, u ponedeljak 15. jula, u dvorištu Gradske biblioteke „Vladislav Petković Dis“, a u organizaciji Udruženja „Irmos“, Čačani su mogli da čuju poeziju Zorana Kostića Caneta, frontmena ...
više
priča o moći umetnosti da transformiše ali i uništi život i smrt sofi stark u prodaji od 19 jula laguna knjige Priča o moći umetnosti da transformiše ali i uništi – „Život i smrt Sofi Stark“ u prodaji od 19. jula
17.07.2024.
Fascinantan roman američke književnice Ane Nort „Život i smrt Sofi Stark“ priča je o neobičnoj ženi koja je za kratko vreme postala poznata režiserka. Ovo je i roman o slavi i ceni koju sa sobom nosi....
više
najpoznatiji serijal fantastike muni vičer u izdanju lagune laguna knjige Najpoznatiji serijal fantastike Muni Vičer u izdanju Lagune
17.07.2024.
Proslavljeni serijal Muni Vičer o desetogodišnjoj alhemičarki Nini prvi put je objavljen 2002. godine i za kratko vreme postigao vrtoglavi uspeh u svetu dečje književnosti i preveden je na više od 30 ...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.