Laguna - Bukmarker - Kako da počnete sa pisanjem fanfikcije - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Kako da počnete sa pisanjem fanfikcije

Fanfikciju sam počeo da pišem oko 2008. godine kada sam imao 11 godina. Pošto trenutno imam 24, to znači da je to bilo pre više od polovine mog dosadašnjeg života! Ovih dana fanfikciju više čitam nego što je pišem – delom zato što imam druge projekte u vezi sa pisanjem koji mi oduzimaju puno vremena, i delom zbog posla i hobija koji nemaju veze sa pisanjem, a koji mi pomažu da izbegnem sagorevanje na poslu, ali mi takođe oduzimaju vreme. I dalje uživam u čitanju fanfikcije jer me to oslobađa od stresa i podseća na to da pisanje može da se radi iz zabave i da pruži osećaj ispunjenosti.

Foto: Freepik

Fanfikcija mi je otvorila put ka pisanju originalnih priča i odlučno tvrdim da može da doprinese vežbanju, na primer, razrade likova ili produbljivanju ljubavi prema pisanju. Ako ste početnik, ovih šest saveta će vam pomoći da počnete da pišete fanfikciju i da iz toga izvučete maksimum.
 
Ne shvatajte sebe previše ozbiljno.
 
Ukoliko osećate pritisak, još pre nego što počnete sa pisanjem, zato što sve mora da bude savršeno, onda bolje nemojte ni počinjati. Za razliku od pisanja originalne fikcije, koje ponekad može biti vođena uspehom ili novcem, pisanje fanfikcije je zasnovano na vašim interesovanjima – bilo da je to uparivanje određenih junaka ili davanje novog završetka serijalu koji volite.
 
Zamislite fanfikciju kao kreativno igralište u kojem možete da isprobavate nove ideje. Umesto da brinete o pisanju najbolje moguće fanfikcije, počnite od priče koja vas zanima i nju nadograđujte. Ako volite mračne i teške priče, pišite njih. Ako vam se sviđaju određeni likovi i priželjkivali ste da ih vidite zajedno u originalnom delu, onda napišite priču u kojoj su oni skupa.
 
Odlučite da li želite da pišete u okviru postojećeg ili u alternativnom univerzumu.
 
Fanfikcija se obično deli na dve velike kategorije: ona koja se dešava u postojećem i ona koja je smeštena u alternativnom univerzumu (AU). Fanfikcija u okviru postojećeg univerzuma se odvija u istom okruženju kao i originalna priča i prati postojeće zaplete. To može da bude, na primer, priča koja prethodi originalnom delu ili koja prati nekog od sporednih likova.
 
Fanfikcija koja se dešava u alternativnom univerzumu istražuje drugačije okruženje ili drugačiji zaplet sa postojećim likovima u okviru nekog fandoma. To može da bude, na primer, fanfikcija u kojoj je i dalje živ neki junak koji je u originalnoj priči nastradao ili alternativna verzija priče u kojoj svi likovi rade u kafiću – što da ne. AU fanfikcija je odličan izbor ako želite da imate veću kontrolu nad svojom pričom ili želite da istražite potpuno drugačije okruženje uz likove koje volite.
 
Upoznajte se sa tropima.
 
Tropi su elementi zapleta ili teme koje pomažu čitaocima da znaju šta mogu da očekuju od priče. Oni mogu da pruže i odličnu inspiraciju za priču ili da budu sjajna prekretnica. Jedan od najpopularnijih tropa u fanfikciji je, na primer, „bol/uteha“ – koji određuje tip priče u kojoj je jedan lik tužan, dok mu drugi (koji je obično zaljubljen u onog prvog) pomaže da se oseća bolje.
 
Na internetu možete pronaći primere tropa koji se najčešće koriste u određenim žanrovima ili terminologiju koja se koristi za fandom o kome planirate da pišete.
 
Odaberite platformu.
 
Trenutno postoje dve veoma popularne platforme za fanfikciju: Archive of Our Own (AO3) i Wattpad. Lepota AO3 je u jednostavnosti njegovog dizajna, kao i u brojnim ključnim pojmovima za pretraživanje, koji olakšavaju pronalaženje fanfikcije na osnovu određenih likova ili tropa. Pošto je ovo neprofitna platforma, ona je 100% besplatna – iako su potrebne donacije kako bi sajt nadalje funkcionisao.
 
Wattpad pruža više kreativnosti pri prezentaciji. Možete, na primer, da napravite naslovnicu za svaku priču koju postavite. Ovaj sajt je popularniji među piscima originalne fikcije, što može biti korisno ako pišete i jedno i drugo. Wattpad takođe koristi ključne pojmove za pretraživanje, ali je AO3 po tome poznatiji.
 
Tumblr se takođe koristio za objavljivanje fanfikcije u protekloj deceniji, ali u poslednje vreme nije toliko popularan. Korisnici Tumblra na svoje stranice često stavljaju linkove za fanfikciju koju su postavili na sajtu AO3.
 
Fan Fiction Dot Net je bio izuzetno popularan tokom 2000-ih, ali se ovih dana manje koristi (delimično zato što njihov sajt izgleda otprilike isto kao i kada je počeo sa radom 1998. godine). Međutim, ovaj sajt poseduje veliku kolekciju fanfikcije iz poslednjih nekoliko decenija. Odličan je za čitanje priča iz fandoma koji postoje duže vreme, mada ne deluje privlačno novim čitaocima.
 
Pa ko šta više voli, nek izvoli.
 
Obavezno dodajte ključne pojmove kako biste olakšali pretraživanje.
 
Kada napišete samostalno delo ili prvo poglavlje obimnijeg projekta, postavite ga na željenu platformu i dodajte ključne pojmove vezane za fandom, trop i/ili junake. Jedan od najboljih momenata kod pisanja fanfikcije jeste pronalaženje zajednice pisaca koji obožavaju iste fandome kao i vi. Ključni pojmovi pomoći će drugim čitaocima da lako pronađu vaše priče, ali i da vi bolje organizujete svoje pisanje.
 
Ako je moguće – objavljujte redovno.
 
U suštini, čitaoci više vole duže priče koje redovno dobijaju nastavke. Niko ne želi da se upušta u čitanje priče koja nikada neće biti završena. Ali kao što je već ranije rečeno, sve zavisi od vas. Ukoliko želite da objavite novi tekst svakog utorka, samo nastavite tako! Međutim, ako ne možete da se držite fiksnog rasporeda ili ako ste izgubili interesovanje za svoj projekat, nemojte se prisiljavati da nastavite da pišete.
 
Autor: Si Džej Konor
Izvor: bookriot.com
Prevod: Kristijan Vekonj


Podelite na društvenim mrežama:

snimljena serija konstantinovo raskršće međunarodna promocija niša koja grad ne košta ni dinara laguna knjige Snimljena serija „Konstantinovo raskršće“ – međunarodna promocija Niša koja grad ne košta ni dinara
08.05.2024.
Prva sezona serije „Konstantinovo raskršće“, rađena po bestseleru pisca iz Niša Dejana Stojiljkovića, snimljena je i u toku je postprodukcija, kaže nagrađivani autor. Misterioznu istorijsku dramu...
više
naučni piknik misli zeleno 17 i 18 maja na šumarskom fakultetu u beogradu laguna knjige Naučni piknik „Misli zeleno“ 17. i 18. maja na Šumarskom fakultetu u Beogradu
08.05.2024.
U prostoru Arboretuma Šumarskog fakulteta, na Banovom brdu, održaće se treći Naučni piknik u trajanju od dva dana. Prvog dana Naučnog piknika, u petak 17. maja od 13.00, o naslovima „Tajni život dr...
više
promocija knjige naše priče gorice nešović i jelice greganović 15 maja laguna knjige Promocija knjige „Naše priče“ Gorice Nešović i Jelice Greganović 15. maja
08.05.2024.
Nastavak bestselera „Priči nikad kraja“, knjiga „Naše priče“ Gorice Nešović i Jelice Greganović biće predstavljena u sredu 15. maja od 18 sati u knjižari Delfi SKC. O ovoj knjizi će govoriti au...
više
zoran kostić cane predstavlja ukrštene reči u novom sadu 10 maja laguna knjige Zoran Kostić Cane predstavlja „Ukrštene reči“ u Novom Sadu 10. maja
08.05.2024.
Promocija zbirke pesama Zorana Kostića Caneta „Ukrštene reči“ održaće se u petak 10. maja u 18 sati, u novoj zgradi Studentskog kulturnog centra „Novi Sad“ (Ulica Vladimira Perića Valtera 5). &nbs...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.