Laguna - Bukmarker - Kako da održite svoju ljubav prema čitanju kada vam je to i posao - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Kako da održite svoju ljubav prema čitanju kada vam je to i posao

Prošle godine sam pročitala 110 knjiga, manje-više. Barem polovina su bile knjige koje sam morala da pročitam, za objavu na sajtu ili za moj recenzentski posao. Neke od tih knjiga su bile sjajne, neke i nisu. A šta im je svima bilo zajedničko? Prva sam ih se dočepala, jer mi je to posao.

Foto: Freepik

Svako ko je išao u školu zna caku sa obaveznim štivom: skoro bez izuzetka, ne želimo time da se bavimo. Čak i ako se ispostavi da neka knjiga može da vam promeni život, to što morate da je pročitate će joj makar malo umanjiti značaj. Kada provodite nekoliko sati dnevno, većim delom nedelje, čitajući za posao, to može da vam potpuno upropasti uživanje u ovoj najdivnijoj aktivnosti. Dok trepnete, našli ste se u krizi i pokušavate da se setite zašto ste se uopšte i zaljubili u knjige.

Ali ne plašite se! Čak i ako stalno čitate za posao ili zbog obrazovanja, možete da primenite neke mere kako biste izbegli ovakav ishod – ili da makar umanjite šanse da do njega dođe. Ovako možete da održite svoju ljubav prema knjigama, čak i kada vam je čitanje posao.

Svoje dane obogatite knjigama koje birate da pročitate.

Najbolji način da izbegnete krizu jeste da je predupredite, tako što ćete se držati knjiga koje vas zaista zanimaju. Čak i ako provedete nekoliko sati dnevno u obaveznom čitanju, pobrinite se da tu uglavite i nekoliko stranica knjige u kojoj uživate. Makar to bilo uz jutarnju kafu ili pred spavanje.

Ponovo pročitajte omiljenu knjigu.

Ne mogu da nabrojim koliko sam puta otvorila „Gordost i predrasude“ ili neku od avantura Herkula Poaroa kada mi se čita, ali istovremeno baš i ne. Priče koje znam napamet, i po potrebi mogu da citiram, književni su ekvivalent ušuškavanja ispod udobnog ćebeta, noću, zimi: spokojno je i opuštajuće. Uz to, ne osećam krivicu ukoliko ne završim knjigu jer sam je već milion puta pročitala.

Pročitajte knjigu za decu.

Dečje knjige su prepune magije, i pritom ne mislim samo na zmajeve (jer potpuno je u redu ako volite zmajeve). Na kraju krajeva, pomoću ovakvih knjiga se omladina zaljubljuje u čitanje; a prema ličnom iskustvu, one takođe podsećaju iscrpljene, načitane matorce zašto su, pre svega, se i oni zaljubili.

Pokušajte sa grafičkim i interaktivnim romanima.

Pored toga što su grafički i interaktivni romani obično kraći od „običnih“ knjiga, oni vas tako opčine da ćete, pre nego što toga postanete svesni, povremeno sebe zateći kako razmišljate o glavnom liku u prvom licu. Da li me je sramota? Sigurno. Da li sam i dalje opsednuta njima? Apsolutno.

Ako uvek čitate iste knjige, pokušajte sa drugim žanrom.

Da li čitate krimiće? Pokušajte sa ljubićima. Vaše najdraže istorijske romanse vam ne drže pažnju? Možda je vreme da istražite svet horora. Da li živite za romane prema istinitim zločinima? Savršeno je vreme da pročitate mangu. Kada se udaljite od motiva i tema koje veoma dobro znate i prepustite se novima, možda ćete se lakše setiti zašto ste postali knjigoljubac.

Pokušajte sa drugačijim formatom.

Da li uvek čitate knjige u mekom povezu? Možda bi trebalo da se okušate s audio-knjigama. Da li ste predugo držali e-čitač? Vreme je za tvrdi povez. Pogotovo ako štivo za posao često dobijate u istom formatu (kao što to moj iscrpljeni e-čitač zna), ukoliko ga promenite, vaš mozak će možda uvideti da je, zapravo, radno vreme isteklo.

Napravite pauzu.

Ne možete uvek da izbegnete čitalačke krize. Skoro svaki čitalac, s vremena na vreme, kroz njih prolazi. Ako ste pokušali sa svim gorenavedenim koracima, a duša vam vene na pomisao da čitate više od nekoliko sati koliko vam je potrebno za posao tog dana, u redu je da napravite pauzu. Na kraju krajeva, ako se ne forsirate, ponovo ćete rasplamsati svoju čitalačku strast.

Autor: Karolina Ćući
Izvor: bookriot.com
Prevod: Đorđe Radusin


Podelite na društvenim mrežama:

nedelja knjiga stivena eriksona od 20 do 26 maja  laguna knjige Nedelja knjiga Stivena Eriksona od 20. do 26. maja!
20.05.2024.
Erikson je stekao svetsku slavu i armiju čitalaca serijalom „Malaška knjiga Palih“, a Laguna je objavila 14 knjiga ovog autora. Zanimljivo je da je po obrazovanju arheolog i antropolog, a završio je i...
više
ekskluzivno stiven erikson u beogradu 20 maja  laguna knjige Ekskluzivno: Stiven Erikson u Beogradu 20. maja!
17.05.2024.
Jedan od najznačajnijih svetskih autora žanra epske fantastike, Stiven Erikson, družiće se sa čitaocima u Beogradu u ponedeljak 20. maja od 17 sati u knjižari Delfi SKC. On će potpisivati svoje knjige...
više
nastavak bestselera jato egzodus kejt stjuart u prodaji od 21 maja laguna knjige Nastavak bestselera „Jato“ – „Egzodus“ Kejt Stjuart u prodaji od 21. maja
20.05.2024.
„Egzodus“ Kejt Stjuart nastavak je svetskog bestselera „Jato“. Možeš li Sesilija živeti u laži? To je grad duhova, mesto koje je proganja, koje ju je stvorilo. Jasno joj je da nikad neće prevazići ...
više
branko anđić ništa gore od čitanja suvoparne knjige, jedino gore od toga je njeno pisanje laguna knjige Branko Anđić: Ništa gore od čitanja suvoparne knjige, jedino gore od toga je njeno pisanje
17.05.2024.
Ovogodišnji dobitnik Nagrade grada Beograda „Despot Stefan Lazarević“ u oblasti književnosti i prevodnog stvaralaštva u razgovoru za Danas govori o značaju ove nagrade, ali i o dve poslednje knjige na...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.