Laguna - Bukmarker - Kako da ne zaspite dok čitate - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Kako da ne zaspite dok čitate

Ne znam kako vi stojite sa tim, ali u poslednje vreme mene čitanje uspavljuje. Prošli su dani kada sam mogla da ostanem budna do ranih jutarnjih sati zbog čitalačkog maratona a da mi se kapci ne sklope. Ne razumem zašto se to dešava. Nisam izgubila žar za čitanjem, niti su mi najnovije knjige koje čitam nezanimljive. Često mi se desi da čitam najuzbudljiviji roman koji postoji i da, iz neobjašnjivih razloga, lagano utonem u san.

Image by Freepik

Čini se kao da je sam čin sedenja i pognutog položaja glave usmerenog na stranice postao mom telu signal za isključivanje. Da bih se izborila sa tim, smislila sam nekoliko strategija kako bih ostala budna dok čitam. Ako ste i vi tip čitaoca sa ovakvim problemom, isprobajte moje savete (ali pazite: otkrila sam i njihove nedostatke, pa zato pažljivo birajte)!

Počnite da čitate čim se probudite

Upravo ste se probudili nakon dugog i okrepljujućeg sna (nadajmo se). Ne postoji bolje vreme za čitanje od ovoga, jer ste sveži i odmorni.

Loša strana: Ovo realno možete da praktikujete vikendom ili tokom praznika. Ako treba da se spremite i idete na posao ili u školu, poslednja stvar koju ćete uraditi je da uzmete knjigu u ruke.

Audio-knjige

S jedne strane, audio-knjige su odličan način da „pročitate“ neku od knjiga sa vaše čitalačke liste dok vozite, radite stvari po kući, itd. Ukoliko se bavite drugim aktivnostima dok slušate audio-knjigu, šanse da zaspite se sigurno smanjuju!

Loša strana: S druge strane, ako ne radite nešto drugo dok slušate audio-knjigu, vaše šanse da zaspite uz nju su podjednako visoke kao i kada čitate „normalnu“ knjigu, ako ne i veće.

Pojedite ili popijte nešto

Još dok sam bila na studijama, ovo je bila strategija koju sam primenjivala kada smo moji drugovi i ja provodili celu noć u biblioteci radeći na raznim laboratorijskim izveštajima i esejima. Kofein mi nikada nije bio dobar drug, tako da sam umesto kafe i energetskih napitaka morala da se poslužim hranom kako bih svoje telo zaokupila i održala budnim. Naravno, ne treba primenjivati ekstremne mere samo da bismo pročitali neku knjigu, ali smatram da mi pomaže da ne zadremam ukoliko imam nešto što mogu polako da grickam ili srkućem.

Loša strana: Nemam korisne savete kako da izbegnete mrlje na knjizi ili čitaču, pa je sasvim jasno da je ovo veoma loša ideja ako ste skloni nezgodama.

Osmislite igru

Ponekad, dok čitam, držim uključen TV ili pustim muziku da tiho svira u pozadini, i onda sama sa sobom igram igru i pokušavam da ustanovim koliko mogu da pročitam tokom jednog propagandnog bloka ili jedne pesme. Ozbiljna sam. Na neki čudan način je zabavno to što čitanje razbijate na kratke segmente.

Loša strana: Ako ste tip osobe koja ne može da se fokusira na više stvari istovremeno, ovo definitivno nije za vas. Čak i ako jeste multitasker, ne preporučujem da čitate nešto što želite kritički i pažljivo da pročitate.

Prošetajte dok čitate

Ovo je metod koji u poslednje vreme najčešće primenjujem. Ustajanje i šetnja po kući je 100% delotvorno. Budući da ste u uspravnom položaju i da se krećete, ne postoji nikakva opasnost da ćete se previše opustiti i zaspati.

Loša strana: Kada sam imala otprilike tri godine, čitala sam/gledala sam jednu knjigu (bila je ogromna – skoro kao polovina mog tadašnjeg tela) dok sam silazila niz stepenice. Ne moram da napominjem da nisam gledala gde stajem, tako da sam napravila pogrešan korak i skotrljala se niz preostalih četiri-pet stepenika i zaustavila se tek u njihovom podnožju. Na svu sreću, tamo se nalazio tepih, pa sam se izvukla samo sa manjim oderotinama. Nažalost, sada imam prave napade panike kada pokušam da se prebrzo spustim niz prilično dugačke stepenice. Dakle, pokušajte da izbegnete stepenice i praktikujte ovu strategiju na vlastitu odgovornost.

Autor: Patriša Tang
Izvor: bookriot.com
Prevod: Kristijan Vekonj


Podelite na društvenim mrežama:

o romanu belo se pere na devedeset slovenačke autorke bronje žakelj 25 aprila u knjižari delfi skc laguna knjige O romanu „Belo se pere na devedeset“ slovenačke autorke Bronje Žakelj 25. aprila u knjižari Delfi SKC
24.04.2024.
Slovenačka autorka Bronja Žakelj, koja u prestonicu Srbije dolazi uz podršku ambasade Republike Slovenije, predstaviće beogradskim čitaocima roman „Belo se pere na devedeset“ u četvrtak 25. aprila od ...
više
novo izdanje zapisa na stubu, jerusalimskom selimira radulovića laguna knjige Novo izdanje „Zapisa na stubu, Jerusalimskom“ Selimira Radulovića
24.04.2024.
U štampi će se uskoro naći drugo izdanje „Zapisa na stubu, Jerusalimskom“ Selimira Radulovića, dobitnika nagrade „Meša Selimović“. Kada pročitamo pesme iz nove knjige Selimira Radulovića, i njima prid...
više
roman o tinejdžerima kakav još niste pročitali ko zna šta će od mene biti ivane lukić u prodaji od 25 aprila laguna knjige Roman o tinejdžerima kakav još niste pročitali – „Ko zna šta će od mene biti“ Ivane Lukić u prodaji od 25. aprila
24.04.2024.
Zabavan, podsticajan i važan – takav je roman za tinejdžere Ivane Lukić „Ko zna šta će od mene biti“, napisan u interesantnoj formi, na mobilnom telefonu. Šesnaestogodišnji Luka ne voli fudbal i ne...
više
nedeljnik u knjižarama delfi laguna knjige Nedeljnik u knjižarama Delfi
24.04.2024.
Novi broj lista Nedeljnik je na kioscima, a od petka ga možete kupiti za samo 29 dinara u svim knjižarama Delfi širom Srbije uz kupovinu bilo koje Lagunine knjige, knjige drugih izdavača ili proizvoda...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.