Laguna - Bukmarker - Jednostavni saveti kako da vam deca čitaju više ove godine - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Jednostavni saveti kako da vam deca čitaju više ove godine

Obično u periodu oko nove godine donosimo neke odluke i zacrtavamo ciljeve kako bismo započeli nešto novo. Lakše reći nego uraditi, zar ne? Teško je doneti takve odluke za sebe, a kamoli za svoju decu. Pa ipak, mnogi od nas bi voleli kada bi nam deca više čitala naredne godine. I kako to možemo postići... a da budemo sigurni da će se održati i kada dođe april?



Fokusirajte se na ono što je izvodljivo. Počnite tako što ćete u ovom tekstu pronaći starosnu grupu vašeg deteta. Zatim izaberite zadatak koja deluje razumno i izvodljivo, koji će vam pomoći da podstaknete njihov čitateljski razvoj. Obećavam – mnogo je zabavnije nego odluka da „dovedete svoju liniju u red“.

Beba / detence (0-2 godine)

U ovom uzrastu je najzabavnije da se knjige pipkaju i hvataju, da se dokuči kako se okreću stranice i da se slušaju priče. Kako možete da doprinesete tome da vaš bebi knjigoljubac dobije čvrstu osnovu za buduću ljubav prema čitanju?
 
  • Pričajte svom detetu. Reči su vrlo važne za čitalačku sudbinu deteta. Razgovor sa detetom mu pruža uvid u nove reči i proširuje mu rečnik, što je jedan od glavnih ukazatelja za uspeh u čitanju.
  • Čitajte priče „za laku noć“. U ovom uzrastu je najbolje početi sa ritualom čitanja priča pred spavanje. Želećete da ovu aktivnost ponavljate dokle god možete – možda do puberteta? (Ako vam dopuste.)
     


Predškolci (3-5 godina)

Imate knjige i čitate ih zajedno. Šta još možete da učinite?
 
  • Pročitajte naslov i ime autora. To je veoma važno. Kada sednete da čitate priču, prvo treba da pročitate naslov knjige i ime autora. To će pomoći da dete razvije svest o tome kako je naslov povezan sa pričom, ali i da je autor, koji je osoba, izmislio istu tu priču.
  • Koristite prste. Pokazujte prstom reči koje čitate. To se zove podvlačenje.
  • Izmislite sami priče na osnovu knjiga. Koristeći bilo koju knjigu, podstaknite vaše dete da ispriča priču oslanjajući se na ilustracije. To će mu pomoći da razume značaj ilustracija i da spozna koncept početka, sredine i kraja priče. Naravno da vam za to nisu preko potrebne knjige, tako da pokušajte da proširite ovu aktivnost na zajedničko osmišljavanje priča. Zamislite nekog junaka koji se nalazi u problemu i krenite odatle.
  • Posetite biblioteku. Različite bibilioteke imaju različite kutke – iskoristite to. Usput, bacite pogled na knjige koje biste mogli da pozajmite. Što više knjiga vaše dete ima na raspolaganju – to bolje.
  • Skrenite mu pažnju na slova. Kada ste u vozilu ili kod kuće, igrajte se „Na-slovo-na-slovo“ ili „Zamišljenog pojma“ što će pomoći detetu da obrati pažnju na slova, oblike, boje i brojeve.
Čitalac u nastajanju (6-8 godina)

U ovom periodu vaše dete počinje stvarno da uči da čita. Kako je to samo uzbudljivo (ponekad i previše) doba odrastanja. Kako možete pomoći detetu da tečno čita?
 
  • Sredite kutak za čitanje. Cilj vam je da čitanje bude prijatna aktivnost i uživancija. Osmišljavanje prostora koji će krasiti knjige i jastuci će svakako biti od pomoći.
  • Napravite raspored. Kao i odraslima, i deci su potrebne određene granice, čak i ako se to odnosi na vreme za čitanje. Pokušajte da ne zadate previše aktivnosti odjednom. A čitanje odredite prioritetnom aktivnošću.
  • Oprobajte aplikaciju za elektronsko čitanje. Tehnologija može biti dobra motivacija. Dopustite detetu da čita i na kompjuteru ili tabletu. Postoji mnogo dobrih aplikacija.
  • Nabavite audio-knjige. One su odličan izbor tokom vožnje kolima! Dok sluša, vaše dete može da razume dosta komplikovanije knjige, nego kada bi ih čitalo.
  • Pribavite mnogo knjiga. Ne želite da vam neka promakne, naročito u ovom uzrastu. Ako se vašem detetu dopadne neka knjiga, kupite sve knjige iz serijala ako ste u mogućnosti. Ili ih pozajmite iz biblioteke. Pružite svom detetu svaku mogućnost da pronađe i pročita dobru knjigu.



Školarac (9-12 godina)

Divno je posmatrati dete kako čita, ali želite da održite i zadržite tu želju u njemu. Bacite pogled na ove predloge.
 
  • Budite uzor kada se radi o čitanju. Pokažite detetu da i sami čitate i da u tome uživate. Razgovarajte sa njim o omiljenim delovima, šta nagađate da može da se desi, povežite to sa stvarnim životom i događajima ili sa drugim knjigama. Ovo je pravi trenutak u kom se možete posvetiti omiljenim knjigama a da pritom ne osećate krivicu!
  • Razgovarajte o knjigama. Dozvolite vašem detetu da podeli svoje utiske o knjizi sa vama, kao što vi to radite sa njim. Namerno uvodite knjige kao temu svakodnevnog razgovora.
  • Osnujte čitalački klub. Zavisno od interesovanja vašeg deteta, pokušajte sa porodičnim ili vršnjačkim čitalačkim klubom. Deca uživaju u društvenom aspektu klubova, a čitanje neke nove knjige je samo šlag na torti.
  • Knjiga kao podstrek. Da li biste... koristili knjige kao podstrek za čitanje? Šta mislite o predlogu poput sledećeg: izlazak sa mamom i tatom do knjižare gde će dete moći da potroši 10 dolara na nove dekoracije za kutak za čitanje, pretplatu na određeni časopis, dozvolu da se ostane duže budan kako bi čitalo ili na kupovinu određenih knjiga?
Pubertetlije (13+)

Tinejdžeri čitaju znatno manje nego bilo koja druga starosna grupa dece, tako da je ovo veoma važan period da se nastavi i održi praksa čitanja.
 
  • Elektronska izdanja knjiga. Skinite aplikaciju za Kindle (na telefonu ili tabletu) gde mogu da kupe ili pogledaju šta se sve nalazi u ponudi elektronskih izdanja. Kao što nam je svima već poznato, pubertetlije ne mogu da žive bez svojih telefona, tako da je možda upravo ovo način da ih podstaknemo da čitaju. (Isto može da odradi i uređaj za elektronske knjige, ali ono što sam ja uspela da primetim jeste to da moja ćerka nema naviku da nosi sa sobom još neki uređaj osim telefona ili, eventualno, tableta).
  • Podelite sa detetom koje su to vaše omiljene knjige. Ja čitam svojoj deci i tokom doručka i tokom večere. Neke od knjiga su iz žanra fantastike i bave se temom samopouzdanja, dok su druge memoari za koje znam da ne bi uzeli sami da pročitaju. Uobičajena praksa je takva da pročitamo jedno poglavlje a zatim razgovaramo o onome što smo pročitali. Ova aktivnost nam svima godi.
  • Organizujte godišnji čitalački izazov. Ili, još bolje, uključite svog tinejdžera u osmišljavanje izazova, bilo samo za sebe ili za celu porodicu.

Zar vam nisam obećala da će ovo biti lakše nego držanje dijete?

Neka vam ova godina bude ispunjena dobrim knjigama!
 
Autor: Melisa Tejlor
Izvor: readbrightly.com
Prevod: Aleksandra Branković


Podelite na društvenim mrežama:

selimiru raduloviću uručena nagrada meša selimović  laguna knjige Selimiru Raduloviću uručena nagrada „Meša Selimović“
16.04.2024.
U utorak 16. aprila na Kosančićevom vencu u Beogradu, na mestu nekadašnje Narodne biblioteke, pesniku Selimiru Raduloviću svečano je uručena prestižna nagrada „Meša Selimović“ za pesničku zbirku „Zapi...
više
to blurb or not to blurb nije sve amazing, surprising i breathtaking ili  laguna knjige To blurb or not to blurb: Nije sve amazing, surprising i breathtaking... ili?
16.04.2024.
U moru fenomenalne, sjajne, spektakularne i književnosti koja oduzima dah, postavlja se pitanje: to blurb or not to blurb? Prenosimo vam sjajan tekst koji je objavljen na hrvatskom književnom prortalu...
više
20 popusta za predavanje huana pabla eskobara laguna knjige 20% popusta za predavanje Huana Pabla Eskobara
16.04.2024.
Huan Pablo Eskobar, autor knjige „Moj otac Pablo Eskobar“, poznat i pod imenom Sebastijan Marokin, predavač, pisac, arhitekta, dizajner i sin ozloglašenog Pabla Eskobara, u četvrtak 9. maja u MTS dvor...
više
promocija romana moja ljubav nikola tesla u rumi laguna knjige Promocija romana „Moja ljubav Nikola Tesla“ u Rumi
16.04.2024.
U Gradskoj biblioteci „Atanasije Stojković“ u Rumi, u sredu 17. aprila od 18 sati, biće predstavljen roman Ane Atanasković „Moja ljubav Nikola Tesla“. A već narednog dana, 18. aprila, takođe od 18 sat...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.