Laguna - Bukmarker - Iznenađujuće činjenice Edvarda Raderfurda – četvrti deo - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Iznenađujuće činjenice Edvarda Raderfurda – četvrti deo

Edvard Raderfurd je tokom istraživanja za svaku knjigu pronalazio iznenađujuće činjenice koje je poželeo da podeli sa svojim čitaocima. „Ponekad su to obične zanimljivosti, a ponekad mogu promeniti naš pogled na istoriju“, piše on na svom sajtu na kome se nalazi arhiva ovih činjenica.

Raderfurd objavljuje svakog meseca po jednu, a mi smo napravili izbor od tog materijala i u narednih pet nedelja ćemo objavljivati nove zanimljivosti iz njegove arhive.



Jul 2013 – Preduzetnik zvani Ajfel: Francuske vlasti nisu želele da plate izgradnju Ajfelovog tornja za Svetsku izložbu 1889. godine, pa je Ajfel pristao da sam finansira izgradnju u zamenu za sav novac od ulaznica za posetu tornju u narednih dvadeset godina. Zaradio je pravo bogatstvo.

Decembar 2013 – U XII veku Eloiza d’Aržantej je bila jedna od najobrazovanijih devojaka u Parizu – govorila je latinski, starogrčki i hebrejski jezik – bila je u tajnoj ljubavnoj vezi sa svojim učiteljem, poznatim filozofom Pjerom Abelarom. Kada je njen ujak to saznao kastrirao je Abelara, međutim, Eloiza je već bila trudna. Rodila je sina i nazvala ga Astrolab – ime astronomskog instrumenta. Teško njemu sa takvim imenom!

Maj 2014 – Bezbedan seks. Početkom XIX veka Napoleon je uveo zakon po kom su svi pariski bordeli morali da se registruju, a njihovi radnici su morali da obavljaju redovne medicinske preglede. Ovaj zakon je ukinut malo posle završetka Drugog svetskog rata.

Decembar 2014 – Božićno venčanje? Običaji kažu da je najbolje vreme za venčanje između Dana zahvalnosti i Božića jer tada u njivama na selu ima najviše hrane. Junska venčanja su relativno nova ideja. U romanima pisanim u XVIII veku uvek se govorilo o venčanjima u vreme Božića.

Maj 2015 – U Raderfurdovom romanu „Sarum“ postoji vodenica za „tabanje“ ili omekšavanje tkanine. Inspirisana je vodenicom iz 1250. godine koja i dan-danas postoji kao „Old Mill“ pab i restoran u Harnamu, blizu Solsberija, mesto koje autor posećuje celog života. Topla preporuka.
 


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
o romanu belo se pere na devedeset slovenačke autorke bronje žakelj 25 aprila u knjižari delfi skc laguna knjige O romanu „Belo se pere na devedeset“ slovenačke autorke Bronje Žakelj 25. aprila u knjižari Delfi SKC
24.04.2024.
Slovenačka autorka Bronja Žakelj, koja u prestonicu Srbije dolazi uz podršku ambasade Republike Slovenije, predstaviće beogradskim čitaocima roman „Belo se pere na devedeset“ u četvrtak 25. aprila od ...
više
novo izdanje zapisa na stubu, jerusalimskom selimira radulovića laguna knjige Novo izdanje „Zapisa na stubu, Jerusalimskom“ Selimira Radulovića
24.04.2024.
U štampi će se uskoro naći drugo izdanje „Zapisa na stubu, Jerusalimskom“ Selimira Radulovića, dobitnika nagrade „Meša Selimović“. Kada pročitamo pesme iz nove knjige Selimira Radulovića, i njima prid...
više
roman o tinejdžerima kakav još niste pročitali ko zna šta će od mene biti ivane lukić u prodaji od 25 aprila laguna knjige Roman o tinejdžerima kakav još niste pročitali – „Ko zna šta će od mene biti“ Ivane Lukić u prodaji od 25. aprila
24.04.2024.
Zabavan, podsticajan i važan – takav je roman za tinejdžere Ivane Lukić „Ko zna šta će od mene biti“, napisan u interesantnoj formi, na mobilnom telefonu. Šesnaestogodišnji Luka ne voli fudbal i ne...
više
nedeljnik u knjižarama delfi laguna knjige Nedeljnik u knjižarama Delfi
24.04.2024.
Novi broj lista Nedeljnik je na kioscima, a od petka ga možete kupiti za samo 29 dinara u svim knjižarama Delfi širom Srbije uz kupovinu bilo koje Lagunine knjige, knjige drugih izdavača ili proizvoda...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.