Laguna - Bukmarker - Iz Lagunine arhive: 8 saveta za selidbu ako imate gomilu knjiga - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Iz Lagunine arhive: 8 saveta za selidbu ako imate gomilu knjiga

Sakupljanje knjiga i selidba mogu predstavljati izazov. Poslednjih 10 godina sam se selila 12 puta i moj dečko i ja se trenutno pripremamo za 13. selidbu. Moja porodica je, srećom, uvek tu da pomogne, ali počeli su da negoduju zbog prenošenja mojih knjiga.

Foto: Rawpixel

Iako je prenošenje knjiga sa jednog na drugo mesto jedan od najstrašnijih momenata svake selidbe, u isto vreme je jedan od onih koji vas najviše ispune kad stvari konačno stignu u novi dom. Dok pokušavam da uredim novi stan, ređanje knjiga me smiruje i daje osećaj doma novom prostoru. I posle decenije selidbi, otkrila sam neke korisne (i jednostavne) strategije za premeštanje gomile knjiga.

1. Olakšajte svoje police

Jedna od najboljih stvari u selidbi jeste to da vam daje savršenu motivaciju da se ratosiljate knjiga koje su predugo skupljale prašinu na vašim policama. Počnite mesec ili dva pre planirane selidbe, preletite preko polica sa knjigama i zapitajte se da li zaista želite da sa sobom u novi stan ponesete baš svaku knjigu. Vaš odgovor će uglavnom biti jasno i glasno „da“. Ali kada konačno se odlučite da poklonite neku od svojih knjiga, ne preispitujte svoju odluku – odmah ponesite kesu sa tim knjigama u knjižaru sa polovnim knjigama ili negde gde ih možete prodati, donirati i rešiti ih se.

2. Koristite kutije prikladne veličine

Ovaj savet se čini zdravorazumskim, ali uvek napravim istu grešku. Standardne kutije (40x30x30 cm) izgledaju prikladne veličine, ali su teške za nošenje kada se napune tvrdo ukoričenim knjigama. Otkrila sam da su gajbice i kartonske kutije (koje sam dobila uz svaku knjigu koju sam poručila onlajn) odlične za prenošenje knjiga. Ako koristite standardne kutije, popunite ih samo oko 75 odsto knjigama. Ostalo popunite odećom, kancelarijskim priborom i drugim lakšim predmetima. Možete i popuniti vrh kutija papirom ili zaštitnom folijom da zaštitite svoje knjige.

3. Budite dosetljivi kada se pakujete za selidbu

Ako se ne selite daleko, za pakovanje knjiga mogu poslužiti i deblje plastične kese iz prodavnica, kućne kutije za odlaganje stvari, pa čak i obične papirne kese. Jedan od naših prijatelja predlaže i korišćenje kofera sa točkićima za prenošenje knjiga, a prenošenje odeće (koja je mnogo lakša od knjiga!) kutijama. Šta god da koristite, morate biti sigurni da je dno čvrsto – boleće ako vam lavina knjiga padne na stopala.
 
4. Osmislite strategiju za pakovanje i obeležavajte kutije

Kada ste spremni da spakujete svoje knjige, osmislite strategiju za njihovo pakovanje. Knjige koje su na istoj polici pakujte u iste kutije, kako ne biste kopali po kutijama tražeći ih dok se budete otpakivali. I dajte sebi vremena da obeležite kutije tako da nazivi kutija imaju smisla za vas. Ja obično napišem ime žanra na kutiji i da li sam te knjige već čitala ili nisam, jer tako ređam svoje knjige po policama. Ovo će vam uštedeti vreme i živce. Ako vam se dopada vaš trenutan raspored knjiga, slikajte ga da biste imali podsetnik gde koja knjiga ide.

Foto: Rawpixel

5. Knjige spakujte pre ostalih stvari

Mada je privlačno ostaviti pakovanje knjiga za kraj, otkrila sam da je najbolje da to odradite na početku procesa. Gnjavaža je imati gomilu kutija u vašem stanu, ali rano pakovanje znači da ćete još uvek biti motivisani da nastavite pažljivo da pakujete svoje stvari. A možete i da ubacite još nekoliko novih knjiga dok budete punili ostale kutije.

6. Pažljivo se pakujte

Ako će vaše knjige završiti u skladištu pre ili nakon selidbe, okrenite ih na riknu kako biste ih zaštitili. Možete i položiti knjige ravno ili ih pakovati uspravno. Ja obično kombinujem razne metode u jednoj kutiji. Ali morate biti sigurni da nijedna od spakovanih knjiga nije spakovana pod uglom ili savijena jer će biti iskrivljena kada je izvadite iz kutije.

7. Ne zaboravite da ostavite po strani nekoliko knjiga za čitanje

Nemojte spakovati sve svoje knjige! Ostavite par knjiga da biste imali šta da čitate neposredno pre i posle selidbe, posebno ukoliko nećete imati pristup svojoj celokupnoj biblioteci neko vreme. Ove knjige stavite u istu kutiju gde stavljate i druge najosnovnije predmete poput lekova i punjača za telefon. Ostati bez dobre knjige za čitanje pri selidbi je ravno katastrofi.

8. Probajte da prvo otpakujete knjige (ili barem da ih sklonite negde da vam ne smetaju)

Ja uglavnom živim u manjim prostorima, gde je problematično ostaviti na podu 20 kutija punih knjiga. Nakon što razmestim nameštaj i jedem, počinje otpakivanje knjiga. Ništa me ne smiruje kao osećaj kada vidim svoje knjige poređane na policima i kao šlag na torti, kuću koja postaje raskrčenija bez svih tih kutija koje je zatrpavaju. Ako ste našli posebno mesto za svoje spakovane knjige (sobu viška ili čak biblioteku) odložite tamo svoje kutije sa knjigama i raspakujte ih u dogledno vreme.

Autor: Kim Ukura
Izvor: bookriot.com
Prevod: Laguna


Podelite na društvenim mrežama:

dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
27.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu! Dečji dani kul...
više
aleksandra filipović i zoran penevski gostovali u oš branko radičević u pančevu povodom jubileja brankovi dani  laguna knjige Aleksandra Filipović i Zoran Penevski gostovali u OŠ „Branko Radičević“ u Pančevu povodom jubileja „Brankovi dani“
28.03.2024.
U okviru obeležavanja jubileja 200 godina od rođenja Branka Radičevića, pisci Aleksandra Filipović i Zoran Penevski družili su se sa učenicima Osnovne škole „Branko Radičević“ u Pančevu. U okviru mani...
više
prikaz romana sutra je novi dan savršen primer (pogrešno shvaćenog) klasika laguna knjige Prikaz romana „Sutra je novi dan“: Savršen primer (pogrešno shvaćenog) klasika
28.03.2024.
Niste se prevarili, to jeste ta knjiga: a zašto je dosadašnji, doslovni prevod originala, „Prohujalo sa vihorom“ (Gone With the Wind), zamenjen prvobitnim naslovom i svojevrsnom parolom glavne junakin...
više
prikaz romana zavedi me knjigama prva ljubav zaborava nema laguna knjige Prikaz romana „Zavedi me knjigama“: Prva ljubav zaborava nema
28.03.2024.
Cveće, čokolade, večere, putovanja – sredstava zavođenja zaista je mnogo, ali se Kejt Bromli u knjizi godine lista USA Today „Zavedi me knjigama“ odlučila za štampanu reč. U ovom je delu rešila da obr...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.