Laguna - Bukmarker - IP Laguna posetilo mališane Dečijeg sela iz Sremske Kamenice - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

IP Laguna posetilo mališane Dečijeg sela iz Sremske Kamenice

Bez obzira na sve domete koje ostvari jedno društvo, njegovo bogatstvo i kulturu, naučna otkrića i savršenstvo socijalne organizacije, uvek je bilo i biće u njemu bolesnih, starih, socijalno ugroženih, ostavljenih... Među njima se posebno izdvajaju deca. Nimalo kriva za svoju sudbinu, ona često ispaštaju greške i nesreće svojih roditelja, pate od posledica na čije uzroke nisu mogla da utiču.

SOS Dečije selo u Sremskoj Kamenici je jedno od sto u svetu u kojem se zaposleni trude da ublaže nesreću dece koja su igrom sudbine ostala sama.

Dečaci i devojčice, kojima je život oduzeo roditeljsko staranje, spokoj i toplinu doma, nalaze se u SOS Dečijem selu, u Sremskoj Kamenici, mestašcu na padinama Fruške gore, tik uz sam Dunav, naspram Novog Sada. Trinaest porodičnih kuća, kružno raspoređenih, amfiteatar, sportski centar, upravna zgrada i kuća pansion, čine sela. Selo je tokom vremena bilo utočište za 774 mališana, koji su tu završili školu, potom se zaposlili ili se vratili svojim prirodnim roditeljima. Neki su u međuvremenu postali roditelji, ali nisu prekinuli „rođačke veze" sa ovim selom i ono sada, uz svoje stalne štićenike ima i brojne snahe, zetove, pa i dvadesetak unučadi.

Na šumovitim obroncima Fruške gore, u najlepšem delu parka koji se proteže pored Dunava, odabran je, početkom sedamdesetih godina, teren na kome je, po redu nastajanja, izgrađeno u svetu stoto, a kod nas prvo i do pre nekoliko meseci jedino SOS Dečije selo.

Selo je dobilo ime po dr Miloradu Pavloviću, lekaru i humanisti, jednom od najzaslužnijih za njegovo osnivanje.

Svaka kućica u selu ima 180 kvadrata, raspoređenih u tri nivoa: veliki dnevni boravak i kuhinja u prizemlju, kupatilo i dve trokrevetne sobe na prvom i tri na drugom spratu. U svakom domu živi po jedna „Snežana" i 10-12 „patuljaka", na kojima nema tragova uskraćene roditeljske nege i ljubavi.

Poslednjeg dana maja IP Laguna, podržalo je tradicionalnu humanitarnu akciju kompanije Color press "Domaćica meseca". Akciju je obeležilo takmičenje vrsnih domaćica u pravljenju najukusnije poslastice, ali i poseta sremskokameničkom Dečijem selu.

Tokom poslednjih osam godina humanitarnu akciju "Color Press Group" podržale su mnoge javne ličnosti koje su učestvovale u žiriranju prilikom izbora najbolje domaćice da bi potom, posetili veternički Dom za decu ometenu u razvoju ili Dečije selo u Sremskoj Kamenici. Kao najveći izdavač u zemlji želeli smo da mališane obradujemo posetom Ivane Mihić, autorke romana „Moj jedini život“ i tom prilikom žiteljima Dečijeg sela poklonimo knjige naše izdavačke kuće, ali i poklonima za koje su se pobrinuli Bambi Banat i Polimark.

Iako su bile pred teškim zadatkom, Ivana Mihić i Vanja Gavrovski, PR IP Laguna, složile su se da titulu najbolje domaćice u maju dodele Valentini Ðorđević kojoj je pripala vredna novčana nagrada.

Drugi deo akcije nastavljen je u Dečijem selu. Pored poklona i knjiga,  deca su se najviše obradovala našem dolasku. I dok im je Ivana govorila o avanturama sa televizijskih snimanja, kao i šta znači profesija glumice, Vanja im je prepričavala aktuelne dečije knjige.

  







Podelite na društvenim mrežama:

 put carstva vranama na radost mladena nestorovića u prodaji od 17 jula laguna knjige „Put carstva: Vranama na radost“ Mladena Nestorovića u prodaji od 17. jula
16.07.2024.
Godina 1355. Car Dušan je otrovan... Mladen Nestorović u romanu „Put carstva: Vranama na radost“ pokazuje kako jedan vrstan pripovedač piše o važnim istorijskim temama, jasnim, uverljivim, živim je...
više
društvena igra rat u zemlji čuda u prodaji od 16 jula laguna knjige Društvena igra – „Rat u Zemlji čuda“ u prodaji od 16. jula
16.07.2024.
Alisa je ponovo u Zemlji čuda, ali tamo je zatekla bledu senku onoga što je nekada bila. Zato svaki vođa pokreta kreće u borbu da obnovi Zemlju čuda kakvu je voleo. Nekada je tu bilo šale i duh...
više
megi o farel maštovito oživljavanje istorije laguna knjige Megi O’Farel: Maštovito oživljavanje istorije
15.07.2024.
Autorka bestselera i dobitnica brojnih prestižnih književnih priznanja Megi O’Farel govori nam o inspiraciji za svoj roman „Portret jednog braka“, istraživanju istorijskih izvora, pisanju o stvarnim l...
više
ivan tokin moja duša je od limuna laguna knjige Ivan Tokin: Moja duša je od limuna
15.07.2024.
Pisac Ivan Tokin objavio je reizdanje bestselera „Najnormalniji čovek na svetu“, zbog čega ga u prethodnim nedeljama „cimaju“ za intervju. Stefan Tošović je s Tokinom „trošio“ jedan lagani razgov...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.