Laguna - Bukmarker - Intervju sa Tomasom Engerom, autorom romana „Spaljen“ - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Intervju sa Tomasom Engerom, autorom romana „Spaljen“

Zadovoljstvo nam je da ugostimo norveškog pisca Tomasa Engera! Tomas, pored toga što je autor novog krimi romana „Spaljen“ (prvog u serijalu), takođe je i kompozitor!

Ukratko o romanu: Hening Jul je iskusni istraživački novinar crne hronike u Oslu u Norveškoj. Izgubio je šestogodišnjeg sina u stravičnom požaru, u kom je sam zadobio ožiljke preko celog lica i čije su posledice dovele do razvoda braka. Prvog dana nakon što se vrati na posao, šalju ga na teren gde je pronađen leš u jednom od gradskih parkova. Žrtva je lepa mlada studentkinja koja je kamenovana do smrti i zakopana u zemlju do vrata. Brutalnost ovog zločina će potresti sve stanovnike Norveške, a uprkos nedavnoj traumi – i činjenici da novi momak njegove bivše žene radi na slučaju – Hening će prihvatiti da bude na zadatku. Nakon hapšenja žrtvinog dečka, koji je poreklom Pakistanac, Hening počinje čvrsto da veruje da je nevin. Čin koji naizgled deluje kao deo religijske prakse na Srednjem istoku vezan za preljubu, ispostavlja se dosta komplikovanijim i odvešće Heninga tragom koji nikada nije mogao ni da zamisli.

Šta nam možete reći o vašem romanu „Spaljen“ i njegovom glavnom junaku, novinaru crne hronike Heningu Julu?

Hening Jul je protagonista romana „Spaljen“, čija priča počinje otprilike dve godine nakon gubitka voljenog sina Junasa u požaru. On krivi sebe za sinovljevu smrt, a ožiljci prouzrokovani požarom se ne nalaze samo u njegovom srcu, već i na licu. Ali ono što ga održava u životu, ono što ga motiviše da se vrati na posao, jeste osećaj koji nosi u sebi. On ne može da razume zašto je njegov stan izgoreo u plamenu i ubeđen je da ga je neko podmetnuo. Razlog zbog kog se vraća na posao jeste da uvidi da li je i dalje odličan istraživač i novinar, kao što je bio pre požara. Istog dana kada se vrati na posao, onlajn novine 123news izveštavaju kako je u šatoru, nedaleko od Osla, pronađeno telo ubijene devojke. Žrtva je kamenovana do smrti i njeno ubistvo na prvi pogled deluje kao šerijatski čin. Ovaj zločin postaje prvi slučaj kog će se Hening Jul prihvatiti nakon pauze, ubrzo shvativši da je put do istine komplikovaniji nego što je bilo ko mogao da zamisli. On počinje da radi na rešavanju slučaja, a njegovi instinkti, kao i nos koji voli svuda da zabada, dovešće ga u nevolju.

Negde sam pročitao da pišete od osamnaeste godine. Ko je na vas ostavio najveći književni uticaj tokom odrastanja?

Verujem da je to, pre svih, Hening Mankel. Njegov rad me je prvi navukao na krimi priče, a to je potom preraslo u interesovanje za druge skandinavske majstore trilera, poput Jua Nesbea. Na mene nije uticalo mnogo pisaca tokom odrastanja, ali su me svakako nadahnuli mnogi savremeni pisci.

Ko vam je omiljeni savremeni pisac?

Veliki sam poštovalac Harlana Kobena. On je sigurno jedan od najboljih zbog načina na koji prepliće uzbudljive zaplete, a ima i genijalan smisao za humor. Često se smejem naglas dok čitam njegove knjige.

Roman „Spaljen“ je brzo postao bestseler u većini zemalja gde je preveden, a te brojke i dalje rastu! Kako ste proslavili kada ste saznali da će vaš prvenac biti objavljen?

Moram da priznam da nisam slavio tog dana kada mi je izdavač saopštio da će mi knjiga biti objavljena, zato što nisam mogao da poverujem u to. Vidite, do tog trenutka nisam pošteno ni završio roman, napisao sam svega 120 strana, a znao sam da mi, u najmanju ruku, predstoji još 250. Ali svakako sam duboko u sebi znao da sam na pravom putu, i kada sam konačno završio svoj prvi roman i mogao fizički da ga držim u svojim rukama, izveo sam porodicu na večeru i ludo smo se proveli i proslavili. Taj dan je bio sjajan, jedan od onih koji ću pamtiti ceo život.

Pretpostavljam da je uspostavljanje ravnoteže između porodice i pisanja prilično zahtevno. Kada imate slobodnog vremena, kako ga provodite?

Obožavam da igram golf. Veliki sam fan i pratim PGA turnire na televiziji koliko god mogu. Ali, naravno, uživam i u drugim stvarima... U odlasku u bioskop, večeri sa prijateljima, druženju, ćaskanju. A mnogo i čitam. I uživam u putovanjima. To je jedna od povlastica ove profesije kojom se bavim – imam priliku da putujem za nijansu češće nego što sam mogao to ranije. I volim da provodim vreme u igri sa svojom decom.

Norveška je predivna zemlja i mnogima se nalazi u vrhu željenih destinacija. Šta bi ste vi pokazali turisti koji je prvi put u poseti?

Zavisi od toga koliko vremena planirate da izdvojite za putovanje, ali bih sigurno predložio Hurtigruten turu, koja podrazumeva višednevno putovanje brodom ka severenoj obali. Tako zaista možete steći pravi utisak o norveškoj prirodi i njenim predelima. Ili Lofoten – ceo taj predeo mi oduzima dah. To je jedno od najlepših mesta na planeti.

Kada biste morali da se spakujete i sutra otputujete gde god da poželite, gde biste otišli i zašto?

Ima toliko mesta koje bih želeo da posetim, ali, s obzirom na to da je u Norveškoj trenutno hladno a da su noći duge i tamne, verovatno bih izabrao negde gde je toplo i gde bih otišao sa porodicom. Bili smo u Egiptu tokom leta, tako da ne bih imao ništa protiv da ponovo odemo tamo.

Da li u planu imate neki novi projekat ili dešavanja koje biste želeli da podelite sa nama?

Upravo sam objavio svoj drugi roman u Norveškoj i Finskoj, i veoma sam uzbuđen pošto su kritike do sad bile odlične. Čini se da su kritičari uglavnom složni u oceni da mi je drugi roman bolji od prvog, što mi je od početka i bio cilj. Želja mi je da svakom narednom knjigom postajem bolji pisac i jedva čekam reakcije od američke publike. I da ne zaboravim još jednu stvar... Bavim se i komponovanjem muzike. Pisao sam muziku za nekoliko kratkih norveških filmova. Neke od njih možete preslušati na mom vebsajtu. Tako da – Holivude, otvoren sam za saradnju.
 
Izvor: mybookishways.com
Prevod: Aleksandra Branković
Foto: Rudolf H. Boettcher - Own work / CC BY-SA 4.0 / Wikimedia commons


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
29.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu!   Dečji da...
više
proslavimo svetski dan dečje knjige laguna knjige Proslavimo Svetski dan dečje knjige
29.03.2024.
Svetski dan dečje knjige, ustanovljen 1967, kako bi se skrenula pažnja na potrebe najmlađih čitalaca, obeležava se 2. aprila, na dan rođenja danskog pisca Hansa Kristijana Andersena. Tim p...
više
istorija u 56 poglavlja dvadeset minuta luja xix čedomira antića u prodaji od 1 aprila laguna knjige Istorija u 56 poglavlja – „Dvadeset minuta Luja XIX“ Čedomira Antića u prodaji od 1. aprila
29.03.2024.
Posvećeni istoričar Čedomir Antić objedinio je u knjizi „Dvadeset minuta Luja XIX“ 56 intrigantnih priča iz istorije kako naše tako i svetske. U svom prepoznatljivom maniru, pitko i slikovito, opisao ...
više
komemorativni skup sanu posvećen goranu petroviću laguna knjige Komemorativni skup SANU posvećen Goranu Petroviću
29.03.2024.
U prisustvu velikog broja članova Srpske akademije nauka i umetnosti u Svečanoj sali SANU u četvrtak 28. aprila održana je komemorativna sednica, posvećena piscu i akademiku Goranu Petroviću (1961–202...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.