Laguna - Bukmarker - Hrvatske book influenserke preporučuju najbolje knjige za leto - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Hrvatske book influenserke preporučuju najbolje knjige za leto

Mnogi su od nas polako počeli odbrojavati do godišnjih odmora, a znamo da torba za plažu uvijek sadrži i neko štivo. Nema nam dražeg nego izgubiti se u izvrsnim pričama koje nam se onda danima vrte mislima i imamo želju preporučiti ih baš svakome.



Upravo takve knjige najbolje poznaju book influencerke, booktuberice, ljubiteljice knjiga ili koju im god već titulu prišijemo – ključno je da upravo one iz ljubavi prema pričama „gutaju“ svakojake književne naslove, znaju prepoznati najzanimljivije štivo pa tako i preporučiti nam ono najbolje.

Alis Marić, Iva Rajić, Ana Jembrek, Katarina Radetić i Ana Čaić Blažević jedne su od rijetkih ljubiteljica knjiga na našim prostorima koje svoja razmišljanja o naslovima rado dijele s brojnim pratiteljima. Neke od njih već godinama pišu na svojom blogovima, a sve češće na Instagramu – poput Alis Marić koja stoji iza popularnog projekta Čitaj knjigu, Ive Rajić koja svoj blog Bibliovca aktivno vodi još od 2013. godine kad takvog sadržaja kod nas gotovo uopće nije bilo te Ane Jembrek, sopranistice koja je ljubav prema čitanju pretvorila u projekt koji je dosegnuo stotine tisuće ljudi.

Ana Čaić Blažević i Katarina Radetić ušle su u taj svijet nešto kasnije, ali već ih prati pozamašan broj pratitelja. Na Anin blog Bibliomanija često svraćamo u potrazi za recenzijom i novostima o knjigama, a s Katarinom, jednom od prvih booktuberica u Hrvatskoj, pričali smo nedavno kad nam je predložila niz odličnih naslova za čitanje kod kuće.

Njih pet sad su nam preporučile knjige koje moramo nabaviti prije nego što spakiramo kofere!

IVA RAJIĆ (BIBLIOVCA) PREPORUČUJE…

Kirka, Madeline Miller
„Kirka“ Madeline Miller prikazat će vam oduvijek crno oslikavanu antičku čarobnicu u potpuno novom svjetlu. Da, zavodnica je i da, zavest će vas, i onda vas iz ove knjige ispratiti potpuno transformirane.

ALIS MARIĆ (ČITAJ KNJIGU) PREPORUČUJE…

Stvarni život, Adelina Dieudonne
Najbolja knjiga koju sam pročitala u ovoj godini. Riječ je o dirljivoj obiteljskoj drami koja vas mora protresti. Način na koji autorica analizira jednu obitelj je nevjerojatno  brutalan, a istovremeno  jasan. Iako se radi o depresivnim životnim uvjetima, knjiga nije nimalo depresivna, dapače puna je ljubavi,  nade i pogleda u bolju budućnost. Baš kako to najviše trebamo u ovom sadašnjem vremenu. Na kraju čitanja zadovoljno uzdahnete.

Male žene, Louise May Alcott
I obavezni klasik „Male žene“ – Louise May Alcott za kojeg je Guardian rekao da je jedna od najvažnijih ženskih knjiga svih vremena.

ANA JEMBREK (KNJIGE SU MOJ SVIJET) PREPORUČUJE…

Djeca vremena, Adrian Tchaikovsky
Iako znam da nisu svi zaljubljeni u znanstvenu fantastiku kao što sam možda ja, obožavam preporučivati djela koja su zgodna za one koji nisu toliko u tom žanru, ali bi isprobali! Ovo je jedna prava takva knjiga. Epski roman koji prati inteligentan razvoj kukaca na udaljenom planetu i fantastično opisuje civilizaciju insekata koja se ima suočiti s posljednjim ostacima ljudske vrste. Tko će prevladati? Ovaj roman ultimativno je roman o snazi empatije, prekrasno i moćno napisano, a pohvalili su mi ga i oni čitatelji koji pate od straha od pauka. Nema veće preporuke!

ANA ČAIĆ BLAŽEVIĆ (BIBLIOMANIJA) PREPORUČUJE…

Kirka, Madaline Miller
Ako ste još uvijek u nedoumici što čitati ovog ljeta, a volite romane s jakim ženskim likovima, od srca vam preporučujem „Kirku“ – roman o proročici i čarobnici koju smo tek površno upoznali preko grčke mitologije te kroz Homerovu Odiseju. Ne znam zašto grčka mitologija ima tendenciju ženske likove prikazati plošno, kao da njihova uloga ima tek jednu stranu, no zahvaljujući Madeline Miller, Kirka je napokon dobila višeslojnost koju je oduvijek zaslužila te mi je zbog toga ostala u sjećanju kao najzabavniji, najhrabriji i najodlučniji ženski lik koji sam ikad srela.

KATARINA RADETIĆ (KNJIGAJSE) PREPORUČUJE…

Dobri predznaci, Neil Gaiman i Terry Pratchett
Pisci Neil Gaiman i Terry Pratchett zajedno su stvorili fantastično smiješan roman „Dobra predskazanja“. Upoznajemo anđela i demona koji imaju zadatak živjeti na Zemlji kako bi pomogli orkestrirati Sudnji dan kada za to kucne čas. Glavni je problem što su njih dvojica s vremenom zavoljeli ljude i Zemlju i nije im do Sudnjeg dana, a činjenica da su zeznuli prvi zadatak koji im je dodijeljen budi nepovjerenje u svima oko njih. „ Dobra predskazanja “ jedan mi je od najdražih romana koje sam pročitala prošle godine i zato se morao naći na ovom popisu. Kroz priču nas vodi koloplet osebujnih i apsurdnih likova koji su zapravo maštovito ogledalo našeg društva. Dva su autora napisala inteligentan i duboko humorističan roman zato potražite hladovinu i pripremite se za smijeh!

Izvor: journal.hr  


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
o romanu belo se pere na devedeset slovenačke autorke bronje žakelj 25 aprila u knjižari delfi skc laguna knjige O romanu „Belo se pere na devedeset“ slovenačke autorke Bronje Žakelj 25. aprila u knjižari Delfi SKC
24.04.2024.
Slovenačka autorka Bronja Žakelj, koja u prestonicu Srbije dolazi uz podršku ambasade Republike Slovenije, predstaviće beogradskim čitaocima roman „Belo se pere na devedeset“ u četvrtak 25. aprila od ...
više
novo izdanje zapisa na stubu, jerusalimskom selimira radulovića laguna knjige Novo izdanje „Zapisa na stubu, Jerusalimskom“ Selimira Radulovića
24.04.2024.
U štampi će se uskoro naći drugo izdanje „Zapisa na stubu, Jerusalimskom“ Selimira Radulovića, dobitnika nagrade „Meša Selimović“. Kada pročitamo pesme iz nove knjige Selimira Radulovića, i njima prid...
više
roman o tinejdžerima kakav još niste pročitali ko zna šta će od mene biti ivane lukić u prodaji od 25 aprila laguna knjige Roman o tinejdžerima kakav još niste pročitali – „Ko zna šta će od mene biti“ Ivane Lukić u prodaji od 25. aprila
24.04.2024.
Zabavan, podsticajan i važan – takav je roman za tinejdžere Ivane Lukić „Ko zna šta će od mene biti“, napisan u interesantnoj formi, na mobilnom telefonu. Šesnaestogodišnji Luka ne voli fudbal i ne...
više
nedeljnik u knjižarama delfi laguna knjige Nedeljnik u knjižarama Delfi
24.04.2024.
Novi broj lista Nedeljnik je na kioscima, a od petka ga možete kupiti za samo 29 dinara u svim knjižarama Delfi širom Srbije uz kupovinu bilo koje Lagunine knjige, knjige drugih izdavača ili proizvoda...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.