Laguna - Bukmarker - „Himerina krv“ – knjiga o usponima i padovima Jovana Dučića - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

„Himerina krv“ – knjiga o usponima i padovima Jovana Dučića

Objavljen je prvi roman o našem velikom pesniku i diplomati Jovanu Dučiću. Autor knjige „Himerina krv“ je Slaviša Pavlović. O Dučiću znamo mnogo, a možda najbolje da je celog života bio veliki rodoljub.

Autor knjige o Jovanu Dučiću, „Himerina krv“, Slaviša Pavlović rekao je da je zanimljivost koji je tokom stvaranja knjige saznao da se Dučić nakon uspešno obavljene diplomatske misije u Rimu nadao da će postati premijer Kraljevine Jugoslavije 1937. godine.

„Međutim, on je za to nagrađen mestom ambasadora u Rumuniji. On, zapravo, u svom dnevniku kaže da je sklonjen daleko da pošteni ljudi poput njega ne bi bili“, naveo je Slaviša Pavlović.

Od rodnog Trebinja preko Beograda, pa do Pariza i Rima, knjiga prati sve gradove i godine u kojima je Dučić stvarao i živeo. 

„Bez obzira na to što je malo svog života proveo u Trebinju, on stalno govori o svom rodnom gradu da bi ga shvatio morao sam i ja da upoznam taj zaista možda najlepši grad na Balkanu“, kazao je autor knjige.

Pavlović navodi da su za Jovana Dučića kao pesnika i diplomatu najbitnija dva momenta – početak diplomatske karijere u Sofiji i diplomatska misija u Rimu. 

„Ima veoma značajna epizoda u Rimu i dani provedeni sa Musolinijem i jedno zaljubljivanje u princezu Anđelu Tisu Mone koja je bila dva puta mlađa od njega i to sam stavio u priču“, rekao je Slaviša Pavlović.

Istraživanje o Dučićevom životu trajalo je godinama, a u roman utisnute njegove ljubavi, prijateljstva, diplomatska karijera, razočarenje u jugoslovenstvo, ali i borba za svoj narod.

Usponi i padovi pratili su ga od Evrope, pa sve do Amerike, gde je završio svoj život.

Intervju sa autorom možete pogledati ovde.

Autor: Anđela Savić
Izvor: rts.rs


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
megi o farel maštovito oživljavanje istorije laguna knjige Megi O’Farel: Maštovito oživljavanje istorije
15.07.2024.
Autorka bestselera i dobitnica brojnih prestižnih književnih priznanja Megi O’Farel govori nam o inspiraciji za svoj roman „Portret jednog braka“, istraživanju istorijskih izvora, pisanju o stvarnim l...
više
ivan tokin moja duša je od limuna laguna knjige Ivan Tokin: Moja duša je od limuna
15.07.2024.
Pisac Ivan Tokin objavio je reizdanje bestselera „Najnormalniji čovek na svetu“, zbog čega ga u prethodnim nedeljama „cimaju“ za intervju. Stefan Tošović je s Tokinom „trošio“ jedan lagani razgov...
više
o zbirci ukrštene reči stihovanje usamljenog hodača laguna knjige O zbirci „Ukrštene reči”: Stihovanje usamljenog hodača
15.07.2024.
Rokenrol pesnici: zanimljiva i, nažalost, nekako još neodređena, nerado priznata kategorija. Šta ih čini, po čemu ih prepoznajemo? Da li njihovi stihovi odvojeni od muzike deluju osakaćeno, bez snage ...
više
prikaz knjige persijanci prva supersila drevnoga sveta laguna knjige Prikaz knjige „Persijanci“: Prva supersila drevnoga sveta
15.07.2024.
Ako ste pratili trenutno aktuelnu Netfliksovu doku-seriju „Aleksandar Veliki: Rađanje boga“, verovatno ste kao jednog od stručnih naratora zapazili izvrsnog velškog profesora Lojda Levelina-Džounsa ka...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.