Laguna - Bukmarker - Džordž R. R. Martin potpisao milionski, petogodišnji ugovor sa kućom HBO - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Džordž R. R. Martin potpisao milionski, petogodišnji ugovor sa kućom HBO

Pisac serijala „Pesma leda i vatre“ sklopio je sveobuhvatni ugovor sa HBO-om vredan više miliona kako bi razvio nekoliko projekata za ovu mrežu i njen striming servis HBO Max.

Foto: Gage Skidmore / CC BY-SA 2.0 / Wikimedia Commons

Izvori navode da Martinov ugovor važi pet godina i da je vredan više miliona dolara.

Ove vesti stigle se ubrzo nakon što je potvrđeno da se snima prikvel serije „Igra prestola“. Po svemu sudeći, HBO mreža za sada ima pet različitih projekata koji su zasnovani prema Martinovoj „Pesmi leda i vatre“ i fantazijskom svetu ovog serijala; pet na kojima se radi i jedan („Zmajeva kuća“) koji je dobio zeleno svetlo i čije snimanje se očekuje.

Četvorostruki dobitnik nagrade Emi za HBO, takođe, radi na serijama „Ko se boji smrti“ (adaptacija post-apokaliptičnog romana Nedi Okorafor koji je 2011. godine osvojio brojne nagrade) i „Znakovi na putu“ (adaptacija Zelaznijevog romana iz žanra fantastike iz 1979. godine), a za obe će biti i izvršni producent.

Martin je svoj prvi ugovor sa mrežom HBO potpisao davne 2007. godine kako bi ustupio prava za serijal „Pesma leda i vatre“, što je dovelo do toga da je ova serija iz HBO-ove produkcije najbolje ocenjena i najnagrađivanija serija svih vremena, a Martina učinila jednim od najpoznatijih pisaca na svetu. Martina zastupaju WME, Kristin Kudi i Vins Džerardis, dok je Džerardis istovremeno i izvršni producent na projektima za koje se ugovori sklope.

Martin pored saradnje sa mrežom HBO ima i ostale projekte. Između ostalih, tu je Wild Cards, zasnovan na serijalu antologijskih romana koje su napisali Martin i drugi pisci, a na kom se radi na striming servisu Peacock. Takođe, tu je i In the lost lands, igrani film, koji je u procesu snimanja zasnovan prema Martinovim avanturističko-fantastičnim kratkim pričama. Film će režirati Pol Andreson, a glumiće Mila Jovović i Dejv Bautista. A tu je i Meow Wolf, Martinova kompanija koja bavi iskustvenom stranom virtuelne realnosti, koja za sada ima dve facinantne atrakcije: čuvenu Kuću večnog povratka u Santa Feu i novootvoreni Omega Mart u Las Vegasu. Treća, Wolf Meow Kaleidoskop trebalo bi da se otvori u tematskom parku Elič gardens u Dneveru u Koloradu.

Plus, naravno, Martin ima i svoje romane iz serijala „Pesme leda i vatre“, čiji se šesti deo „Vetrovi zime“ uveliko čeka i na kom on trenutno radi.

Ispod su navedeni svi projekti na kojima se radi, a koji su zasnovani na Martinovom serijalu. Martin blisko sarađuje sa piscima i izvršnim producentima na svakom od njih.

Kuća zmaja: Kuća zmaja, koja prati dešavanja koja su se odigrala trista godina pre onih iz „Igre prestola“, vrti se oko kuće Targerjen još u vreme kada su Denerisini preci vladali Vesterosom. Svi događaji u seriji vodiće ka čuvenom Plesu zmajeva (građanskom ratu za vreme vladavine Targerjena). Poput svih prikvela „Igre prestola“, Martin je izvršni producent i na ovom projektu. „Kuća zmaja“ snimaće se u Engleskoj (za razliku od „Igre prestola“ koja je za bazu imala Severnu Irsku) i očekuje se da će snimanje početi u aprilu. Prva sezona imaće deset epizoda i trebalo da počne da se prikazuje 2022. godine.

Projekat Nimerija: Ova serija baviće se kraljicom-ratnicom Nimerijom, čuvenom pretkinjom kuće Martela, koja je osnovala kraljevstvo Dorne (ona je ušla u legendu u svim zemljama, pa tako dva lika u nama poznatoj seriji nose njeno ime – Peščana zmija Nimerija Send i Arjin jezovuk). Njena priča prati dešavanja oko hiljadu godina pre onih iz „Igre prestola“, što znači da ćemo ići najdalje u prošlost sa ovom serijom nego sa bilo kojim drugim projektom na kome se radi (HBO je tokom 2019. godine snimao pilot prikvel koji je smešten još dalje u prošlost, ali ovaj projekat nikada nije pretočen u seriju). Radni naziv ovog projekta je „Deset hiljada brodova“, a odnosi se na to što je Nimerija naredila da se svi njeni brodovi spale nakon što je njena vojska prispela iz Esosa u Dornu da niko ne bi mogao da se vrati natrag (Martin, veliki ljubitelj istorije, verovatno je bio inspirisan legendom o Hernanu Kortesu koji je spalio svih svojih šeststo brodova nakon što je 1519. godine prispeo na obale Novog sveta).

Peščane zmije: Pod radnim naslovom „Devet putovanja“, ovaj projekat stiže nam od Bruna Helera, tvorca serije „Rim“, a prati lorda Korlisa Velariona, poznatog i kao Morska zmija, Gospodara plima i glave kuće Velarion. Ovaj pomorski junak se, takođe, pojavljuje i u „Kući zmaja“, predstojećem prikvelu „Igre prestola“. Prema onome što je Martin nagovestio, Velarion je muž princeze Renis Tragerjen. Što znači da bi sve ovo moglo da nas upozori da nam predstoji poseban osvrt na jednog od junaka iz serije koja još nije snimljena.

Buvlja rupa: Ovaj projekat smešten je u ozloglašeni sirotinjski kvart u Kraljevoj luci – lavirint uskih uličica u glavnom gradu, u kojem su junaci poput Davosa Sivorta i Gendrija Barateona rođeni. Moglo bi se reći da će ovaj projekat podsećati na seriju „Birmingemska banda“ (Peaky blinders) ali sa vesteroskom notom u sebi; verovatno će se baviti životima svakodnevnih građana i kriminalnim miljeom, pre nego što će fokus biti na moćnim gospodarima i gospama.

Projekat Dank i Jaje: Ovaj bi trebalo da bude zasnovan na popularnim Martinovim pričama „Vitez lutalica“, „Zakleti mač“ i „Tajanstveni vitez“, koje prate avanture viteza ser Dankana Visokog (Danka) i njegovog štitonoše (Jajeta), koji će kasnije postati kralj Egon V Targerjen. Radnja se dešava devedeset godina pre onih u Martinovom serijalu „Pesma leda i vatre“. Zanimljivost: Jajetov brat je mešter Emon u „Igri prestola“ i svi se sećamo one srceparajuće scene kada Emon na svojoj samrtničkoj postelji u petoj sezoni, u očiglednom delirijumu, kaže: „Jaje, sanjao sam da sam star“.

Animirana dramska serija: U vezi sa ovim projektom se ne zna ni tema, a ni smer u kom će se kretati dešavanja, međutim, animirani projekat ima nekoliko prednosti na svojoj strani: u njemu bismo mogli da vidimo mnogo više spektakala nešto što nas je „Igra prestola“ navikla, i/ili bi mogao da prati dešavanja između nekoliko vremenskih okvira. Veći deo prethodno objavljenog Martinovog dopunskog materijala nalazi se u enciklopedijskoj formi koji skicira hiljade godina istorije Vesterosa, a lagani stil pripovedanja mnogo je lakše preneti na ekran koristeći animacije, gde bi producenti mogli brzo da uvedu nove likove i okruženja, a da zatim bez problema mogu da se kreću unapred, umesto što bi morali da unajmljuju nove glumce ili grade setove.

Autor: Džejms Hiberd
Izvor: hollywoodreporter.com
Prevod: Nataša Đuričić Marković


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
27.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu! Dečji dani kul...
više
aleksandra filipović i zoran penevski gostovali u oš branko radičević u pančevu povodom jubileja brankovi dani  laguna knjige Aleksandra Filipović i Zoran Penevski gostovali u OŠ „Branko Radičević“ u Pančevu povodom jubileja „Brankovi dani“
28.03.2024.
U okviru obeležavanja jubileja 200 godina od rođenja Branka Radičevića, pisci Aleksandra Filipović i Zoran Penevski družili su se sa učenicima Osnovne škole „Branko Radičević“ u Pančevu. U okviru mani...
više
prikaz romana sutra je novi dan savršen primer (pogrešno shvaćenog) klasika laguna knjige Prikaz romana „Sutra je novi dan“: Savršen primer (pogrešno shvaćenog) klasika
28.03.2024.
Niste se prevarili, to jeste ta knjiga: a zašto je dosadašnji, doslovni prevod originala, „Prohujalo sa vihorom“ (Gone With the Wind), zamenjen prvobitnim naslovom i svojevrsnom parolom glavne junakin...
više
prikaz romana zavedi me knjigama prva ljubav zaborava nema laguna knjige Prikaz romana „Zavedi me knjigama“: Prva ljubav zaborava nema
28.03.2024.
Cveće, čokolade, večere, putovanja – sredstava zavođenja zaista je mnogo, ali se Kejt Bromli u knjizi godine lista USA Today „Zavedi me knjigama“ odlučila za štampanu reč. U ovom je delu rešila da obr...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.