Laguna - Bukmarker - Deset zabavnih načina da vam deca čitaju i tokom leta - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Deset zabavnih načina da vam deca čitaju i tokom leta

Mnogi leto vide kao doba kada deca treba da se igraju, zabavljaju i odmore od školskih obaveza. Stručnjaci međutim kažu da tokom dugih, lenjih letnjih dana, deca koja ne čitaju upadaju u takozvani „letnji pad“ čitanja ali i sposobnosti za učenje.



Studije pokazuju i da je taj pad kumulativan i da stvara sve veću razliku između dece koja čitaju i one koja ne čitaju, toliku da može da se meri dvogodišnjom razlikom u čitanju.

Bez obzira na nivo sposobnosti ili društveno ekonomski status, deca koja čitaju četiri ili više knjiga prilagođenih njihovom uzrastu tokom leta, održavaju čitalačku fluentnost i bolje prolaze na testovima razumevanja gradiva od onih koji ne čitaju dovoljno.

Štaviše, deca koja tokom leta pročitaju između 10 i 20 knjiga dokazano poboljšavaju svoje čitalačke sposobnosti. Čitanje najviše utiče na predškolce i decu u prvom i drugom razredu, odnosno onu koja tek uče da čitaju.

Letnji pad je simptomatičan za sveukupnu krizu pismenosti. U Americi, deca čitaju manje nego ikada. Iako imamo tendenciju da za to krivimo kompjutere, ajpede, televiziju, glavni razlog je taj što deca ne mogu da pronađu ništa zabavno za čitanje. Istraživanja pokazuju da je za gotovo 90 posto dece najomiljenija knjiga ona koju su sama izabrala. Roditelji zbog toga treba da pruže deci pristup knjigama kako tokom školske godine tako i tokom leta.

Evo deset ideja kako da ovog leta svom detetu učinite čitanje zabavnijim (ako dete još ne čita samostalno, možete ga zainteresovati za knjige tako što ćete mu pročitati vi neku knjigu i izabrati kao prateću aktivnost neku od predloženih):

1. Napravite zajedno kutak za čitanje, unutra ili napolju.

Nema ničeg zabavnijeg od zabavnog mesta za čitanje koje su napravila deca i opremila ćebetom, grickalicama, oznakama. Za svečano otvaranje dete može da pročita neki tekst.

2. Piknik sa medom.



Može da bude jednostavan ili raskošan. U svakom slučaju, centralni lik je knjiga o medi. Predlog za ovakvo čitanje bi bile „Avanture Vinija Pua“.

3. Potraga za blagom u biblioteci.

Organizujte potragu za određenim knjigama ili piscima/pesnicima, sve sa mapom I oznakom X za pronađeno blago.

4. Pozovite knjigu na večeru.


 
Šta vaša deca vole da rade? Povedite knjigu na njihovu omiljenu aktivnost. Neka dete napravi specijalnu pozivnicu sa detaljima ko će čitati knjigu i kada knjiga treba da dođe. Ako je u pitanju večera, postavite specijalno mesto za specijalnog gosta. Posle večere neka onaj ko je određen da čita – čita.

5. Lutkarsko pozorište.

Posle čitanja priče po detetovom izboru, obezbedite mu materijal – makaze, bojice, papire, lepak, štapiće… da uz vašu pomoć napravi likove iz priče a onda ga zamolite da uz pomoć lutaka prepriča priču.

6. Čajanka.

Dečja varijacija književnog kluba. Doterajte se ili se pojavite u opuštenom izdanju, donesite čaj i kolačiće i pozovite svoje dete da pročita pesmicu ili slikovnicu ili poglavlje iz omiljene knjige.

7. Priča u društvu malih prijatelja.



Deca se identifikuju sa svojim lutkama i plišanim životinjama i ovaj metod je naročito dobar za decu koja tek uče da čitaju ali veruju da su prerasla „bebeće knjige“. Pomozite detetu da organizuje druženje sa lutkama u neko određeno vreme i neka mu to postane tradicija. Vreme spavanja ili doručak su najbolji jer se lako pamte. Neka dete svojim lutkama pročita pričicu. Ili obezbedite detetu pravu publiku – sebe. Neka ono vama čita jednom dnevno u tačno određeno vreme.

8. Lutkica ide na odmor (sa knjigom, naravno) – i šalje razglednice!

Pronađite prijatelja ili baku/deku koji bi bili voljni da nedelju dana ugoste specijalnu lutkicu ili igračku uz prateću knjigu i koji su takođe spremni da šalju razglednice vašem detetu. Veoma je zabavno čekati poštu!

9.  U knjizi smo!



Pročitajte knjigu detetu ili pustite dete da je pročita. Zamolite dete da prepriča knjigu kroz crteže i neka i sebe ubaci u priču.

10. Odlazak na hodočašće.

Ideja „hodočašća“ je da izaberete temu za celo leto. „Čajno hodočašće“ ili „začinsko hodočašće“. To podrazumeva čitanje knjiga, posetu muzejima ili drugim kulturnim lokalitetima, odlazak na pijacu ili restorane, zavisno od izabrane teme.

Izvor: www.huffingtonpost.com


Podelite na društvenim mrežama:

predstavljena pesnička zbirka u lavirintu  laguna knjige Predstavljena pesnička zbirka „U lavirintu“
19.04.2024.
Nova zbirka poezije Igora Mirovića predstavljena je 18. aprila u kafeteriji Bukmarker knjižare Delfi SKC.   Pored autora, o knjizi su govorili prof. dr Zoran Đerić i prof. dr Aleksandar Je...
više
ema jarlet o orionu i mraku slikovnice i večernje nebo su oduvek bili deo mog života laguna knjige Ema Jarlet o „Orionu i Mraku“: Slikovnice i večernje nebo su oduvek bili deo mog života
19.04.2024.
Autorka hita „Orion i Mrak“ Ema Jarlet otkriva svoju opsesiju mrakom, kako nastaju priče i junaci koje ilustruje i u kome je pronašla inspiraciju za svoje čarobne slikovnice koje nakon objavljivanja n...
više
rastislav durman o novoj knjizi ona bića koja nisu sića  laguna knjige Rastislav Durman o novoj knjizi „Ona bića koja nisu sića“
19.04.2024.
„Ona bića koja nisu sića“ nova je knjiga evropskih bajki koju je priredio novosadski autor Rastislav Durman. Pisac za decu i odrasle poslednjih godina posvetio se prikupljanju bajki sa svih evropskih ...
više
prikaz knjige vladalac nikola makijavelija uputstvo za rukovanje državom laguna knjige Prikaz knjige „Vladalac“ Nikola Makijavelija: Uputstvo za rukovanje državom
19.04.2024.
„Ne zna se ko pije, a ko plaća“ najbolji je iskaz o situaciji u renesansnoj Italiji. U svakom njenom kutku sram, zločin i samovlašće bili su deviza. Zločin? Stvar službene dužnosti. Ubistvo? Oblik dru...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.