Laguna - Bukmarker - Bulevar sumraka - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Bulevar sumraka

„Nije mi padalo na pamet da budem nečija muza. Ja nisam muza. Ja sam neko. Kraj je*ene priče.“ Dejzi Džouns

Gramofon je bio zakon. Takav zvuk, kako kažu moji roditelji, ne može da proizvede nijedan kasetofon, CD plejer ili kompjuterski zvučnik. Htela sam da pustim neku ploču dok sam čitala ovu knjigu, ali nažalost to nije bilo moguće jer sam milenijalac koji ima samo laptop. Vama savetujem da pustite Flitvud Mek koji će sigurno upotpuniti uživanje u ovom romanu. Dejzi Džouns će vas vratiti u najluđu muzičku eru prošlog veka. Zaljubićete se u nju i njen bend, i pitaćete se kako do sada niste čuli za njih.

Ovo je roman o usponu i padu rok benda iz 70-ih, priča o seksu, drogi, muzici, smehu, tugi, bolu i ljubavi. Knjiga je napisana u formi muzičkog dokumentarca. U razgovorima sa bendom saznaćete kako se dolazilo do vrha, ali i kako se sve raspalo u jednoj noći, bez ikakvog objašnjenja, usred velike svetske turneje. Svaki član benda otkriva po jedan deo ove intrigantne slagalice, uključujući glavne vokale Bilija i Dejzi, koji imaju vatrenu hemiju na sceni i van nje.

Muzika ovog benda je definisala celu jednu generaciju. Njihove ploče su se vrtele na svim gramofonima u zemlji, punili su arene širom SAD, a onda su se, 12. jula 1979, raspali. Niko nije znao koji je tačno razlog, do sada. Čitaćete fascinantne intervjue sa članovima benda, njihovim porodicama, prijateljima i ljubavnicima.

Dejzi je jednostavna američka devojka sa velikim snovima. Kao i mnoge, želi da postane zvezda. Želi da vidi svoje lice na svim bilbordima i da rasproda i poslednju kartu za svoj koncert. Odrasta kasnih 60-ih u Los Anđelesu, krišom izlazi u klubove na Sanset bulevaru, i spava sa rok zvezdama. Seks i droga, to je život koji želi za sebe. Njena lepota hipnotiše, mlada je i talentovana. Da li je to dovoljno u industriji u kojoj vladaju muškarci, a žene su samo njihove muze?

Muški članovi benda se nisu suočavali ni sa kakvim ograničenjima kada su kročili u mužičku industriju, imali su potpunu kreativnu slobodu i kontrolu, dok je Dejzi prošla trnovit put da bi se izborila da ne bude samo prateći vokal i da dokaže da je između ostalog – talentovan tekstopisac.

Čitajući ovu knjigu mislićete da poznajete članove benda. Videćete koliko u nekim trenucima jedni druge nisu razumeli, koliko je svađa izbilo zbog običnih nesporazuma i kako se razvijala ljubavna veza između dva glavna vokala, Bilija i Dejzi. Oni su bili kreativni geniji. Različiti, a slični u onim osobinama koje čine svetske zvezde. Bili su tvrdoglavi, jaki, ekscentrični i ponekad sebični.

Sada verovatno mislite da ste potpuno propustili jedan od najvećih rok bendova u istoriji muzike. Istražićete ih na Guglu, sigurna sam. Nećete verovati da nisu postojali. U knjizi se pored intervjua nalaze i originalni tekstovi njihovih pesama. Međutim, ova priča je upravo to – fikcija. Odlično upakovana u formu koja se ne viđa često u savremenoj književnosti, ova jedinstvena priča će vas obuzeti od prve do poslednje stranice.

Sada jedino želim da čujem Dejzin glas. Ne očajavam, jer Amazon uskoro sprema mini-seriju. Projekat je u rukama Ris Viderspun, a ja sam vrlo radoznala da vidim kako su zamišljeni akteri ove knjige.

Autor teksta: Dunja Lozuk


Podelite na društvenim mrežama:

održana promocija knjige bez opoziva poslednje reči znamenitih ličnosti  laguna knjige Održana promocija knjige „Bez opoziva: Poslednje reči znamenitih ličnosti“
17.04.2024.
U kafeteriji Bukmarker knjižare Delfi SKC 16. aprila predstavljena je knjiga „Bez opoziva: Poslednje reči znamenitih ličnosti“ Vladete Jankovića i Dejana Mihailovića, obuhvatan i raznovrstan hronološk...
više
promocija romana tri hleba nasušna u trsteniku laguna knjige Promocija romana „Tri hleba nasušna“ u Trsteniku
17.04.2024.
Autorka Slavica Mastikosa predstaviće svoj roman „Tri hleba nasušna“ pred čitaocima u Trsteniku. Promocija će se održati u petak 19. aprila od 19 sati u čitaonici Narodne biblioteke „Jefimija“. ...
više
srđan valjarević niko ne može da zna šta je taman laguna knjige Srđan Valjarević: Niko ne može da zna šta je taman
17.04.2024.
Malo je ljudi na našoj književnoj sceni oko kojih se tako diže fama kao kada se pomene ime Srđana Valjarevića. On je među čitaocima izgradio kultni status tokom decenija, zato što ga to uopšte nije za...
više
ljubica arsić u svetu usamljenika u kom živimo za pisca su parovi provokativni video  laguna knjige Ljubica Arsić: U svetu usamljenika u kom živimo za pisca su parovi provokativni [video]
17.04.2024.
Ljubica Arsić, jedna od najznačajnijih savremenih srpskih spisateljica, predstavila je zbirku kratkih priča „Ti i ja smo bili par“ kao gošća „Kulturnog dnevnika“ na RTS-u. U njima autorka ispituje top...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.