Laguna - Bukmarker - Akcija Vise, Lagune i Delfi izdavaštva se nastavlja – poklanjamo komplet knjiga Branislava Nušića - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Akcija Vise, Lagune i Delfi izdavaštva se nastavlja – poklanjamo komplet knjiga Branislava Nušića

Kompanija Visa i izdavačka kuća Laguna pravim kolekcionarima pružaju mogućnost da obogate svoje biblioteke posebnim kompletom knjiga Delfi izdavaštva.



Prilikom kupovine karticom Visa Gold, Visa Platinum ili Visa Infinite na sajtovima laguna.rs i delfi.rs u iznosu od 3.000 dinara ili više poklanjamo unikatni set od 3 knjige iz specijalne edicije svetskih i domaćih klasika.

Od 17. jula do 16. oktobra 2022. poklanjamo treći komplet, koji čine dela Branislava Nušića: „Putopisi“, „Opštinsko dete“ i „Ramazanske večeri“.

Nušić je simbol komedije, jedan od naših najvoljenijih i najpoznatijih pisaca. U ovom izboru su njegova prozna dela, veoma raritetna, ali po svom sadržaju vrlo vredna i interesantna savremenim čitaocima. Dela koja prikazuju ovog autora kao sjajnog pripovedača. Slika naših naravi i društveno-političkih okolnosti.

U knjizi „Putopisi“ Branislav Nušić je ostavio vredno svedočanstvo o krajevima u kojima je boravio kao državni činovnik. Detaljan u opisivanju demografskog i administrativnog sastava predela kojima je putovao, Nušić kao da je želeo da se zagleda u sunarodnike i temeljno opiše uslove života u onome što danas nazivamo multietničkom zajednicom. Ekonomičan u književnom izrazu, nijednom nije izostavio najvažnije činjenice koje se tiču veroispovesti, običaja, krvne osvete, položaja žene u društvu, pa i stranih uticaja i mešanja u događaje na jugu Balkana. Nušić ne samo da beleži svoje utiske već i lokalne priče, pa i legende o Marku Kraljeviću, zbog čega ovi putopisi imaju trajnu vrednost autentičnog svedočanstva o srpskoj prošlosti.

Anegdotu o napuštenom odojčetu Branislav Nušić je pretvorio u izvanredan humoristički roman „Opštinsko dete“. Obeščašćena mlada majka ostavlja sina opštini na brigu i čuvanje, pa se tri muškarca, od kojih bi svaki mogao biti otac tom detetu, angažuju da dete dodele nekom drugom na starateljstvo. U nizu komičnih epizoda dečak će biti kršten tri puta, putovaće najpre od sela do sela, pa do Beograda, usput stići do pozornice i terevenke, a kad stigne u Beograd, promeniće nekoliko prebivališta i čak biti iznajmljivan za kiriju. Njegov slučaj će podstaći gradsku gospodu da osnuju Društvo za nahočad, ali će realizacija ove plemenite ideje naići na mnogostruke administrativne prepreke. A kada konačno nađe svoj dom kod gospa Mare koja ga je negovala kao rođena majka, ovaj lola, po imenu Milić, Nedeljko ili Sima, pobeći će u nepoznatom pravcu.

„Ramazanske večeri“, napisane 1898. godine, odišu duhom neprekinute priče o minulim vremenima, kao odjek „Hiljadu i jedne noći“. Posvećene ljubavi, bračnoj, nesrećnoj, neuzvraćenoj, ove priče otkrivaju izvrsnog pripovedača. I u njima je reč o društvu, ali onom kojim vlada šerijat, te se poštuju vera, red, stariji, gde patrijarhat caruje ali muškarac ume ženu da sasluša, pa i uradi po njenom.



Uživajte u čitanju.


Podelite na društvenim mrežama:

nedelja knjiga džordža r r martina od 22 do 28 jula 2024  laguna knjige Nedelja knjiga Džordža R. R. Martina od 22. do 28. jula 2024!
19.07.2024.
Džordž R. R. Martin stvorio je jedan od najuzbudljivijih serijala, remek-delo epske fantastike „Pesmu leda i vatre“, koji je uticao na sve podžanrove fikcije, počev od naučne fantastike, preko misteri...
više
možete prestati da pušite lako je laguna knjige Možete prestati da pušite! Lako je
19.07.2024.
„Lak način da prestanete da pušite“ Alena Kara je najpoznatiji i najprodavaniji priručnik za prestanak pušenja koji objašnjava kako da se bez snage volje trajno oslobodite ovog poroka.   Ova kn...
više
ne propustite još jednu knjigu igora kolarova  laguna knjige Ne propustite još jednu knjigu Igora Kolarova!
19.07.2024.
Od autora kultnog romana „Agi i Ema“ Igora Kolarova stiže jedinstveni ringišpil veselih ideja, neobičnih junaka i tananih osećanja u knjizi „Burence: Luckaste priče“. Kao i drugim zbirkama, i u ovi...
više
savremeni ljubavni roman simone arnstet kraljica noći  laguna knjige Savremeni ljubavni roman Simone Arnstet – „Kraljica noći“
19.07.2024.
Simona Arnstet je spisateljica i psihološkinja. Predvodnica je švedskog romantičnog talasa, koji u svetu stiče sve veću popularnost a ima i veliki broj čitalaca u Srbiji. Posle romana „Sve ili ništa“,...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.