Laguna - Bukmarker - 9 naučnih razloga koji podstiču čitanje - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

9 naučnih razloga koji podstiču čitanje

Nauka je na našoj strani!



Da, „Hari Poter“ je sjajan. A takođe i „Igra prestola“ i Kurt Vonegat i Džoan Didion i ostali. Naše omiljene knjige su čudesne. Uvuku nas u sebe a kada nas puste, iz njih izađemo kao bolji ljudi. Idemo u avanture, doživljavamo nova osećanja, i živimo drugi život. I naravno, zabavljaju nas.

Ali šta je sa lošim knjigama? Pa, nauka kaže da je čin čitanja sam po sebi dobar za nas. I zato prepustite se i tim knjigama kojih se sramite jer evo nekoliko najvećih koristi od našeg zajedničkog hobija.
 
9. Osećate se više uključenim
 
Provoditi vreme u glavi druge osobe (čak iako je to izmišljena glava) povećava naš „osećaj uključenosti“, tvrde psiholozi univerziteta u Bafalu. Ako me je život nešto naučio, to je da ti ne trebaju pravi prijatelji ako imaš izmišljene.
 
8. Vežbanje je lakše
 
Časopis Weight Watchers je izvestio da vas čitanje knjige dok vežbate motiviše da nastavite čak i kada vam nije do toga. Ponekad je i pet minuta trčanja na pokretnoj traci teško, ali ako će junaka naše knjige ubosti u srce drevnim grčkim sečivom koje je iskovao Hefest, onda vi bar možete da završite trening.
 

 
7. Snovi deluju dostižno
 
Istraživači na državnom univerzitetu u Ohaju, ustanovili su da kada proživljava zajedno sa likom knjige njegovu borbu, to pomaže čitaocu u ostvarivanju njegovih životnih ciljeva. Na kraju krajeva, šetnja od Hobitona do Planine Usuda da bi se zaustavilo zlo deluje nemoguće sve dok ne vidite da je neko drugi to uradio... čak iako je Frodo tamo mogao jednostavno sleteti na orlu.
 
6. Dugovečnost vašeg mozga se povećava
 
Istraživači medicinskog centra na univerzitetu Rut u Čikagu, smatraju da ljudima koji u mladosti stimulišu svoj mozak, u starosti sporije opadaju mentalne sposobnosti. Mislite na to kao na dugoročnu investiciju. Čitajte sada da bi kasnije imali sjajno pamćenje.
 
5. Zaspati nije muka
 
Kris Vinter je upravnik na medicinskom centru za spavanje Marta Džeferson, i po njemu čitanje pre spavanja pomaže oslobađanju svakodnevnog stresa. Doduše, predlaže da se izbegavaju uzbudljive knjige. Dakle, što dosadnije to bolje!

 
 
4. Život postaje manje stresan
 
Pokušavate se opustiti? Manite se čaja, isključite muziku i ne mučite se da idete u šetnju. Istraživači Mindlab International-a na univerzitetu Saseksa, predlažu da je čitanje najbolji metod oslobađanja stresa. Pa kada život postane pretežak, uzmite predah, izvucite svoj omiljeni roman... Ili najmanje omiljen. Zapravo nije važno.
 
3. Depresija nije tako nepremostiva
 
Iako možda deluje kao beskrajni ponor besmisla, depresija možda nije tako nepobediva. Istraživanje koje je sproveo Kristofer Vilijams na glazgovskom univerzitetu, pokazuje da pacijenti koji čitaju knjige za samopomoć zajedno sa uobičajenim lečenjem, posle godinu dana imaju manji nivo depresije od pacijenata koji primaju samo standardne tretmane. Pa kada vam neznalice kažu da se razvedrite, ignorišite ih i nađite sebi knjigu za samopomoć. To će vas razveseliti!
 
 

2. Saosećajnost je vaše drugo ja
 
Istraživači u Holandiji su ispitanicima dali priču Artura Konana Dojla, i ispostavilo se da oni koji su se uključili u priču imaju više saosećanja od onih koji nisu. Dakle, čitanje fikcije čini ljude sposobnijim da razumeju tuđa osećanja.
 
1.... i može da spreči Alchajmerovu bolest
 
Izveštaj u zapisniku Američke naučne akademije je pokazao da je za starije ljude koji čitaju, dva i po puta manja verovatnoća da dobiju Alchajmerovu bolest. Pisac studije doduše kaže da ispitanici koji pokazuju smanjenu mentalnu aktivnost možda već imaju ovu bolest. Koliko god da je uzbudljiva mogućnost da čitanje može da spreči Alchajmera, uzročna veza tek treba da se 100 % dokaže. U međuvremenu bi  ipak mogli uzeti knjigu i poboljšati svoje šanse!
 
Autor: Kris Eder
Izvor: bookstr.com


Podelite na društvenim mrežama:

 siluete starog beograda 2 portreti milana jovanovića stojimirovića u prodaji od 29 aprila laguna knjige „Siluete starog Beograda 2: Portreti“ Milana Jovanovića Stojimirovića u prodaji od 29. aprila
26.04.2024.
U drugoj knjizi „Silueta starog Beograda“ Milan Jovanović Stojimirović, hroničar i erudita, nanizaće galeriju portreta starog Beograda i Srbije, najviđenije ličnosti iz sveta političara, naučnika, knj...
više
 knjiga koja stvarno ne želi da bude pročitana davida sundina u prodaji od 29 aprila laguna knjige „Knjiga koja stvarno ne želi da bude pročitana“ Davida Sundina u prodaji od 29. aprila
26.04.2024.
Veoma duhovita i prelepo dizajnirana, „Knjiga koja stvarno ne želi da bude pročitana“ pruža vam sjajnu zabavu, lakoću čitanja, a pre nego što se upustite u tu avanturu, naići ćete na UPOZORENJE! Ov...
više
laguna donirala važan uređaj institutu za majku i dete laguna knjige Laguna donirala važan uređaj Institutu za majku i dete
25.04.2024.
Jedna od važnih aktivnosti Lagune u prošloj godini, koja je bila u znaku obeležavanja četvrt veka postojanja, jeste odluka da sredstva namenjena proslavi jubileja preusmerimo u humanitarne svrhe. ...
više
 devojka sa violinom milene sekulić odalović u prodaji od 29 aprila laguna knjige „Devojka sa violinom“ Milene Sekulić Odalović u prodaji od 29. aprila
25.04.2024.
Od Milene Sekulić Odalović, autorke romana „Vetar sa Pirineja“ stiže novo literarno ostvarenje „Devojka sa violinom“ – dramatična priča o odvažnoj i smeloj junakinji, intrigama, tajnim zaverama i neoč...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.