Laguna - Bukmarker - 7 razloga zbog kojih je u redu što volite svoj elektronski čitač knjiga - Knjige o kojima se priča
Obaveštenje o radnom vremenu knjižara za praznike »
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

7 razloga zbog kojih je u redu što volite svoj elektronski čitač knjiga

Volim knjige od malena. Umesto da leta provodim vozeći biciklu i praveći utvrđenja kao ostala deca iz komšiluka, ja sam se krila ispod drveta sa knjigama uzetim iz biblioteke, koja je bila moje omiljeno mesto u rodnom gradu i celom zapadnom Teksasu. Potičem od duge loze ljubitelja knjiga. Kada mi je deda umro, nama unucima nije ostavio novac ili neke drangulije. Ne, ostavio nam je gomilu knjiga od poda do plafona, u kojoj je bilo sve – od istorije Drugog svetskog rata, preko Lavkrafta do Harija Potera. Ako biste ovog trenutka ušli u moj dom, našli bi hrpu knjiga pored kreveta, gomilu na stolu i veliki orman pun knjiga u svakoj sobi. Ono što hoću da kažem jeste da volim knjige. Volim kakve su na dodir, volim kako mirišu i to kako me u trenutku učine srećnim. Knjige su moja prva ljubav i nikada neću prestati da ih volim (i kupujem). Knjige, knjige, knjige!


 
Međutim (znali ste da ovo dolazi) takođe volim i svoj elektronski čitač knjiga. U početku sam se osećala krivom zbog toga. Dobila sam Kindl na poklon i nisam želela da ga zavolim, ali srce hoće ono za čim žudi (to sam naučila iz knjige). Čak sam pokušala da ga sakrijem od svojih knjiga, poput grešne ljubavnice. Nije vredelo. Ja volim elektronske čitače knjiga. Eto, rekla sam. I nije mi krivo. Stojim ponosno i objavljujem svetu da volim elektronske čitače knjiga. A ako ste poput mene, ne osećajte se više krivim! Evo sedam razloga zbog kojih je u redu voleti svoj elektronski čitač:
 
1. Zato što niste gladijator
 
Ili Arnold Švarceneger. Ili Kapetan Amerika. Poslednja knjiga koju sam čitala pre nego što sam dobila Kindl, bio je roman Kena Foleta „Svet bez kraja“, koji sam mogla da koristim umesto tega. Nedeljama sam vukla tu stvar unaokolo. Bla je teža od mog laptopa. Nosila sam je sa sobom u avion (kao deo ličnog prtljaga i da budem iskrena, knjiga je bila veća od bebe koju je majka držala u krilu pored mene), u kafiće i na preglede kod lekara. Noću sam u krevetu balansirala sa tim čudom i pokušavajući da ga držim u jednoj ruci. Završila sam sa grčevima u ramenu. To je divna knjiga i vredela je sve te muke, ali zbog lakoće korišćenja Kindla, zavetovala sam se da ću sve te džinovske tomove od sada čitati na električnom čitaču. Nedavno sam na njemu pročitala obimni roman „Infinite Jest“. I gle, nema grčeva!
 
2. Niko ne zna šta čitate
 
Ako čitate „Sumrak“ na njemu, a neko vas upita koja je knjiga u pitanju, možete da odgovorite „Rat i mir“. Niko neće znati. Takođe, na taj način je uvrnutim likovima teže da započnu razgovor. Kada sam čitala roman „Slika Dorijana Greja“, naravno nosila sam ga sa sobom i svaki bradati tip u kafiću u Los Anđelesu, pitao me je šta mislim o njemu. Ponekad samo želite da pročitate knjigu, a ne i da se upuštate u analizu dela. Naravno, ako je u pitanju zgodan bradati tip u kafiću, onda samo napred, analizirajte dame i gospodo.


 
3. Možete da čitate u krevetu bez lampe
 
Ne, ne trebaju vam lampe niti one lampice sa štipaljkom koje nikada ne rade kako treba. Samo prigušite svetlo na električnom čitaču, ispružite se i čitajte Donu Tart celu noć ako tako želite a da ne probudite svog partnera. Mnogo bolje nego iskradanje u dnevnu sobu na vrhovima prstiju 2 sata posle ponoći.
 
4. Možete odmah da kupite knjige
 
Kupovanje knjiga je moja omiljena aktivnost, pa je prirodno ovo glavni razlog zašto sam pristalica električnog čitača. Volim mogućnost da odmah skinem nešto. Toliko volim tu opciju da sada imam višak knjiga koje čekaju da završim poslednjeg Dena Simonsa. Nikada ne znate koliko brzo nešto čitate, tako da je sjajno biti u mogućnosti da se prebacite na novu avanturu, pola sekunde pošto ste završili prethodnu knjigu. Vodim evidenciju koliko sam knjiga pročitala svake godine i taj broj je drastično porastao otkako sam dobila Kindl, što je pretpostavljam dobro za pisce jer kupujem više naslova.
 
5. Opskrbite se za odmor
 
Imala sam običaj da nosim ogroman kofer na odmor. Ako odemo negde na nedelju dana, pretpostavljam da mi treba negde između četiri i sedam knjiga, zavisi od njihove dužine, trajanja leta i koliko ću vremena provesti kraj bazena. (Idealno bi bilo sve vreme!) Sada samo stavim sedam knjiga na svoj elektronski čitač, ubacim ga u torbu i svi su srećni. Naročito moj suprug, koji je morao da tegli moj kofer s obzirom da je bio teži od mene.


 
6. Možete da uvećate tekst
 
Ili ga umanjite. Ili promenite font. Moj čak štiti od odsjaja u slučaju da ste na bazenu prilikom tog odmora kojim sam sada postala opsednuta. Nije da knjige imaju odsjaj. Ne kritikujem ih, samo naglašavam prednosti električnog čitača i moram da kažem da mi se dopada mogućnost da uveličam tekst. To je naročito korisno subotom ujutru kada vam je glava teška kao da ste prošle noći popili tri čaše Širaza (zato što i jeste prošle noći popili tri čaše Širaza).
 
7. Selidbe
 
Poslednji put kada sam se selila, knjige su zauzele pola kamiona. Nikada neću prestati da kupujem fizičke knjige, ali volim što sledeći put kada se budem selila, njihova količina neće biti drastično veća. Knjige koje ne volim toliko da bih kupila njihovu fizičku verziju bezbedno su uskladištene u čitaču. Neće zauzimati prostor u sobama, činiti stvari težim i sigurno neće nestati kao što mi je tokom poslednje selidbe nestala „Neverovatne avanture Kavalijera i Kleja“ Majkla Čabona. (Još uvek se nisam oporavila od toga).


 
Sigurna sam da ima beskonačno razloga da volite svoj elektronski čitač, a ovo je sedam od njih i svi su sjajni. Zato ne dozvolite da vam neko kaže da niste ljubitelj knjiga zato što imate elektronski čitač. Naravno da ste ljubitelj knjiga, imate uređaj napravljen specijalno za njihovo čitanje! Nastavite tako, kolege čitaoci. Uživajte u čitanju bez obzira kakav vaš izbor bio.
 
Autor: Kendra Elvi
Izvor: huffingtonpost.com
Prevod: Vladimir Martinović


Podelite na društvenim mrežama:

obaveštenje o radnom vremenu delfi knjižara i isporuci pošiljaka tokom predstojećih praznika laguna knjige Obaveštenje o radnom vremenu Delfi knjižara i isporuci pošiljaka tokom predstojećih praznika
29.04.2024.
Obaveštavamo vas da od 1. do 6. maja nećemo vršiti obradu i slanje porudžbina, već prvog sledećeg radnog dana. Porudžbine napravljene od 7. maja biće obrađivane po redovnoj proceduri i važiće standard...
više
francuski akademik andrej makin gost 111 laguninog književnog kluba laguna knjige Francuski akademik Andrej Makin gost 111. Laguninog književnog kluba
30.04.2024.
Nova tribina Laguninog književnog kluba biće održana u petak, 10. maja. Specijalni gost našeg druženja biće ugledni svetski pisac i francuski akademik Andrej Makin koji će od 17 sati potpisivati svoje...
više
5 književnih preporuka šta smo čitali u aprilu 2024 godine laguna knjige 5 književnih preporuka: Šta smo čitali u aprilu 2024. godine
30.04.2024.
Danas vam preporučujemo pet knjiga koje su objavljene tokom aprila, a koje prosto morate imati na svom radaru! Ovi naslovi su sve što vam je potrebno da osvežite svoju biblioteku, bilo da ste ljubitel...
više
knjiga meseca đavo u belom gradu  laguna knjige Knjiga meseca – „Đavo u Belom gradu“
30.04.2024.
Za ljubitelje knjige Laguna uvek ima dobre vesti! Svakog meseca jedan od aktuelnijih naslova proglašavamo za Knjigu meseca. To znači da će od 1. do 31. maja Knjiga meseca moći da se kupi na specijalno...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.