Laguna - Bukmarker - 7 prikaza klasične literature (napisalo šestomesečno dete) - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

7 prikaza klasične literature (napisalo šestomesečno dete)

U potrazi za zanimljivim sadržajem, redakcija Lagune je naišla na tekst koji smo preneli 2017. godine. Kako je u pitanju duhovito osmišljen tekst, nismo odoleli, pa ga prenosimo ponovo.



Zdravo. Obično moja mama piše za ovaj sajt, ali s obzirom na to da sam napunio 6 meseci, vreme je da počnem da doprinosim intelektualnom uzdizanju svoje porodice. Dakle, počeo sam da pišem književne kritike za dela klasične književnosti između dva menjanja pelena (a ponekad i za vreme menjanja, što isključivo zavisi od knjige).

„Lovac u žitu“ Džeroma Dejvida Selindžera

Ova knjiga je odvratnog ukusa. Pojeo sam tri stranice pre nego što sam ukapirao da mi se gadi. Vrištao sam na mamu što mi je dopustila da je jedem. Zapretila mi je da će me ostaviti u šumi ako budem počeo da ličim na Holdena Kolfilda. Ništa je nisam razumeo, zato ovoj knjizi ne dajem nijednu zvezdicu pošto je groznog ukusa.

„Grof Monte Kristo“ Aleksandra Dime Oca 

Još nisam naučio da brojim, ali pretpostavljam da ću uskoro znati, zato što mi svi govore da sam jako pametan. Knjiga u kojoj je sve vreme reč o brojanju (The Count of Monte Cristo; count na engleskom znači grof, ali i brojanje) mora biti vrhunsko štivo, stoga joj dajem pet zvezdica.

„Rat i mir“ Lava Nikolajeviča Tolstoja

Ova knjiga je zabavna zato što je vrlo teška i kada je skinem sa police, njen pad izazove toliku buku da moja mama poskoči. Takođe, imam plišanog lava po imenu Leo, tako da su te dve stvari iste. Moja mama kaže da niko nije stvarno pročitao tu knjigu, već da se ljudi samo pretvaraju da jesu. Ja volim pretvaranje, tako da ovoj knjizi dodeljujem pet zvezdica.

Hamlet“ Vilijama Šekspira

Ova knjiga me uvek razbesni kad pokušam da joj iščupam prvih deset stranica jer je mama, onako uznemirena i ljuta, premesti izvan domašaja mojih ruku. Ona kaže da je to remek-delo, najbolja drama ikad napisana, ali ja mislim da je najbolja stvar ikad napravljena za igru prazna merica, pa iz tog razloga ovoj knjizi neću dati nijednu zvezdicu, i to samo zato što nije dobra za igru kao merna čaša.

„Eni iz Zelenih zabata“ Lusi Mod Montgomeri

Ovo je omiljena knjiga moje mame, i jednom sam spazio kako pokušava da je čita kad je trebalo da obraća pažnju na mene. Vrištao sam, i vrištao, i vrištao, i vrištao, i vrištao, sve dok se nisam umorio od vrištanja i zaspao. Toliko sam dugo spavao da sam prilično ogladneo, te sam zbog praznog stomaka bio ponovo ljut, i iz tog razloga ovoj knjizi neću dati nijednu zvezdicu.

„Gordost i predrasuda“ Džejn Ostin

Idem na časove plivanja i najmlađi sam u svojoj grupi. Mama mi kaže da treba da budem ponosan na sebe što učim da plivam, ali kada sam bacio ovu knjigu u sudoperu punu vode, dok sam sedeo u stolici za hranjenje i pomagao mami da pripremi večeru, veoma se naljutila. Stoga, ova knjiga nije zaslužila nijednu zvezdicu zbog licemerja.

Ubiti pticu rugalicu“ Harper Li

Moja mama kaže da je patka vrsta ptice, a ja volim patke koje žive u obližnjem jezercetu u našem komšiluku. Ne znam da li ptice rugalice izgledaju isto kao patke, ali ako približno nalikuju jedna drugoj, onda ovoj knjizi dajem pet zvezdica. Ne dajem nijednu zvezdicu knjizi „Idi postavi stražara“, samo zbog toga što moja mama smatra da je gospođa Li bila umorna dok ju je pisala, a ja baš ne volim kad me neko tera da nešto radim kad sam umoran, a kladim se da ni ona to ne voli.

Drago mi je što vam govorim o knjigama i želeo bih s tim da nastavim, ali sad treba da se kupam, pa da idem na spavanje. Moja priča za laku noć zove se „Macin prvi pun mesec“, i bolja je od svih spomenutih knjiga, jer, ne znam da li ste primetili, ali nijedna od ovih knjiga ne sadrži ilustracije. Pisci klasičnih dela su očigledno bili lenji.

Laku noć.

Autor: Brena Klark Grej
Izvor: bookriot.com
Foto: Unsplash


Podelite na društvenim mrežama:

dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
29.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu!   Dečji da...
više
proslavimo svetski dan dečje knjige laguna knjige Proslavimo Svetski dan dečje knjige
29.03.2024.
Svetski dan dečje knjige, ustanovljen 1967, kako bi se skrenula pažnja na potrebe najmlađih čitalaca, obeležava se 2. aprila, na dan rođenja danskog pisca Hansa Kristijana Andersena. Tim p...
više
knjiga kao plod duboke potrebe predstavljen roman vaskrsenje vukašina milićevića laguna knjige Knjiga kao plod duboke potrebe – predstavljen roman „Vaskrsenje“ Vukašina Milićevića
29.03.2024.
Roman prvenac teologa Vukašina Milićevića „Vaskrsenje“ predstavljen je 28. marta publici u knjižari Delfi SKC. O delu koje govori o čoveku, njegovom smislu, instituciji i apsurdu koji ih povezuje, ali...
više
 dunav magična reka u prodaji od 1 aprila laguna knjige „Dunav: Magična reka“ u prodaji od 1. aprila
29.03.2024.
U živopisnoj knjizi, bogatoj ilustracijama, „Dunav: Magična reka“, zaroni sa najvećom rečnom ribom morunom i pusti da te priča nosi. Otkrij kakve sve tajne krije druga najduža reka u Evropi. Na zan...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.