Laguna - Bukmarker - 6 zastrašujućih priča o bezglavom konjaniku - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

6 zastrašujućih priča o bezglavom konjaniku

„Legenda o Uspavanoj dolini“ je možda najpoznatija, ali svakako ne i jedina priča u kojoj se pojavljuje zastrašujući lik konjanika bez glave na ramenima. Bezglavi konjanici galopiraju kroz folklor nekoliko svetskih zemalja, obično na leđima sablasnog pastuva, držeći sopstvenu odsečenu glavu u rukama. Većina ovih priča potiče iz doba kada je odrubljivanje glave predstavljalo uobičajen metod pogubljenja, a bezglavi konjanik je s vremenom postao jedan od najupečatljivijih junaka predanja o paranormalnim fenomenima.

Foto: DepositPhotos

1. Legenda o Uspavanoj dolini, SAD

„Legenda o Uspavanoj dolini“ američkog pisca Vašingtona Irvinga, objavljena 1820. godine, jedna je od najpoznatijih priča o bezglavom konjaniku. Irvingu su evropski izvori sa sličnom tematikom poslužili kao inspiracija za kratku priču o stanovnicima Uspavane doline i njihovim jezivim iskustvima sa natprirodnim bićima. Mistriozni konjanik, duh vojnika za koga predanje kaže da je ostao bez glave tokom Američkog rata za nezavisnost, prikazuje se nekolicini stanovnika doline, od kojih je većini nas najpoznatiji lokalni učitelj po imenu Ikabod Krejn. Popularnost priče je tolika da i danas, više od dve stotine godina kasnije, dovodi stotine hiljada radoznalih turista u dolinu njujorške reke Hadson, gde se nalaze stvarne lokacije koje su inspirisale Irvinga.

2. Dulahan, Irska

Legenda o Dulahanu je irska priča čiji koreni sežu u keltsku pradavninu. Prema predanju, Dulahan je prvobitno bio bog plodnosti po imenu Krum Duv, kome su žrtve prinošene tako što im je odsecana glava. Verovanje u ovo božanstvo je potisnuto dolaskom hrišćanstva, ali ono je ipak nastavilo da pohodi te krajeve, na konju, noseći sopstvenu glavu u ruci. Uvreženo je verovanje da je Dulahan predznak nesreće, a stanovnici nekih delova Irske veruju da se, osim u obličju konjanika, može pojaviti i kao bezglavi kočijaš sablasne kočije.

3. Sitnoglavi Juen, Škotska

Ostrvom Mal na zapadu Škotske već vekovima kruži legenda o lokalnom bezglavom konjaniku. Sitnoglavi Juen (mora se napomenuti da ovaj nadimak nema nikakve veze sa legendom, već sa činjenicom da je imao nesrazmerno malu glavu) bio je sin i naslednik starešine klana Meklejn, koji je glavu izgubio u bici sa suparničkim klanom 1538. godine. Juenov konj je napustio bitku sa svojim obezglavljenim gospodarom u sedlu i kilometrima galopirao obalom reke, sve dok se, iscrpljen, nije zaustavio kod jednog vodopada. Na ostrvu se priča da se od tada na lokalnim putevima s vremena na vreme može uočiti sablasni jahač na svom vernom konju. Ostrvljani koji su doživeli – ili bar veruju da su doživeli – susret sa duhom među sugrađanima uživaju status slavnih ličnosti.

4. Der Kopfloser Reiter, Nemačka

Iz Nemačke nam dolazi jedna od najstarijih legendi o bezglavom jahaču, čije najranije verzije sežu vekovima u prošlost. Jedna od tih ranih verzija govori o izvesnom Hansu Jagentojfelu, bezglavom konjaniku osuđenom da večno luta zemljom zbog grehova koje je počinio za života. Postoji i verzija koja nosi naslov Der Kopfloser Reiter („Bezglavi konjanik“) i opisuje konjanika koji izlazi iz šume kako bi upozorio lokalno stanovništvo na približavanje opasnosti.

5. El Muerto del Rodeo, SAD

I država Teksas – a naročito njen južni deo – ima svoju priču o bezglavom konjaniku. Predanje govori da je reč o duhu izvesnog kradljivca stoke koga su lokalni rančeri uhvatili na delu i za kaznu mu odrubili glavu, vezali je za sedlo i zatim pustili njegovog konja da luta naokolo sa obezglavljenim telom kao upozorenje ostalim kradljivcima. Duh do današnjeg dana pohodi oblast kojom se nesrećni konj tada kretao. O ovoj legendi je napisano više naučnih radova, od kojih najstariji potiče još iz 1848. godine.

6. Devonski bezglavi konjanik, Engleska

Devon na jugozapadu Engleske prati reputacija mirnog i prijatnog okruga, u kome se retko šta dešava. Ali iza te privlačne fasade krije se pregršt jezivih priča iz lokalnog folklora, među kojima je i nekoliko onih koje govore o raznim bezglavim konjanicima. Jedan od njih se pojavljuje u Dartmorskoj močvari; za drugog se priča da je sveštenik koji je ostao bez glave još u srednjem veku, a njegov duh se i danas može videti kako jaše jednim od najstarijih puteva u gradiću Torki. Postoji i varijanta legende koja pominje bezglavog čoveka na kočiji koju vuče jedan konj.

Autor: Džejn Aleksander
Izvor: mentalfloss.com
Prevod: Jelena Tanasković


Podelite na društvenim mrežama:

omiljena akcija knjigoljubaca 3 za 999 od 7 do 26 maja  laguna knjige Omiljena akcija knjigoljubaca: „3 za 999“ od 7. do 26. maja!
26.04.2024.
Akcija koju najviše volite i uvek željno iščekujete, jer su tamo najbolji naslovi iz naše ponude – „3 za 999“ počinje 7. i traje do 26. maja 2024. godine, u svim Delfi knjižarama, kao i na sajtovima l...
više
laguna donirala važan uređaj institutu za majku i dete laguna knjige Laguna donirala važan uređaj Institutu za majku i dete
25.04.2024.
Jedna od važnih aktivnosti Lagune u prošloj godini, koja je bila u znaku obeležavanja četvrt veka postojanja, jeste odluka da sredstva namenjena proslavi jubileja preusmerimo u humanitarne svrhe. ...
više
uskoro na brodvej stiže i mjuzikl suludo bogati azijci video  laguna knjige Uskoro na Brodvej stiže i mjuzikl „Suludo bogati Azijci“ [video]
26.04.2024.
Popularni knjiško-filmski serijal se adaptira u mjuzikl na Brodveju. Džon M. Ču će biti zadužen za režiju muzičko-scenske adaptacije „Suludo bogatih Azijaca“. Za potrebe mjuzikla (u produk...
više
dženi kolgan božićna knjižara i čari škotskog duha laguna knjige Dženi Kolgan: „Božićna knjižara“ i čari škotskog duha
26.04.2024.
Škotska spisateljica Dženi Kolgan u razgovoru za Politiku otkriva čaroliju koja se krije iza njenog najnovijeg romana „Božićna knjižara“. Praznična knjiga škotske spisateljice Dženi Kolgan „Bož...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.