Laguna - Bukmarker - 6 trikova koji će vam pomoći da ubrzate svoje čitanje i naučite više - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

6 trikova koji će vam pomoći da ubrzate svoje čitanje i naučite više

Prosečna brzina čitanja iznosi otprilike 300 reči u minuti. Uz pomoć ovih saveta, ovaj rezultat možete triput nadmašiti, tvrdi autor teksta objavljenog na sajtu Reader’s Digest.


 
Uprostite tekst

Ne, ne treba da vadite olovku i papir; možete to učiniti u svojoj glavi – naročito ako ste uzeli da čitate novinski članak ili zahtevnu reportažu. Jednostavno pročitajte prva dva pasusa odabranog teksta kako biste dobili pregled njegovih najbitnijih tačaka i u nastavku skačite ka svakom sledećem pasusu čitajući samo prvu rečenicu. Ovo su vežbe za mozak koje vam pomažu da postanete pametniji.
 
Koristite štapić



Poznato nam je da korišćenje prsta za čitanje može da učini kao da ste se vratili u drugi razred osnovne škole, ali to je jedan od najjednostavnijih načina da povećate brzinu čitanja. Ukoliko ne želite da koristite prst, onda upotrebite olovku ili hemijsku ispod linije teksta kako biste usmerili pogled. Cilj je da pomerate štapić sa svakim redom sve brže. Moraćete da grupišete reči kako biste uspešno nastavili sa čitanjem.
 
Ne vraćajte se na pročitano

Stručnjaci kažu da regresija ili ponovno vraćanje na već pročitani tekst kod prosečnog čitaoca iznosi 30% od ukupno provedenog vremena uz knjigu. Upotreba štapića bi trebalo da vam pomogne da prekinete s tom navikom, ali i svest o tome koliko vam to vremena oduzima može biti od koristi.
 
Umanjite subvokalizaciju

Subvokalizacija je fensi izraz koji označava izgovaranje reči u sebi (ili sebi u bradu) dok ih čitate. Istraživači su svesni da nije sasvim moguće iskoreniti takvu naviku, ali da je izvodljivo smanjiti je. Žvakanje žvake ili slušanje (instrumentalne) muzike može vas odvratiti od čitanja sebi u bradu. Kako biste sebi dokazali da je moguće utišavanje svog unutrašnjeg glasa, pokušajte da izgovorite: „Jedan, dva, tri“ naglas dok čitate u sebi. Bićete iznenađeni koliko još možete da usvajate.
 
Praktikujte samo aktivno čitanje



Kako biste sproveli gorenavedeno, morate se u potpunosti posvetiti tekstu. Šta očekujete da ćete pronaći u tekstu? Koji je osnovni razlog zbog kojeg želite da naučite odabrani materijal? Ako ono što čitate nije nešto čemu biste se u potpunosti posvetili, preskočite ga. Um koji luta usporavaće vaše čitanje.
 
Probajte aplikacije za brzo čitanje

Aplikacije kao što je Spreeder koje upotrebljavaju ubrzanu serijsku vizualizaciju (RSVP), ubrzavaju čitanje tako što uklanjaju varijablu vremena koje je potrebno vašim očima za čitanje stranice. Većina ovih aplikacija to postiže tako što brzo osvetli jednu ili dve reči istovremeno na ekranu. Možete podesiti aplikaciju na broj reči u minuti koje želite da prođete i prilagodite taj broj po potrebi.
 
Izvor: rd.com


Podelite na društvenim mrežama:

dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
29.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu!   Dečji da...
više
proslavimo svetski dan dečje knjige laguna knjige Proslavimo Svetski dan dečje knjige
29.03.2024.
Svetski dan dečje knjige, ustanovljen 1967, kako bi se skrenula pažnja na potrebe najmlađih čitalaca, obeležava se 2. aprila, na dan rođenja danskog pisca Hansa Kristijana Andersena. Tim p...
više
istorija u 56 poglavlja dvadeset minuta luja xix čedomira antića u prodaji od 1 aprila laguna knjige Istorija u 56 poglavlja – „Dvadeset minuta Luja XIX“ Čedomira Antića u prodaji od 1. aprila
29.03.2024.
Posvećeni istoričar Čedomir Antić objedinio je u knjizi „Dvadeset minuta Luja XIX“ 56 intrigantnih priča iz istorije kako naše tako i svetske. U svom prepoznatljivom maniru, pitko i slikovito, opisao ...
više
komemorativni skup sanu posvećen goranu petroviću laguna knjige Komemorativni skup SANU posvećen Goranu Petroviću
29.03.2024.
U prisustvu velikog broja članova Srpske akademije nauka i umetnosti u Svečanoj sali SANU u četvrtak 28. aprila održana je komemorativna sednica, posvećena piscu i akademiku Goranu Petroviću (1961–202...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.