Laguna - Bukmarker - 5 strategija za knjigoljubačku borbu sa kolotečinom - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

5 strategija za knjigoljubačku borbu sa kolotečinom

Pre skoro godinu dana, svakodnevica većine ljudi se dramatično promenila. Možda ste bili u izolaciji, izgubili posao, počeli da radite od kuće dok dete (deca) uče u istom prostoru, ili ste iskusili neku od brojnih promena u životnom stilu. Nije čudno ni to što je promena vaše rutine podrazumevala da ste promenili i čitalčke navike. Možda ste, poput mene, primetili da su svi oko vas počeli da čitaju mnogo više nego ranije, dok je vaš Goodreads izazov počeo da biva nesavladiv. Ipak, dok su se neki borili sa stresom i manjkom prilika za druženje tako što su počeli više da čitaju, vi ste (nadajmo se) prepoznali to da se svako sa stresom bori na drugačiji način, i da je u redu što niste čitali koliko inače to radite.



Sada, kada je prošlo toliko vremena, vi se i dalje nalazite u čitalačkoj kolotečini. Ili je možda u pitanju nova čitalačka kolotečina, ili pak najnovija u nizu blokada. Bilo kako bilo, sada kada se polako navikavamo na ­„novu realnost“, počinje da vas brine to što izgleda da ne možete da se vratite svojim prethodnim čitalačkim rutinama. Tokom čitalačkog života svako od nas prolazi kroz uspone i padove, ali već je prošlo dosta vremena i želite da se vratite svojim ustaljenim čitalačkim navikama. Zato vam nudim mojih pet strategija za borbu sa kolotečinom prouzrokovanom pandemijom.

Uspostavite rutinu

Čak i u ovoj fazi pandemije, većina nas se još uvek bori sa novim načinom života. Možda imate previše obaveza, ili vaši dani više nemaju nikakvu strukturu. U svakom slučaju, ukoliko želite da vam čitanje bude prioritet, pomoći će vam da ovu aktivnost uvrstite u svoj raspored. Možda vreme koje ste provodili u prevozu više ne možete da koristite za čitanje ili slušanje audio-knjiga, ali to vreme možete da nadomestite na druge načine. Jedna od strategija je da uzmete da čitate čim se probudite, čak i ako je u pitanju samo desetak minuta. Umesto da se dohvatite telefona, ostavite knjigu nadomak kreveta. Jedna od popularnijih čitalačkih navika jeste čitaje pred spavanje, što vam može pomoći da se opustite i lakše zaspite (osim ukoliko vas knjiga ne obuzme!). Dobra stvar oko usklađivanja čitanja sa spavanjem jeste ta što koliko god dezorganizovani ili pretrpani obavezama bili, vi morate da spavate i da se budite svakog dana. Usklađivanje čitanja sa spavanjem olakšaće vam ustaljivanje čitalačkih navika – makar po malo, ali svakog dana.

Promenite žanr

Isprobavanje novih žanrova može biti sjajan način da razbijete začarani krug. To podrazumeva promenu bilo koje vrste. Možda uglavnom čitate tešku političku ili istorijsku publicistiku, pa bi čitanje laganijih ljubavnih romana bila dobra promena ritma. S druge strane, možda ste tokom godine čitali previše laganog štiva, pa bi nešto ozbiljnije i zahtevnije sada moglo savršeno da vam legne. Oprobajte se u žanrovima za koje nikada niste verovali da bi vam se svideli – pandemija nas je promenila, i možda ćete reagovati na stvari za koje nikada ne biste to očekivali. Knjige o samopomoći ili neka zbirka poezije vam mogu pomoći da jasnije sagledate ovu novu situaciju. Dela koja se bave istorijom mogu da postave našu trenutnu „jedinstvenu“ situaciju u kontekst. Dela naučne fantastike i klasične fantastike vam mogu pomoći da zaboravite stvarnost i zamišljate drugačije svetove na neko vreme. Kakve god vaše ustaljene čitalačke navike bile, osvežite rutinu odabirom knjiga kojim nikada ranije ne biste dali šansu. Kako biste u potpunosti izašli iz svoje zone komfora, zamolite prijatelja ili nekog člana porodice da vam daju preporuku uz obećanje da ćete dati sve od sebe, bez obzira na to koja je knjiga u pitanju.

Ponovo čitajte omiljene stare knjige

Dakle, pokušali ste sa drugačijim formatima i novim žanrovima, i ništa od toga ne pomaže. Prosto ne možete da nađete knjigu koja će vam držati pažnju. Pa, srećom, već ste dobro upoznati sa knjigama koje znate da vam se sviđaju, zato što ste ih već pročitali! Čak i ako obično to ne praktikujete (i naročito ukoliko ne praktikujete), ponovno čitanje omiljene knjige vas može podsetiti zašto pre svega volite da čitate. Iz ličnog iskustva, predlažem da se prvo vratite na omiljene knjige iz detinjstva ili neku knjigu koja ima sentimentalno značenje. To vam može pomoći da povratite čitalačku rutinu, zato što ne morate da se trudite da pamtite imena ili važne okosnice. Jednostavno možete da uživate u ponovnom susretu sa starim prijateljem. Ponovnim čitanjem poznatih stranica možete uvideti nova značenja ili primetiti dragocene stvari koje ste vremnom zaboravili. Naravno da uvek postoji rizik da u njoj ovoga puta nećete toliko uživati, ali smatram da obično knjige legnu bolje nakon ponovnog čitanja. Častite se knjigom koju već volite!

Čitajte o pandemiji

Ovo je definitivno pitanje afiniteta. Ukoliko ste mesecima pokušavali da čitate eskapistička dela, i ne ide vam od ruke, možda bi vredelo da krenete u suprotnom smeru. Umesto da bežite od realnosti, možda će vam od veće pomoći biti da saznate kontekst trenutne situacije. Čak i nakon tolikog trajanja pandemije, teško ju je razumeti. Čitanje istorijskih ili fiktivnih dela na temu pandemije mogu vam pomoći da bolje razumete naše trenutno stanje. Ako ne znate odakle da počnete, bacite pogled na našu listu. Postupite pažljivo: vi sami najbolje znate da li će vam čitanje o pandemiji obogatiti čitalačko iskustvo, ili ćete zbog toga biti pod većim stresom. Ako ste isprobali sve ostalo, ipak ovo može biti pravi korak koji će vam pomoći da se trgnete iz stanja učmalosti.

Prepustite se kolotečini

Sve ste to čuli i ranije: kolotečina i blokada su normalna pojava, a sa stresom se svako bori na drugačiji način. Početkom pandemije vas je to verovatno više tešilo nego sada. Čini se da smo nakon tolikog vremena morali već da se naviknemo na nove rutine. Trebalo bi da smo se privikli i da nismo više preplavljeni emocijama. Nažalost, to ne funkcioniše baš tako. Možda bismo želeli da se sve vrati u normalu, ali to nije slučaj. Verovatno ste još uvek suočeni sa velikim životnim promenama i neizvesnošću koju budućnost nosi sa sobom. Možda ste preplavljeni obavezama i/ili ozbiljnim finansijskim brigama. Ništa to nije nestalo tokom trajanja pandemije. Možda ste i u žalosti, i na ličnom i na širem planu, pošto je pogođeno stotine i hiljade života koji su stradali pojavom virusa. Svi priželjkujemo da se ovo završi, ali se to ne dešava. Što znači da moramo biti nežni prema sebi. Možda čitanje nije način da se sa svime izborimo. Možda će celu ovu godinu obeležiti televizijski programi, filmovi, Jutjub, TikTok, pa čak i Tviter. Oslušnite šta je sada vašem telu i umu zaista potrebno, bez osuđivanja. Knjige će biti uvek tu za vas, ali je sasvim u redu da ih trenutno ostavite po strani.

Autor: Danika Elis
Izvor: bookriot.com
Prevod: Aleksandra Branković


Podelite na društvenim mrežama:

omiljena akcija knjigoljubaca 3 za 999 od 7 do 26 maja  laguna knjige Omiljena akcija knjigoljubaca: „3 za 999“ od 7. do 26. maja!
26.04.2024.
Akcija koju najviše volite i uvek željno iščekujete, jer su tamo najbolji naslovi iz naše ponude – „3 za 999“ počinje 7. i traje do 26. maja 2024. godine, u svim Delfi knjižarama, kao i na sajtovima l...
više
laguna donirala važan uređaj institutu za majku i dete laguna knjige Laguna donirala važan uređaj Institutu za majku i dete
25.04.2024.
Jedna od važnih aktivnosti Lagune u prošloj godini, koja je bila u znaku obeležavanja četvrt veka postojanja, jeste odluka da sredstva namenjena proslavi jubileja preusmerimo u humanitarne svrhe. ...
više
uskoro na brodvej stiže i mjuzikl suludo bogati azijci video  laguna knjige Uskoro na Brodvej stiže i mjuzikl „Suludo bogati Azijci“ [video]
26.04.2024.
Popularni knjiško-filmski serijal se adaptira u mjuzikl na Brodveju. Džon M. Ču će biti zadužen za režiju muzičko-scenske adaptacije „Suludo bogatih Azijaca“. Za potrebe mjuzikla (u produk...
više
dženi kolgan božićna knjižara i čari škotskog duha laguna knjige Dženi Kolgan: „Božićna knjižara“ i čari škotskog duha
26.04.2024.
Škotska spisateljica Dženi Kolgan u razgovoru za Politiku otkriva čaroliju koja se krije iza njenog najnovijeg romana „Božićna knjižara“. Praznična knjiga škotske spisateljice Dženi Kolgan „Bož...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.