Laguna - Bukmarker - 5 poznatih muzičara koji su postali neverovatni pisci - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

5 poznatih muzičara koji su postali neverovatni pisci

Od pesnika koji su postali slikari, poput Silvije Plat, do rok zvezda koje su postali umetnici sa motornom testerom, poput Čeri Kari iz benda The Runaways, umetnici se često oprobaju i u drugim žanrovima. Sastavili smo listu najvećih muzičara koji su postali pisci.
 


1. Peti Smit

Rok ikona i pesnikinja Peti Smit je 2010. godine ovenčana nagradom National Book Award za svoje neverovatne memoare „Samo deca“, a napisala je još dvadesetak knjiga, među kojima su zbirke poezije, memoari, zbirke tekstova pesama, romani i proza, pored toga što je jedna od najslavnijih rok muzičara svih vremena. Smitova je slavu stekla sedamdesetih sa svojim bendom The Patti Smith Group, uz veličine poput Boba Dilana, Dženis Džoplin, Brusa Springstina  i Džimija Hendriksa, između ostalih.

Poznata je po poetskim tekstovima i energičnim nastupima. Nakon što je zasnovala porodicu sa suprugom Fredom Sonikom Smitom, svoju kreativnost je usmerila na pisanje. Vratila se muzici i uvrštena je u Kuću slavnih rokenrol muzičara, ali je nastavila redovno da piše, a njeno najnovije izdanje jeste „The New Jerusalem“, prozna pesma po uzoru na Otkrivenje Jovanovo. Kreativnost Smitove se ispoljava u svim pravcima, u muzici, slikarstvu, poeziji, prozi, a ona nastavlja da inspiriše nove generacije umetnika.

2. Lights

Za međunarodne turneje Lights uvek se traži karta više, a njene tri ploče su joj donele preko dva miliona obožavalaca. Osvojila je nagradu JUNO za muziku dva puta, samo u Americi ima preko 100 miliona pregleda, i u najmanju ruku ima prilično zavidnu muzičku karijeru. Međutim, tu nije kraj njenoj ogromnoj kreativnosti. Pošto muzikom ne može da iskaže sve što želi, Lights je stvorila lik En, nešto poput alter-ega – izmišljenu junakinju iz izmišljenog sveta koja je otelotvorena u njenom grafičkom romanu „Skin & Earth“. „Skin & Earth“ je direktno povezan sa njenim istoimenim novim albumom, što je jedinstvena i potpuno originalna kombinacija talenata.

Lights je izjavila kako joj je pisanje i ilustrovanje grafičkog romana pomoglo da se izrazi onako kako nije mogla u prošlosti. „Ranije Lights nije mogla da piše kako je ljuta ili Lights ne bi napisala pesmu o borbi ili Lights ne bi pisala o seksu“, kaže ona. „Zato En predstavlja mene u novoj dimenziji i na taj način sam mogla da pišem o svim stvarima o kojima ranije nisam mogla.“
 
3. Nik Kejv

Sablasni australijski pevač Nik Kejv je najpoznatiji kao frontmen grupe Nick Cave and The Bad Seeds. Pre Bad Seeds, Kejv je bio frontmen grupe The Birthday Party, kome se pripisuje začetak žanra gotik roka. Poznat je po žestokim tekstovima i obrađivanju tema poput religije, ljubavi, smrti i nasilja. Pored toga što ima decenijama dugu muzičku karijeru, tokom koje je snimao duete sa zvezdama kao što je Kajli Minog, i što se uopšteno smatra za kulturnu ikonu, Kejv je i uspešan pisac.

Kejv je bio koautor, i glumio je u filmu „Ghosts... of the Civil Dead“, a napisao je i scenario za film „Predlog“. Napisao je dva romana. „I magarica ugleda anđela“ prati priču nemog lika na jugu Amerike koga su roditelji zlostavljali, i, kao što bi svaki obožavalac Nika Kejva pretpostavio, puna je religije, nasilja i ludila, i obiluje gotskim čudacima i propalim vizionarima. „Smrt Zeke Manroa“ prati Zeku Manroa, čije stalno ženskarenje i alkoholizam dovode njegovu ženu do samoubistva. On i sin odlaze na neobuzdano putovanje oko Brajtona, nad kojim se nadvija senka serijskog ubice, koji napreduje ka Brajtonu i ka Zekinoj smrtnosti.

4. Kortni Lav

Možda ovo niste znali, ali rokerka Kortni Lav iz grandž benda Hole koautorka je serijala mangi. Godine 2004. godine, udružila se sa Stjuom Livajem, magnatom mangi koji je poznat i kao DJ Milky, kako bi stvorili manga serijal „Princess Ai“. Pomenuta princeza je rok zvezda zaljubljena u osetljivog muzičara, ali je i „krilati vanzemaljac sa amnezijom koja se neobjašnjivo obrela u Tokiju i mora da shvati kako je stigla tamo, dok u međuvremenu brani svoju zemlju, Ai Lend, od nasilnih demona“.

Univerzum Princeze Ai je izvorno objavljen u tri toma, ali danas postoji i Ai bojanka, kratke priče, komični strip, i ako ste baš zagriženi obožavalac, poezija DJ Milkyja.

5. Kolin Meloj

Kolin Meloj se proslavio kao frontmen i tekstopisac indi-rok benda The Decemberists, a ako znate ko su oni, neće vas iznenaditi što se Meloj oprobao i u svetu fikcije. Njegovi tekstovi često govore o istorijskim događajima i folkloru, a bend je prepoznatljiv po interakcijama sa publikom i po repriziranju pomorskih bitaka i drugih istorijskih događaja.

Logično je što je on napisao „Wildwood“, fantastičnu priču koja se odvija u šumama oko Portlanda u Oregonu. U ovoj priči kradu bebe, životinje formiraju svoju vojsku, a u severozapadnim šumama nastaje natprosečni fantastični roman.


Autor Laura-Blez MedDauel
Izvor: bookstr.com
Prevod: Đorđe Radusin
Foto: Pxhere


Podelite na društvenim mrežama:

zoran kostić cane rešio ukrštene reči u čačku laguna knjige Zoran Kostić Cane rešio „Ukrštene reči“ u Čačku
17.07.2024.
Nakon Herceg Novog, u ponedeljak 15. jula, u dvorištu Gradske biblioteke „Vladislav Petković Dis“, a u organizaciji Udruženja „Irmos“, Čačani su mogli da čuju poeziju Zorana Kostića Caneta, frontmena ...
više
priča o moći umetnosti da transformiše ali i uništi život i smrt sofi stark u prodaji od 19 jula laguna knjige Priča o moći umetnosti da transformiše ali i uništi – „Život i smrt Sofi Stark“ u prodaji od 19. jula
17.07.2024.
Fascinantan roman američke književnice Ane Nort „Život i smrt Sofi Stark“ priča je o neobičnoj ženi koja je za kratko vreme postala poznata režiserka. Ovo je i roman o slavi i ceni koju sa sobom nosi....
više
najpoznatiji serijal fantastike muni vičer u izdanju lagune laguna knjige Najpoznatiji serijal fantastike Muni Vičer u izdanju Lagune
17.07.2024.
Proslavljeni serijal Muni Vičer o desetogodišnjoj alhemičarki Nini prvi put je objavljen 2002. godine i za kratko vreme postigao vrtoglavi uspeh u svetu dečje književnosti i preveden je na više od 30 ...
više
super bojanke dinosaurusi i slatke životinje za radost najmlađih  laguna knjige Super bojanke „Dinosaurusi“ i „Slatke životinje“ za radost najmlađih!
17.07.2024.
Bojanke su neizostavni deo odrastanja i najlepši način da se mališani zainteresuju za crtanje. Osim što su veoma zabavane, bojanke razvijaju preciznost prilikom crtanja i kreativnost kod najmlađih. Ka...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.