Laguna - Bukmarker - 4 svakodnevna događaja koja su inspirisala čuvene pisce - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

4 svakodnevna događaja koja su inspirisala čuvene pisce

Ako se borite sa blokadom u pisanju, niste usamljeni. Svakome se to desi s vremena na vreme, a jedan od osnovnih razloga za to je što ne uspevamo da vidimo bogatstvo potencijalnog materijala u sopstvenom dvorištu. Neki pisci misle da su im životi previše dosadni i ne pružaju dovoljno inspiracije za priče. Zapravo, većina ljudi (a posebno pisaca) vodi obične, dosadne živote, ali i mali detalji takvih života mogu da vode ka sjajnoj inspiraciji.



Srećom, ne morate da krenete kroz Španiju sa rancem na leđima niti da posećujete skupe radionice da biste dobili stvaralački elan. Pročitajte ove priče o tome gde su čuveni pisci pronašli inspiraciju u sitnim aspektima svoje svakodnevice.

1. Gledanje bejzbol utakmice

Haruki Murakami, autor bestselera poput „Norveške šume“ i „1Q84“, piše o ljudima opsednutim dosadnim stvarima poput mačaka, pravljenja špageta i slušanja džeza, koji naprasno upadaju u nerealne situacije: otkrivaju bunar ili ormar ili baterijsku lampu koji ih odvode u ludi svet snova.

Za razliku od većine pisaca koji su počeli da stvaraju još u detinjstvu, Murakami je nakon školovanja otvorio džez bar. Jednog dana je gledao utakmicu lokalnog bejzbol tima i video je kako igrač osvaja dupli poen. Ne čak ni „houm ran“ već samo dupli. To ga je odjednom inspirisalo. Prvi put u životu došao je na ideju da napiše roman, a kako pisac tvrdi, o tome nikada ranije nije razmišljao.

2. Opklada sa Dž. R. R. Tolkinom... i pobeda

Osim dela iz oblasti publicistike, K. S. Luis je verovatno najpoznatiji po svom serijalu romana o Narniji u kome ima mnogo znatiželjne dece, slatkih životinja koje govore i ozbiljnih zlikovaca. Napisao je još jedan serijal knjiga, ovog puta za odrasle, „The Space Trilogy“ koju je inspirisala opklada sa prijateljem.

Luis i njegov prijatelj Dž. R. R. Tolkin (da, „Gospodar prstenova“ Tolkin) diskutovali su o pisanju kada su odličili da se klade da će jedan (Luis) napisati priču o putovanju kroz svemir, dok će drugi (Tolkin) morati da napiše priču o putovanju kroz vreme.

Luis je svoju priču završio za razliku od Tolkina kome je za trilogiju „Gospodar prstenova“ trebalo 12 godina.
 


3. Prvi sastanak

Jedna od najhvaljenijih ali možda najmanje čitanih knjiga dvadesetog veka je „Uliks“ Džejmsa Džojsa, priča o jednom danu u životu dvojice momaka: Stivena Dedalusa i Leoploda Bluma – a taj dan je bio 10. jun 1904. godine.

Kruže glasine da je upravo tog dana Džojs upoznao svoju buduću ženu Noru Barnakl. Takođe, smatra se i da je supruga Leopolda Bluma u romanu zasnovana na Nori.

Prvi sastanci, bili oni uspešni ili potpune propasti, imaju potencijal da budu prava inspiracija za pisce.

4. Posmatranje rotirajuće mašine za sečenje

Obavljajući tehnološki orijentisan posao, Kurtom Vonegat je dobio ideju da počne da piše naučno-fantastične romane. Vonegat je radio u odnosima sa javnošću za „General Electronic“ pre nego što je počeo da piše romane, ali umesto da svoje okruženje posmatra kao skupinu dosadnih mašina, on je slušao naučnike sa kojima je radio. Od malo detalja koje je saznao, razvio je veliko interesovanje za činjenicu da će male kutije preuzeti svet obavljajući sve za ljude.

Vonegat je rekao da ga je to shvatanje navelo da napiše prvi roman „Mehanički pijanino“ koji je delom govorio o opasnosti od mašina. Autor se i kasnije držao naučne fantastike, igrao se sa žanrom nastavljajući da piše još mnogo romana.
 
Ako su ovi pisci uspeli da pronađu inspiraciju u sportu, prijatelju, ljubavnom sastanku i dosadnom poslu, možete i vi to! Razmišljajte o stvarima sa kojima se svakodnevno srećete i slušajte ljude oko sebe. Inspiracija možda vreba iza ćoška.
 
Prevod: Dragan Matković
Izvor: thewritelife.com


Podelite na društvenim mrežama:

dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
27.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu! Dečji dani kul...
više
aleksandra filipović i zoran penevski gostovali u oš branko radičević u pančevu povodom jubileja brankovi dani  laguna knjige Aleksandra Filipović i Zoran Penevski gostovali u OŠ „Branko Radičević“ u Pančevu povodom jubileja „Brankovi dani“
28.03.2024.
U okviru obeležavanja jubileja 200 godina od rođenja Branka Radičevića, pisci Aleksandra Filipović i Zoran Penevski družili su se sa učenicima Osnovne škole „Branko Radičević“ u Pančevu. U okviru mani...
više
prikaz romana sutra je novi dan savršen primer (pogrešno shvaćenog) klasika laguna knjige Prikaz romana „Sutra je novi dan“: Savršen primer (pogrešno shvaćenog) klasika
28.03.2024.
Niste se prevarili, to jeste ta knjiga: a zašto je dosadašnji, doslovni prevod originala, „Prohujalo sa vihorom“ (Gone With the Wind), zamenjen prvobitnim naslovom i svojevrsnom parolom glavne junakin...
više
prikaz romana zavedi me knjigama prva ljubav zaborava nema laguna knjige Prikaz romana „Zavedi me knjigama“: Prva ljubav zaborava nema
28.03.2024.
Cveće, čokolade, večere, putovanja – sredstava zavođenja zaista je mnogo, ali se Kejt Bromli u knjizi godine lista USA Today „Zavedi me knjigama“ odlučila za štampanu reč. U ovom je delu rešila da obr...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.