Laguna - Bukmarker - 17 najsočnijih i najpotresnijih činjenica iz Britninih memoara „Žena u meni“ - Knjige o kojima se priča
Obaveštenje o radnom vremenu knjižara za praznike »
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

17 najsočnijih i najpotresnijih činjenica iz Britninih memoara „Žena u meni“

Britni Spirs se u memoarima „Žena u meni“ osvrće na svoj život, na sve kroz šta je prošla – od neverovatnih uspona do mučnih padova. U knjizi ćete pronaći hroniku njenog života – od zvezdane karijere, pa sve do uspostavljanja zakonskog starateljstva nad njom, što joj je „slomilo duh“, kao i osvrta na nekadašnje ljubavne veze.



Do detalja ćete saznati o njenom životu, uključujući i iskustva i radost koju je pronašla kao Mausketar, uz Kristinu Agileru i Rajana Goslinga, o prvim sastancima sa Džastinom Timberlejkom, kao i o majčnistvu nakon što je rodila sinove Šona Prestona i Džejdena Džejmsa.

Britni takođe otkriva i mračne trenutke iz prošlosti, pretežno govoreći o dugom periodu tokom kojeg se osećala pod teškim napadom javnosti i tabloida. Ovom knjigom prekida svoju ćutnju o tome kako je bilo živeti pod nadzorom i starateljstvom koje je, nakon trzavica sa mentalnim zdravljem 2008. godine, dodeljeno njenom ocu Džejmsu, uključujući i pravnu kontrolu nad Britninim finansijskim i ličnim poslovima.

„Teško je objasniti koliko sam brzo oscilirala između devojčice, tinejdžerke i žene, a sve zato što su mi oduzeli slobodu. Dugo su potiskivali ženu u meni“, piše Spirsova.

U audio-verziji knjige na engleskom, čiji je narator oskarovka Mišel Vilijams, pop ikona se u uvodu obraća slušaocima: „Ova knjiga je plod ljubavi i svih usputnih emocija.“

Sledi 17 najsočnijih i najpotresnijih činjenica koje ćete pronaći u memoarima ove čuvene pop senzacije.

1. Britni Spirs navodi da je pod starateljstvom postala „dete-robot“

Dobar deo memoara Britni Spirs dotiče se života pod zakonskim starateljstvom, koje je 2008. godine dodeljeno njenom ocu Džejmsu, što je podrazumevalo pravno „starateljstvo nad osobom“ i „starateljstvo nad imovinom“. Pevačica kaže da je tokom tog perioda na neki način postala „dete-robot“.

„Toliko sam podetinjila da sam počela da gubim delove ličnosti. Ovo starateljstvo mi je oduzelo osećaj da sam odrasla žena, pretvorilo me je u dete. Na pozornici sam više bila kao nekakvo stvorenje nego osoba. Oduvek sam osećala muziku u kostima i krvi; to su mi oduzeli.“

2. Britni Spirs optužuje oca da je zloupotrebljavao starateljstvo kako bi na njoj zarađivao

Britni u knjizi optužuje oca da ju je tokom starateljstva iskorišćavao kako bi na njoj zarađivao, do te mere da je jednom prilikom izgovorio zastrašujuće reči: „Odsad sam ja Britni Spirs“.

Piše i o tome kako su je smatrali „suviše bolesnom da sama bira dečka, ali nekako dovoljno zdravom da glumi u sitkomima, gostuje u jutarnjim emisijama i nastupa pred hiljadama ljudi, svake nedelje u nekom drugom delu sveta“.

Dok se osvrće na svoj odnos sa ocem tokom tog perioda, Britni navodi kako je Džejmi kritikovao njeno telo i kako je „uporno ponavljao da je debela“. „Ako sam mislila da je grozno kad mi kritikuju telo u novinama, još je više bolelo kad to radi moj rođeni otac“, zaključuje pop zvezda.

Takođe, krivi oca i ugnjetavanje putem starateljstva zbog gubitka volje za pevanjem i plesom.

„Kad si dete, u potpunosti te ubije u pojam ako se stalno osećaš da nisi dovoljno dobra. On je meni tu poruku utuvio u glavu dok sam bila devojčica, i čak i nakon svih mojih dostignuća, nastavljao je to da mi radi.“

3. Britni Spirs tvrdi da ju je intervju sa Dajan Sojer iz 2003. godine eksploatisao

Osvrćući se na sada kontroverzan intervju koji je Britni dala Dajan Sojer u novembru 2003. godine, kada je rešetana pitanjima o privatnom životu i karijeri, pop ikona kaže kako se „osećala kao da je eksploatišu“ i da je taj intervju bio „poslednja kap za moje duševno stanje“.

„Osećala sam se kao da me eksploatišu, kao da su mi namerno smestili pred celim svetom.“

Sojerova je propitivala Britni o raskidu sa Džastinom Timberlejkom pitanjima utemeljenim na tračevima (koje je sam Timberlejk plasirao), o tome kako ga je varala, postavljala joj pitanja o njenom telu, „provokativnom“ imidžu i tome da li misli da treba da bude uzor devojčicama.

4. Britni Spirs daje uvid u početak (i kraj) veze sa Džastinom Timberlejkom

U jednom od poglavlja Britni govori i o Džastinovom muzičkom spotu za pesmu „Cry Me a River“ iz 2002. godine, u kom „ga vara žena koja izgleda kao ja, i on tužan luta po kiši“.

Dodaje da je reakcija medija i javnosti bila takva da su je prikazali kao „drolju koja je slomila srce miljeniku cele Amerike“, što nije bilo blizu istine – jer „ja sam komirana ležala u Luizijani, a on je veselo vitlao po Holivudu“.

U knjizi nam i otkriva da su se prvi put poljubili tokom igre „Isitna ili izazov“ kada su prespavali kod nekog od Mausketara. Slavna pevačica priznaje da je tokom njihove veze jednom poljubila koreografa Vejda Robsona.



5. Britni Spirs otkriva da je tokom veze sa Džastinom Timberlejkom imala abortus

Rasvetljavajući odnos sa Timberlejkom, Britni otkriva da je tokom veze zatrudnela, ali imala abortus – iskustvo koje je čuvala kao tajnu 20 godina.

„Bila sam iznenađena, ali nisam smatrala da je to tragedija. Toliko sam ga volela. Ionako sam očekivala da ćemo jednog dana imati decu. Ovo bi naprosto značilo da će to biti mnogo ranije nego što sam očekivala. Džastin se ni najmanje nije obradovao trudnoći. Rekao je da nismo spremni da nam se u životu pojavi beba, da smo premladi.“

Otkriva nam i „da je bilo samo do mene, nikad ne bih tako postupila. A ipak, Džastin je bio potpuno siguran: nije želeo da bude otac“. To iskustvo smatra najvećom mukom koje je u životu iskusila.

6. Britni Spirs tvrdi da je znala da je Džastin Timberlejk vara

Pop zvezda je imala 17 godina kada je 1999. godine počela da se zabavlja sa osamnaestogodišnjim pevačem grupe ’N Sync, sa kojim je bila u vezi do 2002. godine. U svojim memoarima Britni tvrdi da je bila svesna da je Timberlejk vara, ali da je odlučila da ćuti, jer je veza bila sveža, a ona zaljubljena do ušiju.

„Znala sam da me je Džastin nekoliko puta prevario. Pošto sam bila toliko zaljubljena, toliko zacopana u njega, oprostila sam mu, iako su tabloidi, izgleda, bili rešeni da mi nabijaju to na nos. Kad je Ensink išao u London 2000. godine, fotografi su ga uhvatili u kolima s jednom devojkom iz benda Ol Sejnts. Ipak, nisam rekla ništa. U tom trenutku smo bili zajedno samo godinu dana.“

Priseća se još jednog njegovog izleta kada su bili u Las Vegasu. Britni opisuje situaciju, ali ne otkriva ime žene jer je „ona zapravo vrlo popularna, a sad je udata i ima decu“. „Ne želim da se ona oseti loše“, zaključuje Spirsova.

7. Britni Spirs rasvetljava šta je dovelo do toga da 2007. godine obrije glavu i izvrši čuveni napad kišobranom

Britni iskreno govori o svojoj odluci da 2007. godine obrije glavu, objašnjavajući da je to sve povezano sa činjenicom da je odrasla pod budnim okom javnosti.

„Dok sam odrastala, stalno su buljili u mene. Razgledali su me od glave do pete i govorili mi šta misle o mom telu još otkako sam bila tinejdžerka. Brijanje glave i neobuzdano ponašanje je bilo pobuna.“

Nakon što je obrijala glavu, Britni je napala paparaco fotografa kišobranom, o čemu takođe govori. Pojašnjava da je u tom periodu „bila na ivici pucanja“ zbog borbe za starateljstvo nad svojim sinovima.

„Kad sam obrijala glavu, svi su me se plašili, čak i mama. (...) Želela sam jedino da vidim sinove. Bilo mi je muka kad pomislim na sate, dane, nedelje koje nisam provela s njima. (...) Tih nedelja bez dece sam se bukvalno koprcala, odlepljivala sam. Zapravo nisam uspevala ni da vodim računa o sebi.“

8. Britni Spirs piše o tome kako su muškarci buljili u nju još dok je imala 15 godina

Spirsova se osvrće i na početke svoje karijere, uključujući trenutak kada je sa 15 godina potpisala svoj prvi ugovor za album. Objašnjava da ju je Lari Rudolf, advokat koji će joj postati jedan od prvih menadžera, vodio po izdavačkim kućama na audicije.

„Lari me je proveo po gradu, i u prostorijama punim producenata pevala sam ’I Have Nothing’ Vitni Hjuston. Piljila sam u gomilu muškaraca u odelima – muškaraca koji su me razgledali od glave do pete, onako obučenu u kratku haljinu, s visokim štiklama – i pevala sam glasno.“

Priča nam i o tome kako su se mediji prema njoj drugačije ophodili na početku karijere, u odnosu na muškarace u istoj industriji.

„Svi su iznosili čudne opaske u vezi s mojim grudima, zanimalo ih je jesam li išla na plastičnu operaciju.“

Zvezda koja nam je podarila muzički hit „Toxic“ priseća se i da ranih 2000-ih, dok se zabavljala sa Timberlejkom, on uopšte nije morao da se bakće sa tako nepristojnim i ličnim pitanjima tokom intervjua.



9. Britni Spirs otkriva da je verovala da će je tokom čuvenog nastupa na VMA zmija ubiti

U svojim memoarima Britni se osvrće na čuveni nastup tokom dodele MTV nagrada za muzički video 2001. godine. Do detalja se priseća svojih misli pre nego što je na scenu izašla sa albino burmanskim pitonom (po imenu Banana) oko ramena.

Iako je plan bio da tokom izvedbe pesme „I’m a Slave 4 U“ zmiju iskoristi kao rekvizit na nastupu, Britni piše kako je „bilo još strašnije nego što je izgledalo“. Posebno ističe trenutak kada joj se ovaj reptil previše približio.

„Ipak, niko ne zna da mi se, dok sam pevala, zmija odozdo unela u lice i počela da sikće na mene. (...) a ja sam bila u stanju samo da gledam dole, jer, činilo mi se, ako dignem glavu i pogledam tu životinju u oči, ubiće me.“

10. Britni Spirs piše kako ludovanje po žurkama sa Paris Hilton nije uopšte bilo toliko „ludo“ kako su mediji predstavljali

Pop zvezda se 2006. godine sprijateljila sa starletom Paris Hilton, tokom perioda kada je njen brak sa Kevinom Federlajnom počeo da se raspada. U svojim memoarima objašnjava kako nisu ludovale onako kako je u medijima prikazivano.

Tvrdi kako nikada nije bila alkoholičarka, a da je teške droge svakako nisu privlačile. Jedino što bi uzimala bio je aderol, amfetamin koji se daje deci koja imaju ADHD, od kog bi se „uradila, da, ali ono što mi se mnogo više dopadalo jeste što nekoliko sati ne bih bila onoliko depresivna“.

Nakon izlaska Britninih memoara Hiltonova se obratila janosti i rekla kako joj je drago što je zvezda „ispričala svoju priču“, i kako se nada da će joj pisanje knjige pomoći da „zaleči sve rane iz prošlosti“.

11. Britni Spirs se priseća strastvene, dvonedeljne romanse sa Kolinom Farelom

Britni se još uvek oporavljala od raskida sa Džastinom Timberlejkom kada se upustila u strastvenu vezu sa Kolinom Farelom. Tada, priseća se, nije želela da se previše veže za irskog glumca, kog je upoznala dok je snimao akcioni film „Specijalna policijska jedinica“.

„Tako je počelo naše dvonedeljno rvanje. To se jedino rvanjem može nazvati – nismo skidali ruke jedno s drugog, vaćarili smo se toliko strastveno kao da smo u uličnoj tuči.“

Farel, kom je tada bilo 26 godina, poveo je pop zvezdu kao pratnju na premijeru filma „Regrut“ iz 2003. godine.

12. Brak sklopljen u Las Vegasu, koji je trajao svega 55 sati, bio je „samo bezazlena zabava“

U januaru 2004. godine Britni je sa svojim prijateljem iz detinjstva Džejsonom Aleksanderom ostajala do kasno u noć gledajući filmove „ubijeni od pića“, kada su odlučili da se u ranim jutarnjim časovima upute ka Maloj beloj kapeli.

„Ljudi me pitaju jesam li ga volela. Reći ću vrlo jasno: on i ja nismo bili zaljubljeni. Iskreno, samo sam bila vrlo pijana – i verovatno, uopšteno uzevši u tom životnom trenutku, bilo mi je vrlo dosadno.“

Tada je smatrala da je njihov postupak bio „samo bezazlena zabava“, pa ju je šokirala reakcija porodice koja se ponašala „kao da sam zapodenula treći svetski rat“.

13. Britni Spirs piše kako je metodska gluma loše uticala na njeno mentalno zdravlje tokom snimanja filma „Nismo više klinke

Britni otvoreno govori o iskustvu tokom snimanja filma „Nismo više klinke“ iz 2002. godine, priznajući da joj metodska gluma nije nimalo prijala.

„Ovo iskustvo mi nije lako palo. Nisam imala neslaganja ni sa kim iz ekipe, već mi je smetalo kako mi gluma utiče na mozak. Mislim da sam se upustila u metodsku glumu – ali nisam znala kako da izađem iz lika.“

Nakon završetka snimanja Spirsova je konačno zaključila da gluma nije za nju.

„To je otprilike bio početak i kraj moje glumačke karijere, i laknulo mi je zbog toga. (...) Nadam se da nikad više neću biti izložena toj opasnosti na radu.“



14. Britni Spirs otkriva kako se odrekla slobode kako bi imala pristup svojoj deci

Pop pevačica piše i o tome kako je, nakon što su je dva puta hospitalizovali na osnovu psihološkog testiranja, isprva pokušavala da se odupre kontroli koju je njen otac pokušavao da nametne. Odluku da prestane da se bori na sudu protiv zakonskog starateljstva donela je kako bi joj dozvoli da provodi vreme sa svojom decom.

„Nakon što su me vezali za nosila, znala sam da mi mogu onesposobiti telo kad god požele. (...) Pomislila sam: Ako ih budem slušala, valjda će videti koliko sam dobra, pa će me pustiti. I tako sam pristajala na sve. (...) Moja sloboda u zamenu za dremke s decom – bila sam spremna da pristanem na takvu pogodbu. Svoju decu volim najviše na celom svetu – ništa mi nije važnije od njih. Za njih bih dala život. Dobro, mislila sam, pa zašto ne i slobodu?“

Deca joj danas žive na Havajima sa Kevinom Federlajnom i njegovom suprugom Viktorijom, ali su kontaktu.

15. Britni Spirs priznaje da se trudi da ima saosećanja za svoju sestru Džejmi Lin

Spirsova se u memoarima bavi i turbulentnim odnosom sa rođenom sestrom Džejmi Lin Spirs, sa kojom se svađala preko medija, i sa kojom poslednjih godina pokušava da izgladi odnos.

„Uvek će mi biti sestra; volim i nju i njenu divnu porodicu. (...) Trudim se da imam više saosećanja a manje besa prema njoj i prema svima koji su mi, po mom mišljenju, učinili nešto nažao. Nije lako.“

Pop zvezda pominje i događaje iz prošlosti, kada je bila veoma zaštitnički nastrojena prema svojoj sestri. Pojavila se na setu kako bi očitala bukvicu devojci koja je glumila u seriji sa njenom sestrom, „koja, kako sam kasnije saznala, nije ništa skrivila“.

16. Britni Spirs otkriva kako je prvi put saznala za #FreeBritney pokret (#OsloboditeBritni)

Za ovaj pokret Britni je saznala tokom odvikavanja. U memoarima piše kako se 2018. godine borila protiv zakonskog starateljstva nad njom, ali kako je morala da pregura još ispitivanja svog mentalnog zdravlja i boravak u rehabilitacionom centru.

„Otac je rekao da ću, ako ne odem, morati na sud, i završiću ponižena. Rekao je: ’Pobrinućemo se da izgledaš kao potpuni idiot, i veruj mi, nećeš pobediti. Bolje da te ja pošaljem u ustanovu nego sudija.’ (...) Mesecima su me držali zatvorenu protiv moje volje.“

Dok je bila institucionalizovana, jedna medicinska sestra joj je pokazala snimke obožavaoca koji su organizovali grupu podrške i dovodili u pitanje potrebu za starateljstvom nad Britni.

„Bilo je to nešto najneverovatnije u mom životu. (...) Mislim da ljudi ne razumeju koliko mi je pokret sa sloganom #OsloboditeBritni značio, naročito u početku.“

17. Britni Spirs priča o čuvenom poljupcu sa Madonom

„Odjednom sam se po celom svetu sretala s Madonom“, piše Britni. „Pozdravile smo se kao prijateljice.“ Detaljnije razjašnjava svoj odnos sa muzičkom ikonom i kako je imala „dobar uticaj na mene“.

Dve pop superzvezde su se zajedno našle na sceni 2003. godine, na kojoj su podelile poljubac, tokom dodele MTV nagrada za muzički video, o čemu Britni daje dublji uvid.

„Kad god smo vežbale, samo smo se pretvarale da se ljubimo. Oko dva minuta pred nastup, sedela sam u krilu pozornice i razmišljala o svom dotad najvećem nastupu na dodeli VMA, kad sam skinula sako i prikazala svetlucavu odeću. Pomislila sam: hoću opet takav trenutak ove godine. Možda samo treba stvarno da je poljubim? O tom poljupcu se mnogo pričalo.“
Sve ostale sočne detalje jedne veoma hrabre ispovesti pronađite u neverovatnim meomarima „Žena u meni“ pop senzacije Britni Spirs.

Autori: Skajler Karuzo i Aleksandra Skonfeld
Izvor: people.com
Prevod: Aleksandra Branković 


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
obaveštenje o radnom vremenu delfi knjižara i isporuci pošiljaka tokom predstojećih praznika laguna knjige Obaveštenje o radnom vremenu Delfi knjižara i isporuci pošiljaka tokom predstojećih praznika
29.04.2024.
Obaveštavamo vas da od 1. do 6. maja nećemo vršiti obradu i slanje porudžbina, već prvog sledećeg radnog dana. Porudžbine napravljene od 7. maja biće obrađivane po redovnoj proceduri i važiće standard...
više
francuski akademik andrej makin gost 111 laguninog književnog kluba laguna knjige Francuski akademik Andrej Makin gost 111. Laguninog književnog kluba
30.04.2024.
Nova tribina Laguninog književnog kluba biće održana u petak, 10. maja. Specijalni gost našeg druženja biće ugledni svetski pisac i francuski akademik Andrej Makin koji će od 17 sati potpisivati svoje...
više
5 književnih preporuka šta smo čitali u aprilu 2024 godine laguna knjige 5 književnih preporuka: Šta smo čitali u aprilu 2024. godine
30.04.2024.
Danas vam preporučujemo pet knjiga koje su objavljene tokom aprila, a koje prosto morate imati na svom radaru! Ovi naslovi su sve što vam je potrebno da osvežite svoju biblioteku, bilo da ste ljubitel...
više
knjiga meseca đavo u belom gradu  laguna knjige Knjiga meseca – „Đavo u Belom gradu“
30.04.2024.
Za ljubitelje knjige Laguna uvek ima dobre vesti! Svakog meseca jedan od aktuelnijih naslova proglašavamo za Knjigu meseca. To znači da će od 1. do 31. maja Knjiga meseca moći da se kupi na specijalno...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.