Laguna - Bukmarker - 16 razloga zbog kojih je sjajno biti knjigoljubac - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

16 razloga zbog kojih je sjajno biti knjigoljubac

Nije tajna da je čitanje fenomenalan način da utrošite slobodno vreme. Ali ponekad, na kraju napornog dana, lakše je uključiti Netfliks nego potražiti knjigu koja će vam prijati, a koju tek treba da započnete. To ne bi trebalo da vas obeshrabri, niti da zbog toga odustanete. Knjigoljubačke navike imaju mnoge prednosti. Za početak, evo 16 takvih:



1. Nikada vam nije dosadno. Javni prevoz? Knjiga u ruke. Čekaonica kod lekara? Knjiga u ruke. Prijatelji vas ignorišu zato što nikada ne „izlazite“ i „uvek ste prezauzeti čitanjem“? Knjiga u ruke.

2. Izričito procenjujete ljude na ljubavnim sastancima. To ponekad može biti pogubno, čak i ako sve ostalo protiče kako treba, ako potencijalni partner izjavi: „Ja ne čitam“ – tu je kraj.

3. Dok je većina zarobljena svojim životima, vi ste u prilici da iskusite na stotine života i na stotine ljudskih percepcija. To je kao telepatija, samo bolje.

4. Vi zapravo učite dok vežbate! Pod vežbanjem podrazumevamo držanje knjiga poput „1Q84“ u rukama dok ležite u krevetu. Snaga vaših ruku je čisto savršenstvo.

5. Možete da učestvujete u razgovorima o glavnim blokbasterima pre nego što se nađu u bioskopima.

6. Za svaku situaciju imate prigodnu repliku. Kao sada, na primer: „Knjige su jedinstvena prenosiva magija.“

7. Slično kao prethodna stavka: da bi ste opisali neku situaciju koristite prave reči. Jer vašem vokabularu nema premca.

8. Vama je najlakše izabrati poklon.



9. Različiti pogledi na svet koji vam pružaju junaci knjiga koje čitate su praktično besplatna terapija; dobijate dobre savete o životu, i to redovno.

10. Nestali su vam internet signal i kablovska zbog lošeg vremena? Nema problema! Ionako ste večeras planirali da čitate.

11. Kvalitetniji čitaoci su kvalitetniji pisci.

12. Na raspolaganju vam je nepresušni izvor tema za razgovor.

13. Niste uzrujani zbog manjka sitnica i andramolja koje bi mogle da vam krase kuću; vaša kolekcija knjiga je sasvim dovoljna da odradi stvar.

14. Toliko knjiga ste pročitali da umete da primenite svu dramu i uzbuđenje na sopstveni život.

15. Prema najnovijim istraživanjima, čitanje pomaže u povezivanju nerava u mozgu. Tako je – naučno je dokazano da vas čitanje čini pametnijim.

16. Omogućeno vam je da putujete u najudaljenije krajeve sveta, kroz prošlost i u budućnost. Bilo da je to viševekovna istorija Kolumbije ili odnosi među stanovnicima elizabetanske Engleske.

Izvor: huffpost.com
Prevod: Alekasndra Branković


Podelite na društvenim mrežama:

prikaz romana plava je bila tvoja boja emotivna knjiga o čitaocu laguna knjige Prikaz romana „Plava je bila tvoja boja“: Emotivna knjiga o čitaocu
18.07.2024.
Po gruboj podeli fikcionalnih knjiga, postojale bi one koje odlikuje brz ritam i mogu se čitati pažljivo prateći radnju i izostavljajući „finese“. Druge bi bile „sporije“, knjige koje zahtevaju više p...
više
prikaz romana don kihote branilac čovekove slobodne volje laguna knjige Prikaz romana „Don Kihote“: Branilac čovekove slobodne volje
18.07.2024.
Nedavno izdanje priče o Servantesovom plemiću iz Manče, osim o ovom braniocu potčinjenih i slobodne volje, govori i o veštini prevođenja klasičnog dela svetske literature. Prevodilac je Aleksandra Man...
više
vesna radusinović najbolje funkcionišem u svetu fantazije, mašte, snova laguna knjige Vesna Radusinović: Najbolje funkcionišem u svetu fantazije, mašte, snova
18.07.2024.
Prva se usudila da kaže „muškarci su kao čokolada“ (2000), a četiri godine kasnije i da „Srbija ubija“. Na svoj način protumačila je termin „rasprodaja sreće“ (2004), razotkrila „srce od silikona“ (20...
više
dragutin minić karlo o knjizi nacionalistička geografija kako jedan srbin vidi ostatak sveta laguna knjige Dragutin Minić Karlo o knjizi „Nacionalistička geografija“: Kako jedan Srbin vidi ostatak sveta
18.07.2024.
Još kao klinac od pet-šet godina nekoliko puta sam bežao od kuće. Ne zato što mi je u kući bilo loše, nego zato što sam želeo da vidim svet. Mislio sam: mi smo tu gde jesmo, a svet je tamo negde, bleš...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.