Laguna - Bukmarker - 12 stvari koje samo knjigoljupci mogu razumeti - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

12 stvari koje samo knjigoljupci mogu razumeti

Nema lepšeg osećaja od otvaranja nove knjige ili one omiljene, ili kada se otisnete u novi svet čitajući prve reči.



Svi čitaoci osete takvo ushićenje, ali poseban je osećaj kada držite pravu knjigu u svojim šakama, prelistavate njene stranice i čujete krckanje korica prvi put.

Može biti staromodno, neadekvatno i skupoceno, ali sigurno ugodno. Bilo da stranice svoje knjige čuvate da budu čiste i neoštećene ili im stavljate „uši“ na ćoškovima i pišete po belim stranicama, ovo su 12 stvari koje samo knjigoljupci mogu razumeti:
 
1. Ulazak u knjižaru je pravi opuštajući trenuak. Knjižara ili biblioteka u glavnoj ulici možda nisu mesta koja obilazite tako često, ali kada to učinite, znate da ste među svojim ljudima. Onlajn prodaja je zgodna, jer vam isporučuju knjige na kućni prag, ali se ne može porediti sa osećajem spokoja koji vas ispuni kada kročite na vrata vaše omiljene knjizare.



2. Dok ne pročitate cenu na poleđini letnjeg bestselera. I shvatite da onih 5 knjiga koje ste pohlepno pokupili sa prvog stola na koji ste naleteli iznose koliko i pola vaše mesečne plate.

3. Antikvarnice su mesta gde redovno provodite vreme na putu od posla do kuće. I kupite nekoliko novih naslova autora za koje ne biste nikad čuli da niste tu navratili.

4. Uživanje u lepoti klimave gomile knjiga koja čeka da bude pročitana. I ispisivanje svog imena na unutrašnjoj strani korice je kao zaustavljanje tog vremena, pre nego što ga konačno pustite da nastavi da teče.



5. Ne znači da ste ludi ako se zadubljeni u knjigu dok putujete od tačke A do tačke B. Samo je lakše zagnjuriti nos u stranice knjige i sakriti se iza korica kada putujete u prepunom gradskom prevozu.

6. Pakovanje za praznike postaje pravi izazov, naročito ako idete na duže vreme.  Da li da ponesem ovaj džemper ili najnoviji roman Džilijen Flin?

7. Uvek će biti mesta za knjige u kući. Ali znate koliko se morate pomučiti da biste uglavili još jednu knjigu u policu. Samo kad bi se ostale knjige… skupile ili smanjile.



8. Ili nerviranje kada je knjiga tri milimetra previsoka za policu. Razmišljate da malo išmirglate korice.

9. Odron knjiga pored vašeg kreveta je nedeljna pojava. A taman ste se navikli da preskačete naslove kada se ujutru probudite.

10. Sećanje na težinu kutija kada ste se poslednji put selili dovoljno je da vas opomene da se više nikad ne selite.  Ko bi uopšte mogao pretpostaviti da je papir toliko težak?


Foto: Nicolas Huk/flickr

11. Dakle, trudite se da budete što bolja osoba, i povremeno donosite u kesi pročitane knjige u antikvarnicu. I pokušavate da ne kupite bilo šta dok ste tamo. Čini se da je teško isto kao kad se razdvajate od starih prijatelja. Naročito kada su među njihovim stranicama nalaze zaturene karte, stare fotografije i razglednice.

12. Saznanje da će, kad dođe Nova godina, oni pravougaoni paketići jasno nagoveštavati šta se nalazi ispod drveta. Zato što vaša porodica zna da za vas ne postoji lepši miris, bolji osećaj i potpunije zadovoljstvo od onog dok sedite zavaljeni u svojoj fotelji, u zimsko veče, zadubljeni u svoju novu knjigu. 



Izvor: metro.co.uk


Podelite na društvenim mrežama:

sjajne akcije za svetski dan knjige  laguna knjige Sjajne akcije za Svetski dan knjige!
23.04.2024.
Dan koji cela planeta obeležava kao Svetski dan knjige je 23. april. Ali kada ste knjigama okruženi svaki dan kao mi u Laguni, onda je za nas svaki dan Dan knjige! Ipak, u nedelji kada svi pose...
više
rajko grlić 23 aprila u kc grad, u okviru programa booking balkan  laguna knjige Rajko Grlić 23. aprila u KC Grad, u okviru programa „Booking Balkan“
22.04.2024.
U okviru književnoumetničke platforme „Booking“, Kulturni centar Grad organizuje programski segment pod nazivom „Booking Balkan“, u kom će 23. aprila od 18 sati gostovati Rajko Grlić, jedan od najznač...
više
obaveštenje o radnom vremenu delfi knjižara i isporuci pošiljaka tokom predstojećih praznika laguna knjige Obaveštenje o radnom vremenu Delfi knjižara i isporuci pošiljaka tokom predstojećih praznika
22.04.2024.
Obaveštavamo vas da od 1. do 6. maja nećemo vršiti obradu i slanje porudžbina, već prvog sledećeg radnog dana. Porudžbine napravljene od 7. maja biće obrađivane po redovnoj proceduri i važiće standard...
više
promocija zbirke priča od šapata do vriska gorana skrobonje 22 aprila laguna knjige Promocija zbirke priča „Od šapata do vriska“ Gorana Skrobonje 22. aprila
15.04.2024.
Priče strave i fantastike „Od šapata do vriska“ Gorana Skrobonje biće predstavljene u ponedeljak 22. aprila u kafeteriji Bukmarker knjižare Delfi SKC. O ovoj knjizi će, pored autora, govoriti i prof. ...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.