Laguna - Bukmarker - 11 neverovatnih činjenica o ser Dejvidu Atenborou - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

11 neverovatnih činjenica o ser Dejvidu Atenborou

Prirodnjak i TV lice, ser Dejvid Atenboro, koji se zalaže za biološku raznolikost, jedan je od najuticajnijih pobornika borbe protiv klimatskih promena i smatra se jednim od najcenjenijih ličnosti u Velikoj Britaniji. Kao rodonačelnik modernih dokumentaraca o prirodi, Atenboro je prvi publici predstavio intrige koje se odvijaju u životinjskom carstvu. Od svojih prvih dana na Bi-Bi-Sijevoj novoj televizijskoj stanici koja je pokrenuta pedesetih godina 20. veka, do koketiranja sa društvenim mrežama u 94. godini života, osvrnućemo se na 11 zanimljivih činjenica o ovom borcu (ali i vitezu) za očuvanje prirode.

1. Dejvid Atenboro rođen je iste godine kad i kraljica Elizabeta II.

Atenboro je rođen 1926. godine u Londonu, iste godine kad i kraljica. Uz dvojicu braće, rastao je u Lesteru, na kampusu univerzitetskog koledža, gde im je otac bio direktor. (Stariji brat mu je ser Ričard Atenboro, poznat po ulozi u filmu „Park iz doba jure“).

2. Mladi Dejvid Atenboro je zarađivao novac tako što je prodavao daždevnjake naučnicima.

Atenborou je bilo tek 11 godina kada je sklopio posao da snabdeva daždevnjacima odeljenje za zoologiju univerzitetskog koledža u Lesteru. Ovi vodozemci, koji su nastanjivali ribnjak koji se nalazio na manje od 10 metara od laboratorije, budućem prirodnjaku donosili su 3 penija po komadu (što bi danas bilo oko 1,21 britanske funte). Kasnije je studirao zoologiju i geologiju na Kler koledžu Kembridž univerziteta, diplomiravši na prirodnim naukama 1947. godine.

3. Dejvid Atenboro je gledao jednu TV emisiju pre nego što je otpočeo svoju televizijsku karijeru.

Pre nego što je dobio pripravnički posao na Bi-Bi-Siju 1952. godine, Atenboro je gledao samo jedan TV program. Proći će još tri godine do pojave komercijalnih TV stanica u Velikoj Britaniji.

4. Dejvid Atenboro je omogućio uspeh Monti Pajtonovaca.

Atenboro je 1969. godine postavljen na mesto glavnog urednika Bi-Bi-Sijevog programa, gde je odobrio emitovanje nekoliko uticajnih emisija. Zasigurno je najneobičnija pojava bila novi komični skeč šou – „Leteći cirkus Montija Pajtona“. Skoro momentalno, petorica izvođača i njijov ekscentrični smisao za humor započeli su novo doba komedije, ne samo u Velikoj Britaniji, već i širom sveta.

5. Dejvid Atenboro je osmislio i bio voditelj prve moderne emisije o prirodi.

Nakon što je odbio poziciju generalnog direktora Bi-Bi-Sija, za koju je smatrao da bi ga zarobila na beskrajnim sastančenjima, otpočeo je snimanje najambicioznije dokumentarne televizijske emisije o prirodi do tada. „Život na Zemlji“ biće prva emisija u kojoj su snimljene životinje u svojim prirodnim staništima širom naše planete. Kada je premijerno emitovan 1979. godine, „Život na Zemlji“ postigao je neviđen uspeh. Bi-Bi-Si je ovu emisiju od 13 epizoda distribuirao u 100 zemalja, a 500 miliona gledalaca se uključilo u program.

6. Dejvid Atenboro mrzi pacove.

Iako ga fasciniraju sve moguće i nemoguće životinje, Atenboro će učiniti sve što je u njegovoj moći da izbegne pacove. Dva događaja doprinela su njegovom strahu: tokom snimanja na Solomonovim ostrvima ušetao je u mračnu sobu prepunu glodara i drsko je prekinut tokom vršenja nužde negde u Indiji tako što je pacov iskočio iz WC šolje. „Baktao sam se sa smrtonosim paucima, zmijama i škorpijama, ni da trepnem, ali ako ugledam pacova – prvi ću da hvatam maglu“, izjavio je 2021. godine za Entertainment Daily.

7. Više od deset biljnih i životinskih vrsta nazvano je po Dejvidu Atenborou.

Preko deset živih i izumrlih biljnih i životinjskih vrsta nazvano je po čuvenom prirodnjaku. Među njih spadaju i Attenborosaurus conybeari, vrsta dinosaurusa koja je živela u morima, imala dugačak vrat i peraja; bledo žuta vrsta pauka Prethopalpus attenboroughi; i peruanska vrsta žabe Pristimantis attenboroughi koja je jedva veća od 2 centimetra. Samo je jedno ime ličnosti korišćeno više puta pri imenovanju životinjskih i biljnih vrsta: tajlandska princeza Maha Čakri Sirindhorn.

8. Dejvid Atenborou je dva puta dobio odlikovanje viteza i drži rekord u najvećem broju počasnih titula u Velikoj Britaniji.

Atenboro je prvi put dobio titulu viteza 1985. godine, i ponovo 2020. godine za svoj rad na televiziji i na očuvanju prirode. Takođe, ima najviše počasnih titula koje dodeljuju britanski univerziteti – najmanje njih 32 – u odnosu na sve druge poznate ličnosti.

9. Dejvid Atenboro ne ume da vozi.

Ovaj vitez nikada nije položio vozački ispit i ne poseduje automobil.

10. Bilo mu je potrebno manje od 5 sati da zadobije milion pratilaca na Instagramu.

Atenboro je prilično staromodan kada je u pitanju tehnologija (radije će napisati pismo ili poslati faks nego poslati mejl, na primer). Međutim, kada je ovaj devedesetčetvorogodišnjak otvorio Instagram nalog, za samo četiri sata i 44 minuta dostigao je milion pratilaca, što je u tom trenutku bio rekord ove platforme. Ovaj eksperiment na društvenim mrežama potrajao je svega nekoliko nedelja, jer je Atenboro bio preplavljen porukama i ugasio Instagram nalog za svagda. Njegov rekord je mesec dana kasnije srušio glumac Rupert Grint (Ron Vizli u filmovima o Hariju Poteru), koji je za 43 minuta manje od ser Dejvida Atenboroa zadobio milion pratilaca.

11. Dejvid Atenboro je imao zaista neobične kućne ljubimce.

Pozamašan broj divljih životinja imao je priliku da bude deo Atenboro domaćinstva, uključujući gibone, šimpanze, lemure, zmije i kameleone. Većini njih je Atenboro pružio privremeno sklonište, da bi kasnije konačno završili u londonskom zoološkom vrtu, što se desilo i sa parom mladunaca galagija, od kojih je mužjak svuda obeležavao teritoriju svojim urinom. Atenboro je 2013. godine izjavio za Metro da je njegova žena Džejn Orijel bila prilično tolerantna prema njegovom zverinjaku.

Autor: Šoši Parks
Izvor: mentalfloss.com
Prevod: Aleksandra Branković
Foto: Sarah Dunn


Podelite na društvenim mrežama:

zoran kostić cane rešio ukrštene reči u čačku laguna knjige Zoran Kostić Cane rešio „Ukrštene reči“ u Čačku
17.07.2024.
Nakon Herceg Novog, u ponedeljak 15. jula, u dvorištu Gradske biblioteke „Vladislav Petković Dis“, a u organizaciji Udruženja „Irmos“, Čačani su mogli da čuju poeziju Zorana Kostića Caneta, frontmena ...
više
priča o moći umetnosti da transformiše ali i uništi život i smrt sofi stark u prodaji od 19 jula laguna knjige Priča o moći umetnosti da transformiše ali i uništi – „Život i smrt Sofi Stark“ u prodaji od 19. jula
17.07.2024.
Fascinantan roman američke književnice Ane Nort „Život i smrt Sofi Stark“ priča je o neobičnoj ženi koja je za kratko vreme postala poznata režiserka. Ovo je i roman o slavi i ceni koju sa sobom nosi....
više
najpoznatiji serijal fantastike muni vičer u izdanju lagune laguna knjige Najpoznatiji serijal fantastike Muni Vičer u izdanju Lagune
17.07.2024.
Proslavljeni serijal Muni Vičer o desetogodišnjoj alhemičarki Nini prvi put je objavljen 2002. godine i za kratko vreme postigao vrtoglavi uspeh u svetu dečje književnosti i preveden je na više od 30 ...
više
super bojanke dinosaurusi i slatke životinje za radost najmlađih  laguna knjige Super bojanke „Dinosaurusi“ i „Slatke životinje“ za radost najmlađih!
17.07.2024.
Bojanke su neizostavni deo odrastanja i najlepši način da se mališani zainteresuju za crtanje. Osim što su veoma zabavane, bojanke razvijaju preciznost prilikom crtanja i kreativnost kod najmlađih. Ka...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.