Laguna - Bukmarker - 10 vremešnih junaka koje nikada nećete zaboraviti - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

10 vremešnih junaka koje nikada nećete zaboraviti

Dosta vam je nesnađenih, mladih junaka koji nemaju pojma o životu? Dosadilo vam je da čitate o balavcima koji samo kukaju i jadikuju i kojima su sve lađe potonule ako im simpatija ne uzvrati porukom u roku od dva minuta? Predstavljamo vam zato naše vremešne junake koji će vam otkriti sve tajne i mudrosti života. Upoznajte Uvea, Margo, Klementinu, Alana, Pouzi, Veroniku, Onu, Rostova, Elsinu baku i Flo.

Foto: Freepik

Čovek po imenu Uve“ – Fredrik Bakman

Odakle početi ako ne od jednog od najpopularnijih džangrizavaca u svetu književnosti – Bakmanovog Uvea? Uve je onaj narogušeni matorac iz komšiluka kojeg zaobilazite da ne bi krenuo da vam drvi o tome šta je ispravno, a šta ne, i kako se neke stvari rade (na filmskom planu ga je u američkoj verziji ovekovečio čuveni Tom Henks!). Lik čije samo prisustvo čini da vam bude neprijatno. I lik koji će pokrenuti sve vaše emocije, naterati vas da preispitate svoje najčvršće stavove, ubediti vas da date šansu svetu da pokaže da ipak nije tako loše mesto za život.
Sto godina Leni i Margo“ – Merijen Kronin

Duhovita i pomalo tužna knjiga koja će vam, uprkos svemu, uliti nadu, podsetiti koliko je život dragocen i koliko su prijateljstva ponekad čudesna i bezvremena, ali vas i navesti da se zapitate šta to ostavljamo za sobom u svetu i kako menjamo tuđe živote čak i kad nas više nema. Šarmantan i duhovit roman o neobičnom prijateljstvu između sedamnaestogodišnjakinje Leni i osamdesettrogodišnje Margo hrabro je svedočanstvo o tome koliko je važno da svakog dana živimo život do maksimuma.
Kradljivica parfema“ – Timoti Šafert

Ispunjen romantikom, špijunažom, tornjevima šampanjskih čaša i visokom modom, ovaj roman je vrtoglavo čulno iskustvo, portret otpora nesvakidašnjih Parižana i strastveno ljubavno pismo snazi lepote i zajednice suočenih sa podmuklom mržnjom, kroz koje će vas provesti sedamdesetdvogodišnja penzionisana prevarantkinja Klementina. Neobični likovi i dobro istraženi istorijski detalji pletu  intrigantnu priču o Pokretu otpora i krađi knjige recepata iznenada nestalog poznatog parfimera koja se čita bez daha.
Stogodišnjak koji je iskočio kroz prozor i nestao“ – Junas Junason

Pred vama je komedija koja pokriva značajne događaje iz 20. veka, zabavno štivo za one koji žele da se razgale i kojima se dopadaju priče o ekscentričnim junacima. Uz nestašnog matorca Alana ćete se, između ostalog, zapitati  – da li se starost meri godinama ili time da li je čovek spreman na rizike bez obzira na to koliko vremešan bio? I da li ste ponekad poželeli da pogazite većinska pravila igre i prosto sami iskočite kroz prozor i nestanete?
Soba leptira“ – Lusinda Rajli

Ova višegeneracijska priča donosi obilje zapleta, osvrta na događaje iz prošlosti i dašak romanse čime visoka napetost radnje ne jenjava. Savršeno štivo za sve ljubitelje Lusinde Rajli i dramatičnih porodičnih zapleta, ljubavnih priča i istorijskih romana. Pouzi Montegju se bliži sedamdesetom rođendanu. Mada i dalje živi u svom lepom porodičnom domu, pred njom je velika odluka da proda kuću koja uveliko propada, a za koju je sentimentalno vezana. Kada se pojavi njena prva ljubav, koja ju je pre pedeset godina ostavila slomljenog srca, saznaće da on nije jedini koji krije strašnu tajnu...
Na kraju sveta s pingvinima“ – Hejzel Prajor

Jedna namćorasta, ali simpatična bakica iz engleske provincije po imenu Veronika kreće na putovanje svog života na Antarktik, što za sobom povlači niz neverovatnih događaja – sa pingvinima u glavnoj ulozi prijatelja i provodadžija. Napisan istovremeno i vrcavo i dirljivo, i zabavno i inspirativno, ovaj roman će vas zajedno sa svojim uverljivim, realnim i dopadljivim likovima, koji pored svojih mana i pogrešaka u sebi ipak nose i bitnu dozu čovečnosti i dobrote, podsetiti da čak i najizgubljeniji i najzaludniji život može da dobije svrhu i značenje ako ga usmerimo u pravcu altruizma, dobročinstva i tolerancije.
Jedan u milion“ – Monika Vud

Ovaj roman dopašće se svima koji vole da se smeju, dozvoljavaju sebi da se isplaču i razmišljaju o tome kako život ume da bude neverovatan. Dirljiva ljudska priča, drama ublažena humorom, priča je o neobičnom prijateljstvu između litvanske emigrantkinje, starice od sto četiri godine, i jedanaestogodišnjeg dečaka opsednutog Ginisovom knjigom rekorda. Otkrijte kako svet može da iznenadi čak i nekoga ko je doživeo njene godine, te da je ponekad u redu s nekim podeliti tugu ako želimo da ponovo pronađemo sebe.
Džentlmen u Moskvi“ – Ejmor Touls

Uronite u roman o čoveku kome je naređeno da ostatak života provede u luksuznom hotelu. Radnja se odvija nekoliko godina posle Oktobarske revolucije u Rusiji u periodu nasilnog prevrata. Zgodni grof Aleksandar Rostov je optužen za pisanje kontrarevolucionarne pesme, boljševički sud ga proglašava za nepopravljivog aristokratu i osuđuje na kućni pritvor u velelepnom hotelu Metropol, tačno preko puta Kremlja. Rostov, nesalomivi i duhoviti erudita, nikada u životu nije radio, a sada mora da živi u tavanskoj sobici dok se pred vratima hotela odvijaju najburnije godine ruske istorije. Neočekivano, materijalna oskudica u kojoj se zatekao omogućiće mu da uđe u mnogo veći svet emotivnih otkrića.
Moja baka vam se izvinjava“ – Fredrik Bakman

Ako ste voleli (ili zavolite) Uvea, zavolećete i ovu mudru, čudnu i zabavnu baku. Samo vam je potrebno malo više mašte da zakoračite u Elsin svet. Elsa je hrabra i radoznala sedmogodišnja junakinja poput Pipi Duge Čarape, koja posle bakine smrti, zahvaljujući njenim maštovitim pričama, počinje da prihvata realan svet. Nemojte propustiti ovu bajkovitu priču, odiseju o dirljivom odnosu između bake i unuke, priču o životu i smrti, i jednom od najvažnijih ljudskih prava: pravu na različitost.
Izgubljeno poglavlje“ – Kerolajn Bišop

Bezvremena priča o ženskom prijateljstvu i dugo skrivanim tajnama, smeštena u savremeni engleski gradić, ali i u žensku školu u Francuskoj krajem pedesetih godina, sjajan je izbor za sve ljubitelje drame sa primesom istorije. Kada osamdesetogodišnja Florens Karter sazna da je njena davno izgubljena prijateljica napisala knjigu inspirisanu zajedničkim boravkom u ženskoj školi, prinuđena je da se suoči s tajnom iz prošlosti… Na vama je da otkrijete kojom.


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
omiljena akcija knjigoljubaca 3 za 999 od 7 do 26 maja  laguna knjige Omiljena akcija knjigoljubaca: „3 za 999“ od 7. do 26. maja!
26.04.2024.
Akcija koju najviše volite i uvek željno iščekujete, jer su tamo najbolji naslovi iz naše ponude – „3 za 999“ počinje 7. i traje do 26. maja 2024. godine, u svim Delfi knjižarama, kao i na sajtovima l...
više
laguna donirala važan uređaj institutu za majku i dete laguna knjige Laguna donirala važan uređaj Institutu za majku i dete
25.04.2024.
Jedna od važnih aktivnosti Lagune u prošloj godini, koja je bila u znaku obeležavanja četvrt veka postojanja, jeste odluka da sredstva namenjena proslavi jubileja preusmerimo u humanitarne svrhe. ...
više
uskoro na brodvej stiže i mjuzikl suludo bogati azijci video  laguna knjige Uskoro na Brodvej stiže i mjuzikl „Suludo bogati Azijci“ [video]
26.04.2024.
Popularni knjiško-filmski serijal se adaptira u mjuzikl na Brodveju. Džon M. Ču će biti zadužen za režiju muzičko-scenske adaptacije „Suludo bogatih Azijaca“. Za potrebe mjuzikla (u produk...
više
dženi kolgan božićna knjižara i čari škotskog duha laguna knjige Dženi Kolgan: „Božićna knjižara“ i čari škotskog duha
26.04.2024.
Škotska spisateljica Dženi Kolgan u razgovoru za Politiku otkriva čaroliju koja se krije iza njenog najnovijeg romana „Božićna knjižara“. Praznična knjiga škotske spisateljice Dženi Kolgan „Bož...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.