Laguna - Bukmarker - 10 trikova kako da izaberete dobru knjigu - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

10 trikova kako da izaberete dobru knjigu

U potrazi ste za knjigama koje ne smete da propustite da pročitate? Bilo da knjige čitate neverovatnom brzinom ili ih lagano gustirate, potraga za sledećom „dobrom“ knjigom može delovati kao pozamašan posao, naročito kada je ponuda sve raznovrsnija. Srećom po vas, na pravom ste mestu! Evo nekoliko trikova koji će vam pomoći da izaberete naredno štivo! Ko zna, možda vas baš ta naredna knjiga potpuno oduva!

Foto: Freepik

Zagrevanje:

– birajte knjige iz žanra koji volite ili koje obrađuju teme koje vas interesuju
– preporuke potražite od prijatelja, članova porodice, lokalnih knjižara ili na društvenim mrežama
– istražite sajt svog omiljenog izdavača (mig-mig)

1. Čitajte knjige svog omiljenog autora

Knjiga koju je napisao vaš omiljeni autor, a koju još uvek niste pročitali pravi je izbor, jer teško da može da omane – već je vaš ljubimac! Da li ste propustili najnoviji roman Jua Nesbea, ili prvi hit koji je napisala Kolin Huver? Ili se još niste upoznali sa opusom Nila Gejmena i ne znate odakle da počnete? Istražite bibliografiju svog miljenika u slučaju da vam je nešto promaklo! Ukoliko ste zaista vatreni poštovalac i sve knjige su već odavno pronašle mesto na vašim policama, uvek možete ponovo da se vratite već pročitanim knjigama.

2. Bacite oko na klasike ili nagrađivane knjige

Klasici nisu klasici za džabe. I kritika retko kad podrži dela koja to nisu zaslužila. Možda ste tokom školovanja preskočili neku lektiru, pa ste odlučili da je upravo sada kucno čas da uronite u bisere klasične književnosti. Ili vas možda više intrigiraju naslovi koji su ovenčani najvažnijim priznanjima za književnost? Fokus na neku od ove dve kategorije će vam suziti izbor i povećati fokus.

3. Prepustite se književnosti iz našeg regiona

Naša književna scena, a i ona u komšiluku, buja iz dana u dan. Mnogi domaći pisci vredno pišu za vas, pa se možda dogodilo da ste nešto (greškom) prevideli. Valja istražiti i šta se dešava u regionu, u čemu će vam sigurno izbor olakšati naša edicija Bez prevoda.

4. Izaberite knjigu koja se bavi temom koja je u skladu sa vašim interesovanjima

Pronađite knjigu koja se bavi temom koja se tiče vaših interesovanja i hobija. Kada vam je teško da se odlučite, najbolje je da se okrenete nečemu što najviše oslikava vaš sopstveni život. Tako će vam biti još lakše da se povežete sa pričom i junacima. U pretragu ukucajte ključnu reč ili se koncentrišite na izgled korica (one lako mogu da vam posluže kao inspiracija).

5. Čitajte prikaze knjiga

Prikazi drugih čitalaca mogu biti od pomoći prilikom izbora naredne knjige koju želite da pročitate. Tuđi utisci i mišljenja mogu vam olakšati odabir, dok medijska pokrivenost često otkriva o kom naslovu se naveliko šuška, ali vam i pomaže da ostanete u toku sa književnim trendovima. Zato je uvek zgodno baciti pogled i na naslove koji se nalaze na top-listama.

6. Liste preporuka kao inspiracija

Suženi izbori preporuka koji pokrivaju različite koncepte ili razne žanrove i teme dodatno će vam pomoći da suzite izbor i odaberete koju to knjigu (knjige) ne smete da propustite. Da li su u pitanju naslovi koje preporučujemo za noć ili dan (u zavisnosti od vašeg raspoloženja), ili vas interesuju životi slavnih muzičara, a možda se pitate koje knjige u svojim naslovima kriju cvetne note ili želite preporuku zasnovanu na stihovima Bili Ajliš? Mi imamo recept za vas!

7. Istražite omiljene žanrove

Pretražite police u knjižarama koje su označene vašim omiljenim žanrom, što možete učiniti i onlajn! Bilo da ste ljubitelj fantastike, istorijskih romana ili publicistike, uputite se u svoj omiljeni odeljak i pustite rukama na volju. Birajte knjige i zavirite među korice kako biste pronašli onaj dragulj koji vam je nedostajao.

8. Čitajte odlomke

Svaka knjiga, pored opisa, u prilogu na sajtu ima priložen i kratki odlomak. Pročitajte prvih 20-ak strana, jer to vam može olakšati odluku da li je knjiga ona prava, jer ako vam se ne dopadne prvo poglavlje, verovatno vam se neće dopasti ni ostatak. Zato dajte knjizi šansu na ovaj način, pa ako poželite da saznate šta se dalje dešava – znate šta vam je činiti!

9. Izaberite knjigu po kojoj je snimljen film

Ekranizovane knjige će 100% biti pun pogodak za okorele filmofile, ali i one koje vole dobru priču. Jer već se nekome dopala kada je odlučio da je pretoči na veliko platno, zašto ne bi i vama? Ovaj izbor možete da isplanirate na dvojak način: ili da čitate knjigu po kojoj je snimljen film koji ste već odgledali ili da prvo pročitate knjigu po kojoj je snimljen film koji odavno planirate da odgledate (samo da prvo pročitate knjigu).

10. Birajte knjigu prema koricama

Jer što da ne? Lepota jeste u oku posmatrača, pa se vrlo lako može desiti da vam estetika korica prija upravo zato što se dizajner potrudio da vam približi priču kroz vizuelne elemente, tačno i precizno birajući boje koje će vas privući kao magnet.

Izbor je na vama!


Podelite na društvenim mrežama:

selimiru raduloviću uručena nagrada meša selimović  laguna knjige Selimiru Raduloviću uručena nagrada „Meša Selimović“
16.04.2024.
U utorak 16. aprila na Kosančićevom vencu u Beogradu, na mestu nekadašnje Narodne biblioteke, pesniku Selimiru Raduloviću svečano je uručena prestižna nagrada „Meša Selimović“ za pesničku zbirku „Zapi...
više
to blurb or not to blurb nije sve amazing, surprising i breathtaking ili  laguna knjige To blurb or not to blurb: Nije sve amazing, surprising i breathtaking... ili?
16.04.2024.
U moru fenomenalne, sjajne, spektakularne i književnosti koja oduzima dah, postavlja se pitanje: to blurb or not to blurb? Prenosimo vam sjajan tekst koji je objavljen na hrvatskom književnom prortalu...
više
20 popusta za predavanje huana pabla eskobara laguna knjige 20% popusta za predavanje Huana Pabla Eskobara
16.04.2024.
Huan Pablo Eskobar, autor knjige „Moj otac Pablo Eskobar“, poznat i pod imenom Sebastijan Marokin, predavač, pisac, arhitekta, dizajner i sin ozloglašenog Pabla Eskobara, u četvrtak 9. maja u MTS dvor...
više
promocija romana moja ljubav nikola tesla u rumi laguna knjige Promocija romana „Moja ljubav Nikola Tesla“ u Rumi
16.04.2024.
U Gradskoj biblioteci „Atanasije Stojković“ u Rumi, u sredu 17. aprila od 18 sati, biće predstavljen roman Ane Atanasković „Moja ljubav Nikola Tesla“. A već narednog dana, 18. aprila, takođe od 18 sat...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.