Laguna - Bukmarker - 10 ideja za prosidbe za parove koji vole da čitaju - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

10 ideja za prosidbe za parove koji vole da čitaju

Želite da postavite „ono“ pitanje, ali nemate ideju kako da to uradite? Ako je vaš partner dobri stari knjigoljubac, možete razmotriti jednu od ovih deset ideja koje bi se mogle dopasti takvim knjiškim moljcima. Reći nekome koliko mu se divite i kolko ga volite nikada nije bilo lakše.



Naravno, većina ljudi želi da veruje da prosidba treba da dođe sama od sebe, i da će, zato što su oni jedno za drugo, u tim trenucima svakako naći prave reči. Iako je često dovoljan i sam prizor partnera kako kleči pa da se zaprošena osoba rasplače ili skače od sreće, vi ipak želite da budete sigurni da će vam najsrećniji dan u životu svakako biti i najmagičniji.

U tom smislu, planiranje savršene prosidbe može biti zastrašujući zadatak. Toliko pitanja treba postaviti sebi – da li treba da bude javna ili intimna prosidba, da li želite da budete sami ili okruženi porodicom i prijateljima, da li ćete to uraditi kod kuće ili dok ste na odmoru – pa se u tom slučaju svakako možete osećati pomalo opterećeno.

Ipak, nema razloga za brigu. Ako je vaša partnerka knjigoljubac, spremili samo za vas deset savršenih ideja za prosidbu pomoću kojih ćete sigurno osvojiti njeno srce. Za neke od njih će možda biti potrebno malo više planiranja, ali smo sigurni da će neki od ovih predloga dovesti do onoga „živeli su srećno do kraja života“.

Oživite njenu omiljenu scenu iz knjige

Ukoliko osoba prema kojoj gajite romantična osećanja ima omiljenu scenu iz knjige, bilo da je u njoj reč o prosidbi ili ne, ali ako tu scenu oživite, za nju će to biti veliki znak pažnje sa vaše strane, a biće i zabavno ako je na taj način zaprosite. To može od vas zahtevati da obučete svoje najbolje odelo i da kao gospodin Darsi zaprosite Elizabet (bez onih loših delova njegovog govora, a, nadamo se, i boljim ishodom), a možda ćete poput Ahaba i Išmaela zajedno gledati kitove. U svakom slučaju, u redu je da budete malo luckasti i mnogo srećni zbog onoga što planirate da uradite.

Uradite to u spavaćoj sobi čuvenog pisca

Ne, ne mislimo to bukvalno, ali definitivno razmotrite situaciju u kojoj ćete joj „ono“ pitanje postaviti u kući određenog čuvenog pisca. Izbor je veliki, jer su kuće mnogih pisaca čak i u organizovanim tuističkim turama širom Amerike, a samo neke od njih su kuće Ernesta Hemingveja (Kuća i muzej Ernesta Hemingveja u Ki Vestu na Floridi), Emili Dikinson (Muzej svojina Emili Dikinson u Amherstu u Masačusetsu), Zore Nil Herston (Kuća Zore Nil Herston u Fort Pirsu na Floridi).

Poklonite joj primerak dečjeg klasika… ali promenite kraj

Jedan čovek je 2013. godine zaprosio svoju devojku tako što je napisao dečju knjigu u kojoj je ispričao njihovu ljubavnu priču. Ukoliko znate koja je to knjiga bila omiljena knjiga vaše partnerke dok je odrastala, možete lako promeniti sadržaj ili dodati stranicu ili dve o vašim zajedničkim uspomenama. Lako je moglo da se desi da je Petar Pan odlučio da ostari sa Vendi, a Žabac i Žaba su isto tako mogli i da se venčaju na kraju. Vaša mašta može biti jedini ograničavajući faktor kada je ova ideja u pitanju.



Poklonite joj novu knjigu i obeleživač koji je napravljen posebno za nju

Kao neko ko je knjigoljubac, sa sigurnošću vam mogu reći da ne postoji skoro ništa što može da se meri sa traženjem nove knjige u knjižari. Poručite ili napravite obeleživač za svoju partnerku – postoje i oni metalni sa ugraviranim citatima – a na njemu mogu biti i reči kojima ste nameravali da je zaprosite. Poklonite joj knjigu, ali i taj obeleživač stranica.

Poručite knjigu izađenu samo za vašu partnerku

Naravno, ukoliko smatrate da niste dovoljno kreativni, možete pronaći umetnika ili pisca koji će uz određenu nadonadu napraviti ili napisati knjigu umesto vas. To svakako nije jedna od najjeftinijih varijanti za prosidbu, ali obećavamo vam da će vaša partnerka koja je zaljubljena u knjige to sigurno znati da ceni.

Ostavite joj poruku unutar njene omiljene knjige

Kada smo već kod ostavljanja stvarčica u knjigama, zašto ne biste krišom ostavili poruku u knjizi koju vaša partnerka čita već po hiljaditi put? Samo prvo proverite da poruku ne ostavljate na nekom tužnom mestu u radnji knjige – ako vašu prosidbenu poruku ostavite usred dešvanja kao što je smrt Bet Marč, ona onda možda neće biti protumačena na najbolji način – a kada sve navedeno ispoštujete, samo sačekajte da vaša partnerka otkrije malo skretanje u radnji knjige.



Zaprosite je dok gledate filmsku adaptaciju njene omiljene knjige

Da li vaša partnerka ima omiljeni film koji je snimljen prema knjizi? Najlakše je u tom slučaju predložiti filmsko veče, a pitanje postaviti onda kada smatrate da je pravi trenutak. Kao što smo napomenuli u ideji iznad, važno je samo da to ne uradite dok su scene u filmu sve, samo ne romantične.

Napišite joj pesmu, iako to može biti detinjasto

Prosidba se uvek svodi na to da vi iskažete svoja prava osećanja osobi koju prosite, bez obzira na to koliko luckasto sve zvučalo. Ukoliko vaša partnerka voli poeziju, možete uzeti u obzir i to da joj napišete osećajnu pesmu koju ćete joj pročitati ili recitovati dok joj budete postavili pitanje da li želi da se uda za vas. Iako možda niste veliki pesnik, šašava ljubavna pesma u kojoj joj govorite o svojim osećanjima je uvek bolja opcija od pukog i šturog iskazivanja ljubavi.

Zamolite njenog omiljenog pisca za uslugu

Naravno, ovo je pokušaj na slepo, ali dešavale su se i čudnije stvari od toga da omiljeni autor svom obožavatelju napiše simpatičnu poruku. Jedan gejmer je 2011. godine ubedio tim Portal 2 da naprave poseban nivo u igrici kako bi zaprosio svoju devojku. Svakako ne možete ništa izgubiti ukoliko njenog omiljenog pisca zamolite da napiše nekoliko reči koje će vam pomoći da joj postavite pitanje.

Odvedite je u neku od najlepših biblioteka na svetu

Ovo može biti skupa varijanta ukoliko živite daleko od neke od najlepših svetskih biblioteka. Ali samo jedan pogled na ove prelepe destinacije će vašoj partnerki pružiti osećaj kao da se našla u biblioteci iz Lepotice i Zveri. Ako se to desi, samo imajte obzira i prema ostalim posetiocima i nemojte pitanje postaviti previše glasno, važi?

Autor: K. V. Koljard
Izvor: bustle.com
Prevod: Nataša Đuričić


Podelite na društvenim mrežama:

o romanu belo se pere na devedeset slovenačke autorke bronje žakelj 25 aprila u knjižari delfi skc laguna knjige O romanu „Belo se pere na devedeset“ slovenačke autorke Bronje Žakelj 25. aprila u knjižari Delfi SKC
24.04.2024.
Slovenačka autorka Bronja Žakelj, koja u prestonicu Srbije dolazi uz podršku ambasade Republike Slovenije, predstaviće beogradskim čitaocima roman „Belo se pere na devedeset“ u četvrtak 25. aprila od ...
više
novo izdanje zapisa na stubu, jerusalimskom selimira radulovića laguna knjige Novo izdanje „Zapisa na stubu, Jerusalimskom“ Selimira Radulovića
24.04.2024.
U štampi će se uskoro naći drugo izdanje „Zapisa na stubu, Jerusalimskom“ Selimira Radulovića, dobitnika nagrade „Meša Selimović“. Kada pročitamo pesme iz nove knjige Selimira Radulovića, i njima prid...
više
roman o tinejdžerima kakav još niste pročitali ko zna šta će od mene biti ivane lukić u prodaji od 25 aprila laguna knjige Roman o tinejdžerima kakav još niste pročitali – „Ko zna šta će od mene biti“ Ivane Lukić u prodaji od 25. aprila
24.04.2024.
Zabavan, podsticajan i važan – takav je roman za tinejdžere Ivane Lukić „Ko zna šta će od mene biti“, napisan u interesantnoj formi, na mobilnom telefonu. Šesnaestogodišnji Luka ne voli fudbal i ne...
više
nedeljnik u knjižarama delfi laguna knjige Nedeljnik u knjižarama Delfi
24.04.2024.
Novi broj lista Nedeljnik je na kioscima, a od petka ga možete kupiti za samo 29 dinara u svim knjižarama Delfi širom Srbije uz kupovinu bilo koje Lagunine knjige, knjige drugih izdavača ili proizvoda...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.