Laguna - Bukmarker - 10 fiktivnih likova koji se umalo nisu zvali drugačije - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

10 fiktivnih likova koji se umalo nisu zvali drugačije

Imena glavnih junaka uvek su važna. Iako ne moraju da budu značajna, moraju da imaju neku kulturološku konotaciju i ne treba da odvlače pažnju od priče. Dok neki pisci poput Ernesta Hemingveja naginju jednostavnijim imenima, drugi poput Čarlsa Dikensa dugo planiraju pre nego što smisle ime koje će imati suštinsku vrednost poput Filipa Piripa iz „Velikih očekivanja“. Pre objavljivanja, pisci često menjaju imena glavnih junaka. Uz malo kopanja, sastavili smo listu književnih klasika čiji glavni junaci umalo nisu nosili drugačije ime.

1. Skarlet O’Hara iz „Prohujalo sa vihorom“



Pre odlaska u štampu, Margaret Mičel je iznenada odlučila da promeni ime glavne junakinje iz Pensi u Skarlet. Bilo da je to uradila je to jer je verovala da je Skarlet ženstvenijeg tona ili da Pensi ne bi zvučalo previše kao ime služavke Prisi, tek, drago nam je zbog promene.

2. Šerlok Holms

Ser Artur Konan Dojl je ekscentričnog, prepametnog detektiva nazvao Šeringford ali je ubrzo odustao od ideje i to ime je dodelio njegovom bratu. Kao stariji brat Šerloka i Majkrofta Holmsa, Šeringford je ostao kod kuće i vodio računa o imanju.

3. Hermiona Grejndžer

Zaboravite Grejndžer i zamislite ime Hermiona Pjukl. Naša omiljena heroina mogla je da potiče iz Pjukl porodice da Dž.K.Rouling nije došla sebi. Kada je shvatila da joj Pjukl uopšte ne odgovara, Roulingova joj je dala ozbiljnije prezime koje neće terati decu da se kikoću dok čitaju tekst naglas.

4. Dr Džon H. Votson

Holmsov bliski prijatelj i asistent, dr Votson je bio nazvan Ormond Saker u prvim nacrtima ser Artura Konana Dojla. Zamislite „dragi moj Sakeru“ umesto „dragi moj Votsone“.

5. Lusi Frost iz „Vilet“

Protagonistkinja „Vilet“ Šarlot Bronte trebalo je da se preziva Snou ali joj je onda Bronteova odlučno dala ledenije ime u skladu sa njenom prirodom.

6. Suzan, Edmund i Lusi Pevensi iz „Lava, veštice i ormana“



U prvobitnim verzijama „Narnije“, braća i sestre Pitera Pevensija zvali su se En, Martin i Rouz.

7. Grof Drakula

Brem Stoker je prvobitno glavnog juna svoje vampirske fantazije nazvao grof Vampir sve dok tokom istraživanja nije naišao na istorijsku dokumentaciju o Vladu II ili Vladu Drakulu.

8. Holi Golajtli iz „Doručka kod Tifanija“

Truman Kapoti je glavnu junakinju „Doručka kod Tifanija“ najpre nazvao Holi Golajtli, a potom joj podario ime Koni Gustafson koje je daleko elegantnije i više lirsko od prvobitnog.

9. Malo siroče Eni

Siroče Eni umalo se nije zvala Siroče Oto sve dok izdavač strip umetnika Harolda Greja nije predložio ime u skladu sa njenim karakterom i koje bolje pristoji devojčici.

10. Filip Marlou

Filip Marlou je jedinstven lik potekao iz mašte Rejmonda Čendlera. Prvobitno je bio Malori jer je Čendler želeo da oda poštu engleskom piscu, ser Tomasu Maloriju. Odustao je od te ideje kada mu je supruga predložila ime Marlou.
 
Autor: Anđela Liao
Izvor: bookstr.com


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
o romanu belo se pere na devedeset slovenačke autorke bronje žakelj 25 aprila u knjižari delfi skc laguna knjige O romanu „Belo se pere na devedeset“ slovenačke autorke Bronje Žakelj 25. aprila u knjižari Delfi SKC
24.04.2024.
Slovenačka autorka Bronja Žakelj, koja u prestonicu Srbije dolazi uz podršku ambasade Republike Slovenije, predstaviće beogradskim čitaocima roman „Belo se pere na devedeset“ u četvrtak 25. aprila od ...
više
novo izdanje zapisa na stubu, jerusalimskom selimira radulovića laguna knjige Novo izdanje „Zapisa na stubu, Jerusalimskom“ Selimira Radulovića
24.04.2024.
U štampi će se uskoro naći drugo izdanje „Zapisa na stubu, Jerusalimskom“ Selimira Radulovića, dobitnika nagrade „Meša Selimović“. Kada pročitamo pesme iz nove knjige Selimira Radulovića, i njima prid...
više
roman o tinejdžerima kakav još niste pročitali ko zna šta će od mene biti ivane lukić u prodaji od 25 aprila laguna knjige Roman o tinejdžerima kakav još niste pročitali – „Ko zna šta će od mene biti“ Ivane Lukić u prodaji od 25. aprila
24.04.2024.
Zabavan, podsticajan i važan – takav je roman za tinejdžere Ivane Lukić „Ko zna šta će od mene biti“, napisan u interesantnoj formi, na mobilnom telefonu. Šesnaestogodišnji Luka ne voli fudbal i ne...
više
nedeljnik u knjižarama delfi laguna knjige Nedeljnik u knjižarama Delfi
24.04.2024.
Novi broj lista Nedeljnik je na kioscima, a od petka ga možete kupiti za samo 29 dinara u svim knjižarama Delfi širom Srbije uz kupovinu bilo koje Lagunine knjige, knjige drugih izdavača ili proizvoda...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.