Laguna - Bukmarker - 10 fenomenalnih, književnošću inspirisanih koktela - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

10 fenomenalnih, književnošću inspirisanih koktela

Tokom istorije, veliki broj pisaca je inspiraciju (ili, možda, utehu) nalazio u flaši pića, te tako ne postoji koktel ili napitak koji se ne može povezati sa knjigama i njihovim autorima.

Bilo da hoćete na promociju knjige ili da želite da popijete neko piće kao što bi to uradio autor knjige koju čitate, svakako nećete ostati žedni ideja kada pregledate listu pića koja su inspirisana književnim delima. Naići ćete na dosetke koje se pripusuju autorima, pa čak i na nekoliko omiljenih napitaka poznatih autora koji mogu da vam pomognu da pronađete savršen bibliofilski napitak.



Foknerov julep od nane

Nazivati ovo piće koktelom je pomalo preterano, ali izgleda da ga je Fokner baš voleo (jednom je izjavio: „Obično pišem noću. Viski uvek držim na dohvat ruke.‟). Njegov recept za Mint Julep je viski, led, kašičica šećera i nana. Jednostavno, ali vrlo efikasno za podizanje energije.

Lovac u raži

Otvorite viski da biste napravili ovaj Selindžerov koktel koji se dobija mešanjem čistog viskija sa šerijem, likerima Grand Marnier i Torani Amer i biterima. Za promenu, umesto običnog, upotrebite biter Angostura sa aromom vanile.
 
Gin Fitzey

Omiljeno piće čuvenog pisca i vrsnog poznavaoca alkoholnih pića, Fransisa Skota Ficdžeralda, bilo je koktel Gin Rickey (koji je ovaj, očito, voleo jer je smatrao da se od njega ne oseća dah na alkohol... da, kako da ne!), a koji mi više volimo da zovemo jednim dražim imenom Gin Fitzey. Da biste ga napravili, potrebni su vam džin, sok od limete, gazirana voda i kriške limuna.



Smoking Bishop

Na kraju „Božićne priče‟ Ebenizer Skrudž izjavljuje: „Razgovaraćemo o tvojim poslovima još ovog popodneva uz čašu smoking bishop-a!‟ Šta je, zaboga, smoking bishop? To je vrsta vrućeg, začinjenog vina, koje je savršeno za zimske večeri. Pronađite recept Čarlsa Dikensa za savršen užitak.

Vajldov apsint

Oskar Vajld se nije stideo da prizna kako uživa u ovom ozloglašenom piću, rekavši jednom: „U prvoj fazi je kao da pijete neko obično piće, u drugoj već počinjete da viđate monstruozne, čudovišne stvari, ali ako možete da istrajete, ući ćete u treću fazu u kojoj vidite samo stvari koje želite da vidite, predivne i čudesne.‟

Podmornice Bukovskog

Često opisivan kao sirov, grub i uvek na lošem glasu, Čarls Bukovski nije bio baš laka osoba, ali ga je lako imitirati kada se radi o pijančenju. Njegovo omiljeno piće su bile tzv. podmornice, a lako se prave od svetlog piva sa malo viskija, koje ili prosto pomešate u čaši ili ubacite manju čašu unutar veće.

Doroti Parker Sour

Uprkos tome što je bila alkoholičarka, Doroti Parker je, bogami, ostvarila uspešnu književnu karijeru, a jedno od njenih omiljenih pića bilo je whiskey sour. Ako biste da probate ovo kiselo piće, kombinujte viski, sok od limuna i šećer i poslužite ga uz kriške limuna i višnje.



Tenesi Fizz

Tenesi Vilijams je jedan od američkih najpoznatijih i najčuvenijih dramskih pisaca, i s vremena na vreme je uživao u čaši dobrog pića. Njegovo omiljeno piće je bilo Ramos Fizz, mešavina suvog džina, milerama, belanceta, limunovog i soka od limete, šećera i vodice pomorandžinog cveta.

Gibson O´Nil

Laureat Nobelove nagrade Judžin O´Nil nije imao poteškoća ni sa pisanjem, ni sa pićem. Bio je poznat po svojim odlascima na Gibson O'Nil koktele u Garden hotel u Njujorku. Prave se od džina, suvog vermuta i slatkog luka iz turšije koji se koristi za koktele, koje je O´Nil ulepšavao dodajući i gaziranu vodu.

Grifindor

Ljubitelji Harija Potera (mislimo na one punoletne) mogu da se prepuste užitku koji pruža ovaj vrhunski koktel u boji. Ovo izrazito voćno piće pravi se od soka od brusnice i pomorandže sa samo malo likera od maline, a ukrašen je višnjom i korom od pomorandže.
 
Izvor: oedb.org 


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
branko ćopić o svom detinjstvu i stvaralaštvu video  laguna knjige Branko Ćopić o svom detinjstvu i stvaralaštvu [video]
29.03.2024.
Povodom četiri decenije od smrti velikog književnika Branka Ćopića, obeleženu 26. marta, prenosimo vam prvu emisiju iz serije Kad sam bio mali koja je premijerno emitovana 16. oktobra 1965. godine na ...
više
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
29.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu!   Dečji da...
više
proslavimo svetski dan dečje knjige laguna knjige Proslavimo Svetski dan dečje knjige
29.03.2024.
Svetski dan dečje knjige, ustanovljen 1967, kako bi se skrenula pažnja na potrebe najmlađih čitalaca, obeležava se 2. aprila, na dan rođenja danskog pisca Hansa Kristijana Andersena. Tim p...
više
knjiga kao plod duboke potrebe predstavljen roman vaskrsenje vukašina milićevića laguna knjige Knjiga kao plod duboke potrebe – predstavljen roman „Vaskrsenje“ Vukašina Milićevića
29.03.2024.
Roman prvenac teologa Vukašina Milićevića „Vaskrsenje“ predstavljen je 28. marta publici u knjižari Delfi SKC. O delu koje govori o čoveku, njegovom smislu, instituciji i apsurdu koji ih povezuje, ali...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.