Laguna - Bukmarker - 10 čarobnih skulptura inspirisanih knjigama - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

10 čarobnih skulptura inspirisanih knjigama

Skulpture i umetničke instalacije sa temom knjige se pojavljuju po celom svetu!

Umetnici slave važnost štampane reči, izražavaju ljubav prema učenju i ohrabruju druge da koriste maštu, kroz mnogo različitih medija. Mermer, granit, bronza i gvožđe se oblikuju, glačaju i poliraju kako bi se napravila neverovatna umetnička dela dostojna najvatrenijeg zaljubljenika u čitanje!

Knjige-klupe


FOTO: GoMarjo 

Klupe u obliku otvorenih knjiga se pojavljuju po celom Londonu, ali i šire. Na ovoj slici je klupa iz Istanbula. Nadajmo se da će ova  pomama proširiti po celom svetu!

„Na ručku“



Ova bronzana skulptura mladića u prirodnoj veličini, kako sedi, jede sendvič i čita knjigu, naslovljena je „Na ručku“ i nalazi se u marini Harbor Tauna na ostrvu Hilton Hed u Južnoj Karolini u SAD.

„Staza ideja“, skulptura kule od knjiga


FOTO: Scholz & Friends Sensai, agency of „Walk of Ideas“

Ova kula od knjiga bila je jedna od šest skulptura nazvanih „Staza ideja“, naručenih u Berlinu, u Nemačkoj, ranih 2000-ih radi obeležavanja FIFA svetskog kupa 2006. Agencija Scholz & Friends dizajnirala je kulu od knjiga da bi proslavili izum moderne štamparije.

Gospodin Darsi od 3,5m



Foto: Philip Halling / geograph.org.uk

Legendarni prizor mokrog Kolina Firta u ulozi g. Darsija iz BBC-jeve adaptacije iz 1995. romana Džejn Ostin „Gordost i predrasuda“, izlazio je iz jezera u Lajm parku do 2014. Statua od fiberglasa visoka 3.5m obišla je Veliku Britaniju dok nije povučena.

„Krivulja učenja“


Foto: Gary Lee Price

Vajar Geri Li Prajs kaže na svom veb sajtu: „Krivulja je moćna, prijatna i fundamentalna zato što, ako je nastavite, nastaje krug. Krugovi i mandale su oduvek bili važni simboli jedinstva, energije i stvaranja. Takođe mi se dopada dizajn ovog dela u obliku luka, jer nas podseća na most, a mostovi nas spajaju!“

Drvo znanja



Drvo znanja stoji visoko i elegantno, sačinjeno od bronze, i izrasta iz najboljeg predmeta poznatog čoveku – knjige! Ova skulputra umetnika Luba Kristeka visoka je preko 16 metara nalazi se u zgradi jedne gimnazije u Bavarskoj.

Skulptura Čovek-knjiga


FOTO: forreadingaddicts.co.uk

Umetnik Teri Alen je najpoznatiji po svojim instalacijama i performansima. On je multidisciplinarni umetnik u najčistijem smislu, jer je izvrstan u svim aspektima umetnosti, od performansa i muzike, do slikarstva i vajarstva.

Priznanje knjizi


Foto: Literat Tours

Skulpturu Homenatge al Llibre (Priznanje knjizi) je napravio autor Džoan Brosa, a stoji u Ulici Paseo de Grasi u Barseloni u Španiji.

Knjiška fontana


Foto: Jane Winter via Pinterest

Memorijalna fontana Amelija Valerio Vajnberg može se naći u Barseloni. „Knjiška fontana“ prikazuje vodu kako pada u slapovima preko naslaganih keramičkih knjiga, a po rečima vajara Majkla Fraske, predstavlja nesputani protok informacija, misli i ideja kroz štampanu reč.

Mali princ i Asteroid B612



Ova skulptura stoji u Muzeju Malog Princa u gradiću Hakone, u oblasti Sengokuhara u Japanu. Muzej je posvećen Antoan de Sent-Egziperijevom liku u knjizi „Mali princ“.

Autor: Rouan Džounz
Izvor: http://forreadingaddicts.co.uk
Prevod: Borivoje Dožudić


Podelite na društvenim mrežama:

 ja sam heroj 4 kenga hanazave u prodaji od 18 jula laguna knjige „Ja sam heroj 4“ Kenga Hanazave u prodaji od 18. jula
18.07.2024.
Novi i nagrađivani manga serijal Kenga Hanazave u izdanju Lagune, „Ja sam heroj“, vodi nas u bitku protiv pošasti koja preti čitavom čovečanstvu! U četvrtom nastavku bolje ćemo upoznati n...
više
zoran kostić cane rešio ukrštene reči u čačku laguna knjige Zoran Kostić Cane rešio „Ukrštene reči“ u Čačku
17.07.2024.
Nakon Herceg Novog, u ponedeljak 15. jula, u dvorištu Gradske biblioteke „Vladislav Petković Dis“, a u organizaciji Udruženja „Irmos“, Čačani su mogli da čuju poeziju Zorana Kostića Caneta, frontmena ...
više
priča o moći umetnosti da transformiše ali i uništi život i smrt sofi stark u prodaji od 19 jula laguna knjige Priča o moći umetnosti da transformiše ali i uništi – „Život i smrt Sofi Stark“ u prodaji od 19. jula
17.07.2024.
Fascinantan roman američke književnice Ane Nort „Život i smrt Sofi Stark“ priča je o neobičnoj ženi koja je za kratko vreme postala poznata režiserka. Ovo je i roman o slavi i ceni koju sa sobom nosi....
više
najpoznatiji serijal fantastike muni vičer u izdanju lagune laguna knjige Najpoznatiji serijal fantastike Muni Vičer u izdanju Lagune
17.07.2024.
Proslavljeni serijal Muni Vičer o desetogodišnjoj alhemičarki Nini prvi put je objavljen 2002. godine i za kratko vreme postigao vrtoglavi uspeh u svetu dečje književnosti i preveden je na više od 30 ...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.