Laguna - Simfonija Vinaver - Milovan Vitezović - Knjige o kojima se priča
Simfonija Vinaver
Odlomak
Format: 13x20 cm
Broj strana: 224
Pismo: Latinica
Povez: Mek
Godina izdanja:
2007.
ISBN: 978-86-7436-689-9
Rasprodato
POŠALJI
Prosečna ocena: ocenaocenaocenaocena
5
1
4
0
3
1
2
0
1
0
Kada se govori o beogradskom romanu, odsad će se govoriti o Simfoniji Vinaver.
Večernje novosti

U romanu Simfonija Vinaver Milovan Vitezović je oživio jedno vrijeme i od pisca i umjetnika stvorio galeriju živopisnih i veličanstvenih junaka. Ovo je roman apoteoza beogradskoj eliti.
Žarko Mandić

Gorljivi i govorljivi Stanislav Vinaver je piscu poslužio da poveže i prikaže ne samo velikane srpskog duha, nego i vrijeme i atmosferu u Beogradu između Prvog i Drugog svjetskog rata.
Iso Kalač

Vinaver urnebesnik. Sabirna žiža i motivacioni cilj ovog romana Milovana Vitezovića je, naravno, Stanislav Vinaver, čovek-poezija, veran prijatelj prijateljima, britki kozer, sjajan pantologičar, magični putopisac (...), taj Vinaver je u romanu dat, u punom gestu i reljefu, kao pokretljivi duh Beograda između dva rata. On raskošno seje opažanja, aforizme, dosetke, ne beži od sporenja i sudskih procesa; kreće se svom zapreminom znanja i oštroumnosti. Jednom reči, pred nama je živi urnebesni Vinaver.
Miroslav Egerić

Srpski Panteon. Simfonija Vinaver, u podnaslovu Roman sa velikom gospodom beogradskom, sklopljena je, zapravo, kao jedan živi duhoviti niz epizoda iz beogradskog književnog života u doba održavanja Prvog internacionalnog kongresa slobodnih zidara 1926. godine. Idući od slike do slike (...) glavni junak neprestano menja sagovornike i tako (...) raygovara sa epohom...
Mihajlo Pantić

I svi mi koji smo poznavali Stanislava Vinavera kao čoveka koji je sav od reči u provali i pobuni, teško možemo da poverujemo da se može sačiniti ovakav živ portret. U ovom romanu Vinaver se ne čita, već sreće i čuje, u punoj uživanciji, kako bi sam rekao.
Zoran Gluščević (promocija u Kolarčevom narodnom univerzitetu)
16.02.2014.

Simfonija Vinaver

Anaantic
ocenaocenaocena
Koga zanima duh starog Beograda kojeg vise nema,gospode sa velikim G,koji su taj epitet nosili sa lakocom...jednostavno,rec je o tome da se stil,drzanje,stav ne uci,s tim se radja...Svako bi trebalo da procita Vitezovicevo nagradjeno delo ne bi li se prisetio vremena izmedju dva svetska rata,onog kojeg vise nema,i podsetio i poducio nacina na koji treba graditi ubuduce...
1 0
11.09.2011.

Interesantno

ocenaocenaocenaocenaocena
Ukoliko Vas interesuje da saznate nesto o zivotu nasih slvanih intelektualaca s pocetka 20 veka, onda procitajte veoma dobar prikaz naseg sjajanog pisca Milovana Vitezovica i saznajte sve o Ducicu, Vinaveru, Rakicu.....Domanovicu.... Sve sto niste znali o njima, kakvi su i sta su voleli i kakvi su ljudi bili.Sve o politici i diplomatiji s pocetka 20 veka nacicete u ovoj interesantnoj knjizi. Fascinira me Beograd u to doba, kafanice i mesta gde se intelektualan elita okupljala u to vreme.Uporediti Beograd iz tog vremena i sada 100 godina kasnije dosta slicnosti i razlika s nasim vremenom mozete otkriti u ovom sjajno pripovedackom proznom delu gospodina Vitezovica
1 0
Od istog autora
Iz istog žanra
Kupci ove knjige kupili su i

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.