Laguna - Zajedno sami - Marko Šelić Marčelo - Knjige o kojima se priča
Zajedno sami
Odlomak
Format: 13x20 cm
Broj strana: 272
Pismo: Latinica
Povez: Mek
Godina izdanja:
18. avgust 2015.
ISBN: 978-86-521-1959-2
Rasprodato
POŠALJI
Elektronska knjiga
Prosečna ocena: ocenaocenaocenaocenaocena
5
1
4
0
3
0
2
0
1
0
Kategorije:

Drama

/

Domaći autori

/

E-knjige

Poklon: drama Zaglavljeni Branislave Ilić.

Sedam godina nakon prvog izdanja, pet godina nakon pozorišne premijere, na zahtev brojnih čitalaca Zajedno sami ponovo pred vama.

„Roman Zajedno sami Marka Šelića na poseban način, duhovito ispričanom pričom, obnavlja prastaru misao da čovek, bio kralj ili prosjak, do istine o sopstvenom životu dolazi na međi svetova, u času prelaska na onu stranu. Pa se tako, jednog dana, i Radoje Bakrač, mali čovek a ’glavni junak’ romana, koji se za života nije pitao ni o kakvom smislu, niti da li banalna svakodnevica obećava istu takvu večnost, obreo pred vratima samosaznanja. Marko Šelić nam svoju verziju povesti o Raju i Paklu pripoveda nepretenciozno, maštovito, i upravo stoga njegova groteska, njegova iščašena, crnohumorna vizuelizacija pejzaža onostranosti, tragom srodnih pokušaja, deluje uverljivo. Umetnost oduvek želi da dočara nevidljivo i nedohvatno, i da naš svakidašnji život, prosečan, anoniman, nikakav, upravo onakav kakav je proživeo i Radoje Bakrač, odmeri prema autoritetu večnosti koja nas prevazilazi. Dok sa ostalim srodnim dušama, ’zajedno sam’, na ničijoj zemlji, u autobusu za koji se ne zna kuda ide, čeka da li će se skrasiti u konačnom miru ili sagorevati u beskonačnoj griži savesti, Bakrač se doseća da istinu o svetu, ali i o sopstvenom postojanju može pronaći jedino – u sebi. Sve ostalo podložno je konvencijama i interpretacijama, starim koliko je stara civilizacija. Roman Zajedno sami je neobična knjiga, napisana nasuprot mnogim pragmatičnim očekivanjima koja se danas postavljaju pred svakog ko želi da piše prozu.“ Mihajlo Pantić
31.01.2016.

Koliko je veliko čoveku biti čovek

Evgenija Anđelković
ocenaocenaocenaocenaocena
Originalna zamisao - od naslova do postavke, radnja koja se odvija poput filmske priče – toliko je vizuelna, mesto radnje neobično – na razmeđi ovog i onog sveta, u autobusu koji se sasvim ovozemaljski pokvario. Okosnicu romana čini niz kratkih priča u kojima se iznosi životna sudbina putnika. Suština je da svi mi uvek gubimo bitku sa životom, ali dok smo tu, na ovom svetu, treba da shvatimo koliko je veliko čoveku biti čovek. Iako sudbina režira, ljudi sprovode u delo njene zamisli. A na onaj svet sa sobom nose svoju narav, predrasude, svoje male fantazije o večitoj sreći. I posle smrti sve ostaje isto. Ljudi, koji su svašta videli i doživeli, i dalje su spremni da skoče jedan na drugoga, da se mlate, ubijaju, sprovode neke svoje pravde, nesvesni da se i Bog i Đavo, i Pakao i Raj, nalaze u njima samima, u njihovim glavama i srcima...Preko svojih metafora i fantazija, autor nas podstiče na razmišljanje, preispitivanje, usmerava nas na put samospoznaje dok smo još tu,na ovom svetu.
1 0
Od istog autora
Iz istog žanra
Kupci ove knjige kupili su i

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.