Laguna - Stefan Dečanski - Luka Mičeta - Knjige o kojima se priča
Stefan Dečanski
Odlomak
Format: 13x20 cm
Broj strana: 264
Pismo: Ćirilica
Povez: Mek
Godina izdanja:
12. septembar 2014.
ISBN: 978-86-521-1617-1
Rasprodato
POŠALJI
Elektronska knjiga
Prosečna ocena: ocenaocenaocenaocenaocena
5
3
4
0
3
1
2
0
1
0
Biografija najnesrećnijeg srpskog vladara. 

Nijednog srpskog vladara nije pratila takva misterija, takav dramski naboj, takva kob, kao Stefana Dečanskog, najnesrećnijeg kralja Srbije u njenoj više od milenijuma dugoj istoriji. Srpska istorija ne poznaje veštije izvedenu igru dolaska na vlast, ali ni tragičniji odlazak sa nje.

Stefan Dečanski imao je nesreću da vlada između dve znamenite ličnosti: oca, nemilosrdnog kralja Milutina, i sina, neumoljivog cara Dušana. Iako je njegova vladavina bila kratka i omeđena dvojicom izuzetnih državnika, Stefan Dečanski je uspeo da ostavi potomstvu Visoke Dečane i da se upiše u svetitelje.

Kakvi su odnosi vladali na srednjovekovnom dvoru Nemanjića, da li je Stefan Dečanski bio oslepljen ili slabovid, kako se držao u progonstvu, kako se vratio na vlast i kako mu je ona došla glave – saznaćemo iz ove nesvakidašnje i sveobuhvatne istorijske biografije.
30.04.2015.

Stefan Dečanski

NS
ocenaocenaocenaocenaocena
Svojevrsni nastavak romana Stefan Nemanja nastavlja tamo gde je prethodni deo stao. Upoznaje nas sa istorijom loze Nemanjića, Srbije ali i Evrope. Mičeta pravi dobar uvod pa nas vraća u period pre rođenja Dečanskog, kreće od njegovog dede Uroša, odnosa sa Vizantijom pa dolaskom na tron oca mu Milutina. Roman se zavrsava tragicnom smrcu Stefanovom kao uvod u zlatno doba srpske srednjovekovne države pod vođstvom Stefanovog sina Dušana. Još jedan izvanredan roman prepun detalja koji se u neprekidnom nizu nadovezuju jedan na drugi. Za ljubitelje istorije obavezno štivo koje nas upoznaje sa komplikovanim odnosima unutar slavne dinastije ali i iskusenjima kojima je Srbija odolevala tokom svoje ključne faze razvoja. Sjajni opisi nastanka kulta „Svetog kralja“ kao i divna rekonstrukcija manastira Dečani i njegovog kulturnog blaga, posebno Dečanske hrisovulje koja u današnjim okolnostima ima dragocen značaj za srpski nacionalni identitet. Za kraj tu su i Dečani u narodnim pesmama i poeziji.
1 0
03.01.2015.

Stefan Dečanski

Jovana
ocenaocenaocena
Ovo je zapravo biografija Stefana Dečanskog, mada se čitajući može saznati mnogo i o ostalim Nemanjićima pre i posle Setfana Dečanskog. Najlepši je opis Visokih Dečana na kraju knjige.
1 0
03.10.2014.

Stefan Dečanski

Zorica Jeremić Šević
ocenaocenaocenaocenaocena
Gospod je veliki ! Slava njemu ionima koji ga poštuju ! Poštovao ga je Stefan Dečanski, pa dok ovo pišem ide Moleban svetom kralju Stefanu Dečanskom dečanskih monaha ! Nema poja za nezaslužne kod Boga ! Hvala autoru knjige g-dinu Luki Mičeti . Edukacija je važna ! U neznanju leži nesreća i kal !Uz moleban ću knjigu čitati, pa ću videti koliko će mi se duša proširiti !
2 5
18.09.2014.

Stefan Dečanski

Deki
ocenaocenaocenaocenaocena
Nas Sveti Stefan Decanski
1 6
Od istog autora
Iz istog žanra
Kupci ove knjige kupili su i

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.