Laguna - Crna brda - Den Simons - Knjige o kojima se priča
Crna brda
Odlomak
Format: 13x20 cm
Broj strana: 506
Pismo: Latinica
Povez: Mek
Godina izdanja:
27. mart 2012.
ISBN: 978-86-521-0949-4
Prevodilac: Nenad Dropulić
Rasprodato
POŠALJI
Prosečna ocena: ocenaocenaocenaocenaocena
5
14
4
0
3
0
2
0
1
1
Kategorije:

Istorijski

/

Drama

/

Fantastika

Od autora  New York Timesovih bestselera Strvinarska uteha i Teror.

Juna 1876. godine, usred meteža i krvoprolića bitke kod Litl Big Horna, mladi Sijuks naprasno odlučuje da iskaže hrabrost dodirujući naoružanog ranjenog vojnika. Ali kad je položio ruku na generala Džordža Armstronga Kastera tačno u trenutku njegove smrti, jedanaestogodišnji Paha Sapa, čije ime znači Crna brda, nije mogao znati da će taj dodir izazvati dugogodišnju natprirodnu vezu. Upravo u tom trenutku – ili makar Paha Sapa u to veruje – Kasterov duh mu je ušao telo i um, i ostao s njim tokom burnih decenija.
Progonjenog ne samo glasom Kasterovog duha nego i svojom sposobnošću da vidi sećanja i budućnost ljudi kao što je poglavica Sijuksa Ludi Konj, Paha Sapu pokreće i dramatična vizija koju je doživeo kao dečak na Crnim brdima, svetom mestu svog naroda. Avgusta 1936. godine, kao miner na izgradnji ogromnog spomenika na planini Rašmor, Paha Sapa namerava da zauvek ućutka svog duha i povrati nasleđe svog plemena – upravo na dan kada Frenklin Ruzvelt dolazi na gradilište na svečanost otkrivanja Džefersonovog lika.

Den Simons vešto i s lakoćom prepliće priče o Paha Sapi, Kasteru, američkom Zapadu i „Prirodnim slobodnim ljudskim bićima“ poznatim kao Sijuksi, prikazujući dramatične dane prošlosti starosedelaca i Amerikanaca. Istovremeno raskošan pustolovni roman, ljubavna priča i napeta pripovest o natprirodnom, ova knjiga uverljivo potvrđuje da je Den Simons jedan od najvećih pripovedača današnjice.

„Simons, koji nam je već dokazao da je istinski majstor horora, naučne fantastike i trilera, sada se oprobao u nečem sasvim novom. I naravno, uspeo! Ovo je dobro vođen, izuzetno maštovit roman koji će Simonsu doneti mnoštvo novih čitalaca.“
Booklist
05.05.2016.

Crna brda

Anci
ocenaocenaocenaocenaocena
Ova knjiga ce vas motivisati da malo vise saznate o mozda jedinom narodu koji je ziveo u potpunoj saglasnosti sa prirodom. Dosta istrazivackog rada je iza ovog romana, a posebna paznja posvecena obicajima, kulturi i nacinu zivota Indijanskih plemena. Radnja je dinamicna i obuhvata vise od pola veka bobre, kako licne tako i borbe citave zajednice za opstanak. Nadasve zanimljivo i nesvakidasnje stivo.
0 0
07.07.2014.

Da sam Indijanac bio bih uvređen kvalitetom knjige

mali orao
ocena
Ovu knjigu ću da poklonim biblioteci jer niko, ali apsolutno niko, ne zaslužuje da potroši novac za ovu knjigu. Zamislite da imate pred sobom priču o Kosovu (Crna brda), Srbima (Sijuksi) i Muratu (Kaster). I dobijete erotske fantazije Murata u mozgu npr. Miloša Obilića kroz ispresecane turističko-istorijske reportaže u periodu od 71 godinu, sa ekološkim zaključkom nacionalnog parka na Kosovu. Strašno!
2 3
18.12.2013.

Crna brda

Nenad * *
ocenaocenaocenaocenaocena
Ne znate ko je poglavica Bik Koji Sedi ? Osetićete gorčinu u srcu zbog sudbine ovog mudrog čoveka Niste znala da na Rasmoru postoji još jedan monumentalan spomenik ? Posvecen je poslednjem velikom ratniku rođenom iz slobodnih nedara prerije Nikada niste videli vestern film koji prikazuje scene progona,ubijanju zena,staraca i dece,masakriranju konja,paljenju sela,uzurpaciji onoga što je za jednog sveto,a za drugog obično i nevazno,tek sredstvo za laku zaradu i profit. Tesko da ste čuli za Ples sunca,Pećinu koja diše ili da znate ko je vičasa vakan i koja je njegova uloga ?! Sve je to vakan,poput vizije Bika Koji Sedi uoci bitke kod Litl Big Horna Vizija koje su oblikovale sudbinu i pisale istoriju indijanskih plemena. Zato uzmite pazljivo ovaj roman u ruke,on nista ne precutkuje,on svedoči Potresan,tuzan,ali istovremeno nadahnjujuć vodice vas kroz poslednje godine sveta na izdisaju i sveta koji se rađa,tako moćan, i zastrašujuci,potpuno drugačiji od onoga na čijim je kostima rođen
1 1
01.07.2013.

Crna brda

Goran Čepić
ocenaocenaocenaocenaocena
Potpuno drugacija zanr od onoga sto smo navikli od Simonsa. Iako osobno puno vise volim Sf i horor, i sa ovom knjigom je Simons dokazao da je majstor svog zanata. :)
0 1
20.06.2013.

Crna brda

Obradović Jelena
ocenaocenaocenaocenaocena
Paha Sapa je mit i stvarnost Lakota. Fantastika i legenda se preplicu sa sadasnjicom i kreiraju povezanost sa buducim generacijama. Ko ne procita uskratice sebi najfantasticniju predstavu koju ni jedan film ne bi mogao da predstavi.
1 1

Život vredan divljenja i pamćenja

25.05.2013.
Evgenija Anđelković
ocenaocenaocenaocenaocena
Kao dete,volela sam da čitam romane Karla Maja.On je bio prvi autor koji me upoznavao sa životom Indijanaca.Ali sam tek iz ovog romana Den Simonsa otkrila šta znači ozbiljan i studiozan rad.Zadivljujući je način na koji nas autor upoznaje sa svakodnevnim životom Indijanaca-Sijuksa,kako nam objašnjava njihova verovanja,prenosi njihova znanja,način života,odnos prema ženama,šta su jeli,kako su se deca igrala,približeno nam je njihovo umeće življenja u skladu sa prirodom i njenim ćudima…Glavni junak romana je Indijanac Paha Sapa (Crna Brda).Pratimo njegov život od detinjstva preko prve vizije do duboke starost i vidimo prave ljudske vrednosti-da je odan suprug,brižan otac,vredan radnik,da se vešto prilagođava svakoj situaciji.A najsrećniji je bio kad je spoznao svoju misiju,razlog svog postojanja na ovom svetu...Den Simons je i u ovaj roman utkao svoju futurističku viziju propasti sveta jer vidi štetu koju čovek nanosi i koju će nanositi ovom svetu,prirodi i samome sebi,vidi kraj jedne kulture pa kako se na njenim ruševinama uzdiže druga kultura koja takođe ima velike šanse da propadne…Autor nam daje realnu,surovo istinitu istorijsku pozadinu osvajanja indijanskih teritorija od strane belog čoveka koje se odvija preko uništenja prerija,istrebljenja bizona,a sami Indijanci su ili pobijeni ili sabijeni u rezervate,izgubili su svoju zemlju, svoju istoriju,svoje duhove,svoje bogove…Očaravajuća priča,lepo ispripovedana,drži pažnju jer nas pisac polako vodi kroz razne etape života glavnog junaka. Izmaštan ili stvaran,Paha Sapa je stvarno imao život vredan divljenja i pamćenja...A ovaj roman je vredan čitanja,preporučujem ga svim ljubiteljima Den Simonsa kao autora i naravno svima koji vole ovakvu tematiku,uživaćete i pri tom neosetno naučiti mnogo toga...
0 0

Crna brda

29.09.2012.
Ivana Vukašinović
ocenaocenaocenaocenaocena
Ovoga puta Simons je odstupio od horora i SF, i krenuo ka legendama i obicajima indijanaca. Kao i u prethodnim knjigama, u delu se vidi koliko je dugo i predano istrazivao o datoj temi, posvetio se zivotu Indijanaca, njihovim jezicima, obicajima, legendama i to mi se jako svidja. Knjiga je svojevrsna kritika savremenog drustva i unistavanja prirode od strane coveka, opis ratova sa indijancima i njihovog progona u rezervate.
0 0

Crna brda

13.09.2012.
Saša Marković
ocenaocenaocenaocenaocena
Sjajna knjiga,od pocetka do kraja.Nisam je ispustao iz ruku,dok je nisam zavrsio.Nadam se da mozemo uskoro ocekivati novi roman.
0 0

Crna brda

10.08.2012.
Petar
ocenaocenaocenaocenaocena
Pre oko mesec dana sam cuo za pisca Dena Simonsa i otkada sam procitao njegovu knjigu"Crna brda" moram vam priznati da sam odusevljen njegovim stilom pisanja.Mozda ce se vecina uplasiti njegovih knjiga jer uglavnom nijedna nije ispod 500 stranica,ali ipak mislim da to nije bitno.Bitno je shvatiti sustinu price makar je i citali nedelju dana.Ako knjiga ima unikatnu dramaturgiju sa uvodom,razredom i odlicnim zakljuckom,onda nije vazno da li ima 100 ili 600 stranica.Kada je upitanju ova knjiga mogu slobodno reci da citaoci sigurno nece biti uskracenji bilo kakvog objasnjenja.Sve je lepo koncipirano,razjasnjeno,odlicno odradjeno i sto je najvaznije ja sam istinski uzivao cekajuci sa nestrpljenjem novu dramaturgiju price.Ova knjiga vam je kao mozaik-morate je citati od pocetka pazljivo i usresredjeno sa povezivanjem dogadjaja i to ce vam se troduplo vratiti ocaravajucim zavrsetkom knjige sto je moram priznati danas retkost jer obicno ti pisci SF varijanti na kraju nesto uprskaju ili ostave nerazjasnjeno pa mi na kraju mozgamo sta je pisac hteo reci.
0 0

Crna brda

08.08.2012.
Obožavalac
ocenaocenaocenaocenaocena
Moram sa vama da podelim jednu izjavu. Kada sam mom dobrom drugu preporučio ovog izvrsnog pisca i posle nekoliko njegovih pročitanih dela, kada sam ga upitao kako mu se čini, odgovorio je:"Šta bre??? Znači čovek je potpuno nestvaran, prikovao me je za knjige, i umalo me devojka nije ostavila. Moj um se oseća, dok ga čitam, kao pakovanje kokica u mikrotalasnoj. U početku tišina i odjednom kreće pucanje i prštanje na sve strane. Den Simons - nova droga na ulicama!" Postao je pravi zavisnik od njega nema šta! :)
0 0

Crna brda

01.08.2012.
Ninoslav Matijevic
ocenaocenaocenaocenaocena
Izuzetan triler roman majstora horora u kojem dominiraju elementi metafizike, nesto prosto natprirodno... Roman se preporucuje svima....:)
0 0

Crna brda

14.06.2012.
Saša Marković
ocenaocenaocenaocenaocena
Da ne bih komentarisao previse,reci cu samo da procitate komentar Nenada Jovanovića,koji je objasnio lepo i o knjizi i o piscu...jos jedna sjajna knjiga od D.Simonsa.
0 0

Crna brda

11.06.2012.
Nenad Jovanović*
ocenaocenaocenaocenaocena
Mislim da su "Crna brda" prava knjiga za sve one koji žele upoznati Simonsa, a do sada ih je odbijao žanr koji je pisao. Naravno da i ova knjiga ima opise nekih stravičnih događaja. Naravno da je fantastika upletena u radnju romana, ali je sve to dozirano i približeno čitaocu koji ne uživa toliko u pomenutim stvarima. Ponovo se susrećemo sa Simonsovom perfekcionalnošću. Stiče se utisak da je pisac proveo godine u izučavanju Indijanskih plemena i istorijskih događaja s kraja 19-og i početka 20-og veka. Ova knjiga mi je pružila mogućnost da saznam mnogo toga o kulturi Indijanaca i njihovim običajima, što verovatno nikada ne bih pročitao u nekom udžbeniku istorije. Glavni lik, po kome roman nosi ime, Paha Sapa (Crna brda) je savršeno konstruisan. Njegovo odrastanje je uzbudljivo, njegova ljubavna priča je dirljiva i jaka, a ljubav prema sinu jedincu prava očinska. Pored toga, još jedna ljubavna priča, isto tako jaka, ali dijametralno različita od Paha Sapine, ispričana je kroz ovo delo-ljubav Amerikanca koji je duhom ostao zarobljen šezdeset i kusur godina u telo svog neprijatelja. Iznenađen sam pojedinim delovima, gde Simons bez stida opisuje različite " igrarije" zaljubljenih supružnika. Stil pisanja je dobro prepoznatljiv. U jednom trenutku me roman podsetio na ranije ostvarenje "Drud", ali ubrzo dobija svoju notu i svoj pečat. Na kraju imamo jednu futurističku viziju pisca, mali pogled u budućnost i u propast ili možda spas civilizacije. Jedan moj prijatelj je kazao: "Kada uzmem neko delo Simonsa u ruke, nikada ne znam šta ću dobiti." U pravu je. Uvek iznenadi, ali uvek da nešto vredno pažnje i vremena koje se provede uz sve te stranice mastila. Uživajte. Ja iskreno jesam! Najomiljenija rečenica: " Videću vas ponovo okom moga srca. Neka bude. Svi ste mi rod - svi do jednog!"
0 0

Crna brda

21.05.2012.
Дрвобради
ocenaocenaocenaocenaocena
„Simons, koji nam je već dokazao da je istinski majstor horora, naučne fantastike i trilera, sada se oprobao u nečem sasvim novom. I naravno, uspeo! Ovo je dobro vođen, izuzetno maštovit roman koji će Simonsu doneti mnoštvo novih čitalaca.“ Booklist Потписујем сваку реч овог текста.
0 0

Crna brda

18.05.2012.
Slavica***
ocenaocenaocenaocenaocena
Bogata, zanosna, moćna, očaravajuća istorijska drama. Tužna, ljubavna, fascinantna američka avantura, uzbudljiva priča o nekoliko različitih vremena u životu junaka Pahe Sape, dečaka verodostojnog karaktera je izvanredna a ipak retko potpuno ljudska, otkriva široku viziju menjanja pejzaža Amerike. Vizionarska priča o smrti jedne kulture i rađanju druge je savršena, rituali Indijanaca opisani su sa upadljivom lepotom i osetljivošću a neverovatno istraživanje autora čini ovaj veličanstveni roman živim, stvarnim. Prikaz plemenskog života i života u zapadnoj granici su predivni kao i priča glavnog karaktera Pahe koja ima savršene intgrigantne obrte i fantastičan kraj. Pisanje je spektakularno, karakterizacija likova odlična, poetičan roman i istorija fascinantni. Darovit pripovedač, njegov vredan rad kako bi prikupio neprocenjive istorijske podatke, preneli su me u drugo vreme i različita, beskrajno blisko opisana mesta. Ambiciozno, narativno putovanje preko jednog od najznačajnijih istorijskih predela, snaga ljudskog duha, sposobnost da se uništi i da se stvori ostavljaju bez daha. Lepota romana Dena Simonsa me je ostavila očaranom, zaista jedna od najlepših knjiga koje sam pročitala. Ovaj neverovatan roman je postao čarobno blago moje biblioteke. Savršeno.
0 0
Od istog autora
Iz istog žanra
Kupci ove knjige kupili su i

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.