Besplatna isporuka – samo ovog vikenda
Svaki dan u godini 1
Format: 13x20 cm
Pismo: Latinica
Povez: Mek
U pripremi
Datum objavljivanja: avgust 2020.
POŠALJI
Kategorije:

Drama

Iz života Gezine Krespal

„Jedan od deset najvažnijih romana 20. veka napisanih na nemačkom jeziku.“ Literaturhaus

Gezina Krespal, rođena 1933. u gradiću Jerihovu na severu Nemačke, već šestu godinu živi na Menhetnu zaposlena kao prevoditeljka u velikoj banci. Detinjstvo je provela pod nacizmom, mladost u Istočnoj Nemačkoj, iskusila je život u Zapadnoj Nemačkoj i odbacila ga, a u Njujork je stigla s jednim ciljem: da zarađuje dovoljno za podizanje maloletne ćerke Mari.

Kao kosmopolitski velegrad novog doba, Njujork je idealan kontrast provincijalnom Jerihovu Gezininog detinjstva, s njegovim sitnointeresnim prihvatanjem nacizma i kasnijim prilagođavanjem dogmatskom socijalizmu. Ali Njujork je i grad u kojem izlazi Njujork tajms, Gezinina informaciona platforma o Americi i svetu, preko koje se u romanu tematizuju savremeni američki problemi: vijetnamski rat, rasizam i svakovrsno individualno nasilje – što onemogućuje Gezini da se identifikuje s tom zemljom i u njoj nađe novu domovinu.

Pošto se, sa druge strane, Gezinina desetogodišnja ćerka sve više utapa u moderni američki život, majka će joj u amanet od 21. avgusta 1967. do 20. avgusta 1968. svakodnevno beležiti događaje iz svog njujorškog života, povremene razgovore s njom, sećanja na svoje detinjstvo i mladost u Nemačkoj, umećući mnoštvo doslovnih citata iz Njujork tajmsa i veličanstvene opise Njujorka na ivici poezije u prozi.

„Evropski modernisti, od Džojsa do Deblina i Muzila, koristili su roman kao sredstvo mapiranja iskustva u metropolama. Grad nije bio više samo dekorativna kulisa, već je funkcionisao i kao samostalna tema romana. Jonzonov Svaki dan u godini naslednik je ove modernističke tradicije.“ Atlantic
Iz istog žanra

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politkom korišćenja kolačiča.