Laguna - Memoari Pere Bogalja - Slobodan Selenić - Knjige o kojima se priča
Memoari Pere Bogalja
Odlomak
Format: 13x20 cm
Broj strana: 265
Pismo: Latinica
Povez: Mek
Godina izdanja:
2009.
ISBN: 978-86-521-0282-2
Rasprodato
POŠALJI
Prosečna ocena: ocenaocenaocenaocenaocena
5
2
4
0
3
0
2
0
1
0
Kategorije:

Domaći autori

Prvi Selenićev roman, Memoari Pere Bogalja (1968), remek-delo nove generacije posleratnih srpskih pisaca, čita se nadušak usled svoje stilske lakoće i savršenosti, univerzalnosti svojih poruka i upečatljivog snimka vremena koji je zasvagda ostavio trag u savremenoj srpskoj prozi.

Izopšten iz društva „nogatog čovečanstva“, nesrećnim slučajem obogaljen kao dete u jednom zbegu za vreme Drugog svetskog rata, Pera Bogalj svojim nesvakidašnjim memoarima ispisuje dramu posleratnog raspadanja partizanske morala i secira društvo koje je, u ime nedostižnih ideala, građanski poredak zamenilo još gorim i nepravednijim. Isprva nadoknađujući svoj nedostatak kožnim mantilom pustog silnika nove vlasti, zavaljenog u svoja invalidska kolica, ovaj „kentaur na točkovima“ najzad ostaje zgađen nad svetom koji ga okružuje.

Memoari Pere Bogalja mogli bi se jednog dana čitati kao priča o sukobu generacija u poretku laži i civilizaciji nepoverenja i samovolje. Slika sveta u tome romanu zasnovana je na nepravdi i obesti, u prividnom skladu pobedničkog obilja u kome, zapravo, ništa nije u redu i ništa ne funkcioniše, čak ni najneposrednija porodična komunikacija: nijedna ljudska vrlina tu nema izgleda da će se održati, a nekmoli da će pobediti.“ Predrag Palavestra
09.03.2013.

Memoari Pere Bogalja

Suzana
ocenaocenaocenaocenaocena
Odlican roman. Selenic je znao kako da prikaze ljudske karaktere.
0 0
28.02.2013.

Memoari Pere Bogalja

Andrija
ocenaocenaocenaocenaocena
Svojim prvim romanom Selenić je čitalačkoj publici prikazao punu metaforičnost teme, koju obrađuje u svojim drugim knjigama - iako, suštinski, nijedna od knjiga nema dodirnih tačaka sa drugom - a to je motiv prikazivanja društvenih okolnosti i međuljudskih odnosa. Pera predstavlja jednog od najbizarnijih likova sa kojima sam se ikada susreo. On nam svojim "memoarima", osuđen da to radi iz svojih invalidskih kolica, prikazuje sliku sveta oko sebe, svoje porodice, prošlosti, političku i društvenu situaciju tadašnje Srbije. Čitalac stiče utisak da obrazovani narator, očito u konstantnoj borbi sa svojim kompleksom, kivan na svet oko sebe i svoje sputane mogućnosti, subjektivno slika svet koji ga okružuje. Međutim, subjektivizam, koji Pera pokazuje, jeste upravo ono što je pravi svet - realan i neidalizovan. Roman prikazuje puno kontradiktornosti u društvu, bizarnih i izopačenih situacija koje su nama, u romanu, takve, jer Pera njima pripada, tačnije ne pripada, a u stvarnom svetu prikazuju ono što u tom trenutku predstavlja duh vremena. Selenić je u ovoj knjizi, kao i ostalim, poput Balzakovog Pariza, verno oslikao posleratni Beograd, sa svim svojim lepotama, samo treba shvatiti da kod Selenića lepota poseduje drugi, metamorfozirani, oblik koji treba prihvatiti, kako bismo ga razumeli i zavoleli.
0 0
Od istog autora
Iz istog žanra
Kupci ove knjige kupili su i

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.