Laguna - Bukmarker - Komesar Dipen u prvom putopisnom krimiću - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Komesar Dipen u prvom putopisnom krimiću

Smrt u Pont Avenu“ je neizmerno ljupko i šarmantno napisana priča, idealna za sve one čitaoce detektivske proze koji ne žude za akcionim i nasilnim scenama punim krvi i jeze, već tragaju za dobrom zabavom i, pre svega, opuštenim uživanjem u čitanju.

Svako ko je ikada istraživao turističku ponudu za Španiju morao je da naleti na mali ribarski grad Finistere koji se nalazi u istoimenoj oblasti. U pitanju je najzapadniji deo zemlje koju su još stari Rimljani nazivali krajem sveta iliti finis terrae. U srednjem veku su ovu obalu pohodili hodočasnici kako bi na „kraju sveta“ mogli da budu sami sa svojim bogom, a danas je to poznato turističko odredište sa kojeg se pruža očaravajući pogled na Atlantski okean.

Autor ovih redova je tek čitajući knjigu „Smrt u Pont Avenu“, koju je u prevodu Nikole Jordanova sa nemačkog objavila izdavačka kuća Laguna, otkrio da i u Francuskoj postoji oblast istog imena. Francuski Finister je jedan od pet departmana u Bretanji na samoj obali Atlantika. A u njemu se nalazi i gradić Pont Aven. U pitanju je pastoralno naselje smešteno na obali reke i okeana. Nekada poznato po brojnim mlinovima koji su danas pretvoreni u turističke atrakcije i adaptirani u ugostiteljske objekte, kao i po Postavenskoj slikarskoj školi koju je tu ustanovio čuveni impresionista Pol Gogen, ovo mesto predstavlja praznik za oči i idealno je za odmor.

Upravo tamo smešta radnju svoje prve (a i potonjih) kriminalističke priče nemački autor Jörg Bong koji se krije iza pseudonima Žan-Lik Banalek.

Na početku romana zatičemo komesara Žorža Dipena kako u restoranu na obali ispija svoju jutarnju kafu i gricka kroasan. Zbog nezgodne naravi i svađe sa gradonačelnikom prestonice, koji će kasnije postati i predsednik Pete Republike, ovaj prgavi Parižanin je po kazni poslat na kraj sveta. Tu je već više od dve godine, ali ga Bretonci i dalje doživljavaju kao stranca. Svestan je da će tako biti zauvek, ali to ga ne sprečava da se na neki način zaljubi u te ljude, njihov prkos i ponos, kao i u ceo kraj.

Ljubav prema Bretanji je ono što će Banalek pokušati da probudi i u čitaocima ovog romana. I sam zaljubljenik u ovaj deo francuske obale koji na njoj, poput svog književnog junaka, i živi, autor nas provodi kroz ljupke uličice gradića, pa sve do šumovitih i zelenih obala čiji su pejzaži zauvek sačuvani i na platnima impresionista. „Smrt u Pont Avenu“ nije samo triler već i svojevrsni putopis kroz ovaj kraj. Region Bretanje 2016. godine Banaleka je nagradio titulom Mécène de Bretagne (pokrovitelj Bretanje) jer je u svojim romanima popularisao njihov kraj.

Mir u kome komesar Dipen pokušava da ugasi svoj nemir biće prekinut surovim ubistvom ostarelog vlasnika kultnog hotela u kojem su, pre više od jednog veka, stanovali Gogen i ostali slavni i manje slavni slikari.

Tu počinje zaplet prvog romana koji je prodat u više od milion primeraka i koji će, zajedno sa narednih osam knjiga, doživeti filmsku adaptaciju za televiziju.

U pitanju je knjiga koja se čita sa lakoćom i ne dopušta da je odložite pre samog kraja. Iako u citatu iz Frankfurter Allgemeine Zeitunga koji stoji na zadnjoj korici srpskog izdanja autora upoređuju sa Žoržom Simenonom, a komesara Dipena sa njegovim kolegom Megreom, čini se da su atmosfera priče i način pripovedanja ipak bliži Agati Kristi ili, čak, Aleksandru Mekolu Smitu i njegovom serijalu Prva damska detektivska agencija.

„Smrt u Pont Avenu“ je jedna neizmerno ljupko i šarmantno napisana priča, idealna za sve one čitaoce detektivske proze koji ne žude za akcionim i nasilnim scenama punim krvi i jeze, već tragaju za dobrom zabavom i, pre svega, opuštenim uživanjem u čitanju.

Piše: Milan Aranđelović
Izvor: bookvar.rs


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
stiven erikson gost festivala fantastike u nišu od 16 do 19 maja laguna knjige Stiven Erikson gost Festivala fantastike u Nišu od 16. do 19. maja
14.05.2024.
U Niškom kulturnom centru se od 16. do 19. maja održava šesti Festival fantastike u Nišu, u organizaciji Udruženja ljubitelja fantastike „Ordo DrakoNiš“ i Niškog kulturnog centra. Laguna će se predsta...
više
promocija knjige naše priče gorice nešović i jelice greganović 15 maja laguna knjige Promocija knjige „Naše priče“ Gorice Nešović i Jelice Greganović 15. maja
14.05.2024.
Nastavak bestselera „Priči nikad kraja“, knjiga „Naše priče“ Gorice Nešović i Jelice Greganović biće predstavljena u sredu 15. maja od 18 sati u knjižari Delfi SKC. O ovoj knjizi će govoriti au...
više
knjige italijanskih pisaca na velikom sniženju laguna knjige Knjige italijanskih pisaca na velikom sniženju
14.05.2024.
U okviru kampanje „Dani Italije“ koja se od 16. do 26. maja odvija u BW Galerija, očekuje vas sjajan popust od čak 30% na odabrane naslove italijanskih pisaca u knjižari Laguna na drugom spratu. Popus...
više
 ikonostasu gorana petrovića nagrada janko veselinović za istorijski roman laguna knjige „Ikonostasu“ Gorana Petrovića nagrada „Janko Veselinović“ za istorijski roman
14.05.2024.
Goran Petrović dobitnik je nagrade „Janko Veselinović“ za najbolji istorijski roman objavljen prošle godine za roman „Ikonostas“, koju dodeljuju Udruženje književnika Srbije i opština Bogatić. &n...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.