Laguna - Knjiga o Saladinu - Tarik Ali - Knjige o kojima se priča
Knjiga o Saladinu
Odlomak
Format: 13x20 cm
Broj strana: 341
Pismo: Latinica
Povez: Mek
Godina izdanja:
2005.
ISBN: 86-7436-341-5
Prevodilac: Di­jana Radi­no­vi­ć
Rasprodato
POŠALJI
Prosečna ocena: ocenaocenaocenaocena
5
2
4
0
3
1
2
0
1
0
Najnoviji roman Tarika Alija bogata je i raskošna hronika čija se radnja odvija u dvanaestom veku, u Kairu, Damasku i Jerusalim. Knjiga o Saladinu predstavlja izmišljene memoare Saladina, Kurda koji je oslobodio Jerusalim od krstaša, koji svoja sećanja u pero kazuje Jevrejinu Ibn Jakubu, ličnom pisaru. Saladin dopušta Ibn Jakubu da razgovara sa njegovom ženom i slugama kako bi u memoarima mogao da prikaže celovit sultanov portret. Sledi čitav niz međusobno povezanih priča, pripovesti prepunih topline, sočnog humora i strasti, u kojima se ideali sudaraju sa stvarnošću, a želje brkaju sa snovima. U središtu radnje nalazi se dirljiva ljubavna priča između sultanove najdraže žene Džamile i prelepe Halime, koja je kasnije dospela u harem. Roman opisuje uspon Saladina do sultana Egipta i Sirije i prati njegove pripreme da, u savezu sa podanicima hrišćanima i Jevrejima, povrati Jerusalim od krstaša.
05.07.2012.

Knjiga o Saladinu

Jelena Milosavljevic
ocenaocenaocena
Jako interesantna knjiga i stil pisanja mi je mnogo blizi nego u ``Samarkandu`` koji mu je bio tezak i jedva da sam ovu uzela da citam ali me je privuklo sto je roman o Saladinu. Preporucujem.
0 0
01.04.2008.

Arapski vitez

ocenaocenaocenaocenaocena
Knjiga o čoveku koji je u sebi imao više viteškog duha od bilo kog evropskog viteza s kojim se susreo. Napisana je iz ugla njegovog ličnog pisara. Jedan vek nakon što su u zemlje kojima su vladali Muslimani skoro 400 godina (od VII do kraja XI veka) došli krstaši i osvojili Jerusalim, pojavio se vođa koji ih je ponovo ujedinio i poveo u konačno oslobođene. Knjiga opisuje period kada je Saladin već bio vladar u Kairu, odlazak u Damask, Hatinsku bitku, osvajanje Jerusalima i smrt. Prikazana je bogata ličnost samog Saladina, njegova razmišljanja. Saladin je zahvaljujući svojoj produhovljenosti bio daleko ispred svog vremena. Njegova smirenost i vizija, najbolje su prikazani u osvajanju Jerusalima kada nijedan branilac nije ubijen iz osvete - potpuni kontrast krstaškom osvajanju i pokolju svog starosedelačkog stanovništva (čak i hrišćanskog). Zajedno sa "Krstaškim ratovima u očima Arapa", knjiga daje odličnu sliku o korenima sukoba na bliskom istoku.
0 0
27.12.2007.

Knjiga o Saladinu

ocenaocenaocenaocenaocena
Očaravajuće... Bogat i raskošan pripovedački stil Tarika Alija drži pažnju čitaoca prikovanom do poslednje stranice, omogućavajući nam da osetimo zanosni miris tamjana i topao pustinjski vetar u zvezdama posutim noćima Bliskog istoka XII veka. Knjiga o Saladinu predstavlja očaravajuću sagu o uzvišenosti i moći, ljubavi i snazi ljudske časti i plemenitih ideala nasuprot mračnim silama haosa i razaranja, kao i opasnih intriga skovanih u senovitim odajama harema palate... Ovaj roman dočarava nam odličnu sliku istorijskih i kulturnih prilika Saladinovog doba i svakako predstavlja nenadmašan portret mladog kurdskog vojskovođe koji će se, sledeći svoje uzvišene snove i ideale uzdići do najvećeg vladara i osvajača koga je arapski svet ikada imao. Tarik Ali vešto plete tkanja istorije i imaginacije stvarajući raskošnu hroniku romansirane istorije i pretvarajući istorijski kliše u očaravajuću ličnost od krvi i mesa- Saladina ibn Ejuba.
0 0
Od istog autora
Iz istog žanra
Kupci ove knjige kupili su i

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.