Laguna - Bukmarker - Ženski glas daleko se čuje - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Ženski glas daleko se čuje

Na stranicama svetske književnosti ženski glasovi odjekuju kroz vekove, prevazilazeći granice vremena i tradicije. Žene su oslikale platno književnosti svojim jedinstvenim iskustvima, emocijama i narativom, nudeći panoramski pogled na pejzaž ukrašen glasovima koji odbijaju da budu ućutkani. Istražujući sledeća dela, upuštamo se u putovanje koje prevazilazi sami čin čitanja – stupamo u dijalog sa svetionicima promene. Ovo su glasovi koji su odjekivali, koji i dalje odjekuju i koji će nastaviti da odjekuju kroz istoriju.

Foto: Freepik

Džejn Ostin – „Gordost i predrasuda

Džejn Ostin je stvorila snažne ženske likove, odbijajući da svoje junakinje ugura u kalup pasivnih žena koje su često prikazivane u književnosti njenog vremena. Njeni likovi traže moć u obrazovanju i slobodnom izražavanju. Elizabet Benet svojom duhovitošću, inteligentnošću i asertivnošću razbija norme 19. veka.

Autorka kritikuje prikaz žena i društveni poredak tog perioda, a njen rad inspirisao je i uticao na mnoge druge autorke i njihove junakinje mnogo nakon svog vremena.
Meri Šeli – „Frankenštajn ili Moderni Prometej


Meri Šeli je napisala roman za koji mnogi smatraju da je jedno od prvih dela naučne fantastike. U vreme kada je objavila „Frankenštajna“, ovim žanrom dominirali su muški autori. Njen revolucionarni uspeh probio je granice žanra, nudeći istraživanje različitih pitanja iz ženske perspektive. Delo se bavi i društvenim temama, a odsustvo snažnih ženskih likova u romanu može se tumačiti kao kritika ograničenih uloga i manjka samostalnosti koje su ženama date u književnosti njenog vremena.
Emili Bronte – „Orkanski visovi


Kompleksna narativna struktura ovog dela koja je bila izuzetno inovativna za taj period uticala je na dalji razvoj književnih stilova. Emili Bronte zalazi duboko u psihologiju svojih likova, istražujući teme kao što su strast, osveta i destruktivna moć ljubavi.

Oni nisu protagonist koji se uklapaju u konvencionalne moralne vrednosti, već imaju svoju složenost, što ih približava čitaocima i njihovim iskustvima.
Džumpa Lahiri – „Tumač bolesti

„Tumač bolesti“, ovenčan Pulicerovom nagradom, jeste zbirka priča koja se bavi složenošću prilagođavanja novoj kulturi i potragom za identitetom. Svaka priča Džumpe Lahiri odlikuje se dubokom emotivnošću i kompleksno osmišljenim likovima.

Njena sposobnost da tako bogate likove razvije u formatu kratke priče svedoči o njenom književnom umeću, a njeno ispitivanje međuljudskih odnosa i kulturnog rasejavanja dopire do velikog broja čitalaca.
Bronja Žakelj – „Belo se pere na devedeset

Bronja Žakelj nam pruža autentičnu žensku perspektivu svojim autobiografskim stilom pisanja, baveći se problemima i izazovima modernog doba, kroz teme kao što su porodična dinamika, gubitak, usamljenost, bolest.

Njena veština da ispreplete lične narative sa relevantnim društvenim pitanjima daje delu originalnu i dirljivu dimenziju. Autorka je zbog svog iskrenog i originalnog prikaza izazovnih životnih iskustava osvojila srca velikog broja čitalaca.
Guzelj Jahina – „Deca Volge

Guzelj Jahina ostvarila je značajan uticaj i doprinos ženskoj pisanoj reči svojim nijansiranim ženskim likovima, istraživanjem istorijskih tema i prikazivanjem univerzalnih ljudskih iskustava. „Deca Volge“ bavi se pitanjem identiteta, pripadnosti i uticaja političkih promena na individualne živote.

Autorka u fokus stavlja bitne teme koje obogaćuju književni pejzaž narativima koji bi možda inače ostali zaboravljeni ili zapostavljeni.
Margaret Atvud – „Goruća pitanja


Ova zbirka eseja predstavlja antologiju autorkinih razmišljanja i komentara na razna politička i kulturološka pitanja u periodu od 17 godina. Margaret Atvud pokriva različite teme, uključujući ekologiju, politiku, ljudska prava, književnost i pitanje ženskog položaja u društvu. Pruža i komentare o istorijskim događajima, spajajući svoje stavove sa opšteprihvaćenim mišljenjima. „Goruća pitanja“ su dragocena literatura koja se bavi mnoštvom pitanja koja su definisala početak 21. veka.
Barbara Kingsolver – „Demon Koperhed


Barbara Kingsolver preoblikovala je klasik u savremeno okruženje i premošćava jaz između prošlosti i sadašnjosti, nudeći svežu perspektivu na bezvremenske teme. Autorka koristi roman kao podlogu za kritiku različitih društvenih pitanja, uključujući ekonomsku neravnopravnost, zdravstveni sistem i brigu o deci. „Demon Koperhed“ značajno doprinosi današnjem dijalogu o izazovima sa kojima se suočava moderno društvo, posebno u zapostavljenim oblastima.


Autor: Maša Medić


Podelite na društvenim mrežama:

snimljena serija konstantinovo raskršće međunarodna promocija niša koja grad ne košta ni dinara laguna knjige Snimljena serija „Konstantinovo raskršće“ – međunarodna promocija Niša koja grad ne košta ni dinara
08.05.2024.
Prva sezona serije „Konstantinovo raskršće“, rađena po bestseleru pisca iz Niša Dejana Stojiljkovića, snimljena je i u toku je postprodukcija, kaže nagrađivani autor. Misterioznu istorijsku dramu...
više
naučni piknik misli zeleno 17 i 18 maja na šumarskom fakultetu u beogradu laguna knjige Naučni piknik „Misli zeleno“ 17. i 18. maja na Šumarskom fakultetu u Beogradu
08.05.2024.
U prostoru Arboretuma Šumarskog fakulteta, na Banovom brdu, održaće se treći Naučni piknik u trajanju od dva dana. Prvog dana Naučnog piknika, u petak 17. maja od 13.00, o naslovima „Tajni život dr...
više
promocija knjige naše priče gorice nešović i jelice greganović 15 maja laguna knjige Promocija knjige „Naše priče“ Gorice Nešović i Jelice Greganović 15. maja
08.05.2024.
Nastavak bestselera „Priči nikad kraja“, knjiga „Naše priče“ Gorice Nešović i Jelice Greganović biće predstavljena u sredu 15. maja od 18 sati u knjižari Delfi SKC. O ovoj knjizi će govoriti au...
više
zoran kostić cane predstavlja ukrštene reči u novom sadu 10 maja laguna knjige Zoran Kostić Cane predstavlja „Ukrštene reči“ u Novom Sadu 10. maja
08.05.2024.
Promocija zbirke pesama Zorana Kostića Caneta „Ukrštene reči“ održaće se u petak 10. maja u 18 sati, u novoj zgradi Studentskog kulturnog centra „Novi Sad“ (Ulica Vladimira Perića Valtera 5). &nbs...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.