Laguna - Bukmarker - U Kući nobelovca predstavljen književni opus Dr Neleta Karajlića - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

U Kući nobelovca predstavljen književni opus Dr Neleta Karajlića

Književno veče sa Dr Neletom Karajlićem sinoć je održano u Kući nobelovca Iva Andrića. Karajlić je autor knjiga „Fajront u Sarajevu“, „Solunska 28“, za koju je  dobio nagradu „Momo Kapor“.

Foto: JUК „Herceg Fest

Prva knjiga „Fajront u Sarajevu“ prodata je u 100.000 primjeraka i oborila sve rekorde. Moderator večeri Velibor Fulurija rekao je da je Karajlić u njoj ostavio otisak srca i napisao panegirik gradu u kojem je rođen.

„Ideja izdavača Laguna bila je da se knjiga nazove ’Fajront u Sarajevu’, premda sam ja bio alergičan na pomisao da bi ime grada Sarajeva trebalo da bude na mojoj knjizi. Ne zato što imam odnos ovakav ili onakav prema Sarajevu, već zbog toga što je to neka vrsta otvaranja karata prije nego što džoker treba da izađe iz ruku. Moj predlog je bio da naslov knjige bude ’Das ist Walter’, kao poslednje riječi iz filma ’Valter brani Sarajevo’. Potom je u izdavačkoj kući bila anketa, a 99 % je glasalo za naslov ’Fajront u Sarajevu’“, kazao je Karajlić.

Istakao je da nije imao veliki afinitet prema pisanju, ali jeste prema književnosti koja je datirala iz gimnazijskih dana.

„Prvi put, kada je krenuo rat, palo mi je na pamet da moram da napišem nešto, kao neku vrstu autobiografije. Znao sam da će,  kada se sve završi, istorija krenuti da se izvija na lijevu ili desnu stranu. Znao sam da moram da dam svoje viđenje svega toga, da bi ostalo u amanet novim generacijama“, kazao je Karajlić.

„Solunska 28“, na predlog izdavača, podjeljena je u tri dijela.

Prvi dio govori o nastanku kuće u Beogradu, čiji su suvlasnici bili njegovi roditelji, a koju je njegov pradjeda podigao na Dorćolu oko Prvog svjetskog rata.

„Dio je mašte i uvijek sam volio da upetljavam istorijske činjenice i preplićem svoju fikciju sa istorijskim faktima. Roman je suštinski melodrama, ljubavna priča, samo što su ambijenti tog ljubavnog romana smješteni u turbulentnom periodu. Drugi dio je priča o Jevrejki koja je živjela na Dorćolu, bila je sklona samoubistvu, ali je imala neobičan dar slikarstva i životni put je odveo u Pariz. Tamo je uskočila u voz impresionista s kraja XIX i početka XX vijeka i postaje junak priče, jer će njen muž i sin ući u priču sa glavnim junacima Jankovićima iz Ulice solunske 28.

Književni kritičari su, kako je kazao Fulurija, jednoglasno ocijenili da je su u knjizi „Solunska 28“ ženski likovi iskreirani maestralno.

„Ispalo je da su ženski likovi glavni i u prvom i u drugom dijelu, a u stvari mi to nije bio cilj“, kazao je Karajlić.

Foto: JUК „Herceg Fest

Dr Nele Karajlić bio je član rok grupe „Zabranjeno pušenje“ i glumac u televizijskoj hit seriji „Top lista nadrealista“, te postao poznat širom bivše Jugoslavije. Izbjegavši iz rodnog Sarajeva u Beograd, usljed rata u BiH, nastavio je rad grupe „Zabranjeno pušenje“ sa novom postavom. Kao kompozitor, scenarista, reditelj i glumac radio je na stvaranju filmova i serija poput „Crna mačka, beli mačor“, „Složna braća“ i „Nadrealna televizija“.

Izvor: rthn.co.me


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
 moć i nemoć organizma novo dopunjeno izdanje dr staniše stojiljkovića u prodaji od 30 aprila laguna knjige „Moć i nemoć organizma – novo dopunjeno izdanje“ dr Staniše Stojiljkovića u prodaji od 30. aprila
29.04.2024.
Staniša Stojiljković, autor čudesne knjige o ljudskom zdravlju „Moć i nemoć organizma“, u novom dopunjenom izdanju pažnju posvećuje jačanju imuniteta i daje praktične savete o tome kako se izboriti sa...
više
dvadeset ranih priča jednog od najvoljenijih svetskih pisaca potez perom terija pračeta u prodaji od 30 aprila laguna knjige Dvadeset ranih priča jednog od najvoljenijih svetskih pisaca – „Potez perom“ Terija Pračeta u prodaji od 30. aprila
29.04.2024.
U zbirci „Potez perom“ jednog od najvoljenijih svetskih pisaca Terija Pračeta nalaze se izgubljene, pa ponovo nađene priče koje je pisao za novine sedamdesetih i osamdesetih godina dvadesetog veka. Pr...
više
omiljena akcija knjigoljubaca 3 za 999 od 7 do 26 maja  laguna knjige Omiljena akcija knjigoljubaca: „3 za 999“ od 7. do 26. maja!
26.04.2024.
Akcija koju najviše volite i uvek željno iščekujete, jer su tamo najbolji naslovi iz naše ponude – „3 za 999“ počinje 7. i traje do 26. maja 2024. godine, u svim Delfi knjižarama, kao i na sajtovima l...
više
laguna donirala važan uređaj institutu za majku i dete laguna knjige Laguna donirala važan uređaj Institutu za majku i dete
25.04.2024.
Jedna od važnih aktivnosti Lagune u prošloj godini, koja je bila u znaku obeležavanja četvrt veka postojanja, jeste odluka da sredstva namenjena proslavi jubileja preusmerimo u humanitarne svrhe. ...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.