Laguna - Bukmarker - „Stefan Prvovenčani“ Luke Mičete od 9. juna u prodaji - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

„Stefan Prvovenčani“ Luke Mičete od 9. juna u prodaji

Sveobuhvatna biografija prvog srpskog kralja od utorka, 9. juna, naći će se u prodaji širom Srbije.
 
Stefan Prvovenčani je drugi sin velikog župana Stefana Nemanje koji je umesto starijeg Vukana nasledio presto a 1217. je postao kralj Raške.
 
Za sve ljubitelje srpske istorije Luka Mičeta priredio je treću knjigu o Nemanjićima.
 
Sudbina je Stefanu Nemanjiću nenadano dodelila vlast. Na srpski presto došao je spletom istorijskih događaja, tuđom zaslugom – ali je zato sve ostalo bilo isključivo plod njegovih sposobnosti. U doba kada je svako sa svakim ratovao, ovaj prvi krunisani srpski kralj uzdao se u pamet i diplomatsku veštinu pre nego u golu snagu.
 
Da je bio vladar kultivisanog duha kome književno umeće nije bilo strano, Stefan Prvovenčani pokazao je u „Žitiju Svetog Simeona“, životopisu svog oca i utemeljivača srpske crkve.
 
Upravo vladarska smelost i široko obrazovanje omogućili su Stefanu Prvovenčanom da svaki istorijski događaj svoje epohe preokrene u korist sopstvenog kraljevstva. Zahvaljujući mudro vođenoj politici, on je u istoriji ostao zapamćen kao vladar koji je znao kako da osvoji i, još važnije, kako da sačuva ono što je stekao.
 
Njegovo delo „Žitije Svetog Simeona“ je prva srpska hagiografija i smatra se bitnim delom srednjovekovne književnosti.

Kao vladar, Stefan Prvovenčani je britkog uma, smele odlučnosti, kome su ciljevi visoki, planovi promišljeni… Koliko je Sava nepokolebljivo dominantan u duhovnoj sferi toliko je Stefan dominantan u surovoj realnosti srednjovekovne politike.

Sagradio je slavni manastir Žiču, manastir gde će na kraju počivati njegove svete mošti.
 
Novinar i književnik Luka Mičeta napisao je i biografije Stefana Nemanje i Stefana Dečanskog, i pokušao da predstavi kakvim su sve kulturnim delima Nemanjići zadužili Srbe, ali i svetsku kulturu. 
 
Knjigu „Stefan Prvovenčani“ autora Luke Mičete od 9. juna možete kupiti u svim knjižarama Delfi, Lafuninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs, kao i na sajtu www.laguna.rs.


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
omiljena akcija knjigoljubaca 3 za 999 od 7 do 26 maja  laguna knjige Omiljena akcija knjigoljubaca: „3 za 999“ od 7. do 26. maja!
26.04.2024.
Akcija koju najviše volite i uvek željno iščekujete, jer su tamo najbolji naslovi iz naše ponude – „3 za 999“ počinje 7. i traje do 26. maja 2024. godine, u svim Delfi knjižarama, kao i na sajtovima l...
više
laguna donirala važan uređaj institutu za majku i dete laguna knjige Laguna donirala važan uređaj Institutu za majku i dete
25.04.2024.
Jedna od važnih aktivnosti Lagune u prošloj godini, koja je bila u znaku obeležavanja četvrt veka postojanja, jeste odluka da sredstva namenjena proslavi jubileja preusmerimo u humanitarne svrhe. ...
više
uskoro na brodvej stiže i mjuzikl suludo bogati azijci video  laguna knjige Uskoro na Brodvej stiže i mjuzikl „Suludo bogati Azijci“ [video]
26.04.2024.
Popularni knjiško-filmski serijal se adaptira u mjuzikl na Brodveju. Džon M. Ču će biti zadužen za režiju muzičko-scenske adaptacije „Suludo bogatih Azijaca“. Za potrebe mjuzikla (u produk...
više
dženi kolgan božićna knjižara i čari škotskog duha laguna knjige Dženi Kolgan: „Božićna knjižara“ i čari škotskog duha
26.04.2024.
Škotska spisateljica Dženi Kolgan u razgovoru za Politiku otkriva čaroliju koja se krije iza njenog najnovijeg romana „Božićna knjižara“. Praznična knjiga škotske spisateljice Dženi Kolgan „Bož...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.