Laguna - Bukmarker - Prof. dr Staniša Stojiljković, autor knjige „Moć i nemoć organizma“: Veštačke arome su „tihe droge“ - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Prof. dr Staniša Stojiljković, autor knjige „Moć i nemoć organizma“: Veštačke arome su „tihe droge“

Gde je izvor zdravlja, životne snage i dugovečnosti? Da li odgovori na ova pitanja leže u narodnoj mudrosti koja kaže „čitava tajna produžavanja života sastoji se u tome da ga ne skraćujemo“? Ili u rečima mudrog Platona da se „moramo čuvati da otrov koji proizvodi naš vlastiti jezik ne ubije nas same“?
 
Prof. dr Staniša Stojiljković, šef katedre za ekologiju organizma u Leskovcu nedavno je promovisao svoju knjigu „Moć i nemoć organizma“, zapitavši se da li čovek razmišlja kako naš organizam uopšte radi. Kakav je bilans energije u našem organizmu? Koje su njegove samoisceliteljske moći? Na koji način treba da živimo da bi dostigli prirodno zdravlje, harmoniju, blaženstvo?
 
Čokolada izaziva zavisnost
 
„Jedna od najvažnijih stvari koje treba znati jeste način na koji funkcioniše naš autonomni nervni sistem. Simpatički, poznat kao sistem akcije, odnosno 'bori se ili beži' mehanizam, uključuje se pri fizičkom naporu, teškom radu, uzbuđenju, uzimanju aromatične hrane, cigareta, kafe, čajeva, droge, emotivne uznemirenosti. Kao rezultat nervne iscrpljenosti javlja se mentalna iznemoglost, koja prati većinu ljudi u savremenim uslovima življenja. Druga grana nervnog sistema je parasimpatički nervni sistem, koji je povezan sa našim imunološkim sistemom, kontroliše samodetoksikaciju, reaguje na samočišćenje i reguliše funkcije izlučivanja. Popularno se naziva 'odmori se i opusti' mehanizam. Naše telo radi na bazi ravnoteže ova dva Sistema“, kaže profesor Stojiljković.

Svakodnevno se pojavljuju nove strategije ishrane, dijete i suplementi, a zdravlje se sve više narušava. Jedni se kunu u sirove namirnice, drugi u kulinarstvo, a namirnice životinjskog porekla su čas štetne, čas zdrave.

U dvadesetogodišnjoj praksi detoksikacije i oporavka organizma, profesor Stojiljković je sreo osobe koje su jele svežu hranu, a imale velikih zdravstvenih problema. To upravo govori u prilog stavu da nagli prelazak na jednu vrstu hrane smanjuje mogućnost za preobražaj u našem telu. Očigledno je da su nam veći neprijatelji u ishrani dodaci u hrani, koji nas kao tihe droge omamljuju i teraju da stalno nešto jedemo, odnosno da se stalno prejedamo.


 
„Najgore prolaze oni koji su stalno psihološki opterećeni time 'šta će jesti'. Kod njih je autonomni nervni sistem u stalnom disbalansu. Za njih je sve kancerogeno i opasno, pa opterećeni negativnim mislima ne uspevaju da na uravnotežen način prerađuju hranu koju konzumiraju. Fenomenu ishrane treba pristupiti individualno i trezveno kako bismo uživali u hrani i bili opušteniji za trpezom“, navodi profesor Stojiljković i dalje objašnjava zašto čokolada izaziva zavisnost, kao droga na primer.
 
„U proizvodnji čokolade da bi se sjedinila mast sa kakaom, vodom i šećerom, potrebni su emulgatori, a da čokolada ne bi vremenom užegla, dodaju se i neki antioksidansi i konzervansi. Nadalje, da bi ukus čokolade bio bolji od konkurentskih, dodaju se jake arome, najčešće sintetičke. Zato je potrebno čitati deklaraciju. Veštačke arome su 'tihe droge', polako osvajaju naš mozak i onda kažemo: 'Ne mogu bez tog i tog slatkiša'. Postajemo zavisni više od pušača. Slatkiši su hranljivi i korisni samo u malim količinama, pod uslovom da organizam istovremeno dobija i prirodne elemente u ishrani, kao što je, na primer, celuloza iz voća i povrća.“
 
Tradicija zlata vredna

Tablete i kapsule sa mnoštvom minerala, vitamina i antioksidanasa pomoći će samo kada je organizam u krizi. Međutim, stalno uzimanje može da ulenji želudac, tanko i debelo crevo, a posle izvesnog vremena i da izazove alergiju na mnoštvo namirnica. Francuski lekari su kod pacijentkinja koje su u jutarnjim časovima jele čokoladni kolač ili čašicu kakaoa, uočili česte bolove u predelu srca. Slatko izaziva povišenu aktivnost tiroidne žlezde i potrošnju bakra čiji nedostatak slabi srčani mišić.

Da bi čovek bio zdrav, najpre iz organizma treba da odstrani štetne materije, mikroorganizme, metale, nerazgrađenu hranu i drugo.
 
 
„Moj pristup detoksikaciji bazira se na principima življenja i izvornim sirovinama našeg podneblja. Nazvao sam ga Balkanoterapija, kao nauku o uzdizanju svesti. Ključ zdravlja je u poznavanju prirode i života u skladu sa njom. Niko osim nas ne može da nam podari savršeno fizičko i umno zdravlje. U primerima naše tradicije slatko se jelo ujutru natašte, sa čašom hladne bunarske vode, i tako se pripremao organizam za energetsku aktivnost. Deca su nekad za užinu jela svinjsku mast na hlebu sa alevom paprikom i kolutićima paradajza koji je prskan samo plavim kamenom i krečnom vodom. Većina dece danas za užinu jede slane grickalice koje se prže u rafinisanom ulju koje stvara plak u krvnom sistemu“, upozorava prof.dr Staniša Stojiljković.
 
Autor: Ž. Radulović
Izvor: Bilje i zdravlje


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
francuski akademik andrej makin gost 111 laguninog književnog kluba laguna knjige Francuski akademik Andrej Makin gost 111. Laguninog književnog kluba
10.05.2024.
Nova tribina Laguninog književnog kluba biće održana u petak, 10. maja. Specijalni gost našeg druženja biće ugledni svetski pisac i francuski akademik Andrej Makin koji će od 17 sati potpisivati svoje...
više
stiven erikson gost festivala fantastike u nišu od 16 do 19 maja laguna knjige Stiven Erikson gost Festivala fantastike u Nišu od 16. do 19. maja
10.05.2024.
U Niškom kulturnom centru se od 16. do 19. maja održava šesti Festival fantastike u Nišu, u organizaciji Udruženja ljubitelja fantastike „Ordo DrakoNiš“ i Niškog kulturnog centra. Laguna će se predsta...
više
 sara i spodobe iz dečje sobe zorana penevskog u prodaji od 13 maja laguna knjige „Sara i spodobe iz dečje sobe“ Zorana Penevskog u prodaji od 13. maja
10.05.2024.
„Sara i spodobe iz dečje sobe“ je nova knjiga za mališane iz pera i mašte Zorana Penevskog. Sara ide u školu, ali više voli da ide kud je mašta vodi. Tu liči na tatu. Sara je ponekad šašava, ali pr...
više
ivan ivanji (24 januar 1929 9 maj 2024) laguna knjige Ivan Ivanji (24. januar 1929 – 9. maj 2024)
10.05.2024.
Književnik, prevodilac i autor Vremena Ivan Ivanji preminuo je na Dan pobede nad fašizmom, tamo gde je pre 80 godina iz Novog Sada kao Jevrejin bio deportovan da umre – u Vajmaru, samo desetak kilomet...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.