Laguna - Bukmarker - Prikaz romana „Sudnji dani“ – Partneri u ljubavi i zločinima - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Prikaz romana „Sudnji dani“ – Partneri u ljubavi i zločinima

Za neke ljude se tek kad postanu leševi otkrije šta su zaista bili i čime su se bavili.

A da li takva saznanja mogu nešto promeniti ili se treba unapred pomiriti sa ishodom procesa koji je nemoguće dobiti – ovim su se fatalnim pitanjima bavili slovenački autori Peter Čeferin i Vasja Jager u svom romanu „Sudnji dani“.

Izabravši pomalo neobičan oblik za naslovni izraz, Čeferin i Jager prikazali su kako jedno misteriozno ubistvo može pokrenuti lavinu novih nasilnih smrti i doneti sudnje dane mnogima koji su bili međusobno povezani i upleteni u afere koje jedna za drugom počinju da isplivavaju i da zapečaćuju sudbinu i onima koji su bili ljubavni partneri i onima koji su partnerstvo ostvarili počinivši zajedno neviđene i nezamislive zločine.

Napisani kao triler koji se mora čitati u jednom dahu, „Sudnji dani“ iz poglavlja u poglavlje vode čitaoca sve dublje u misteriju koja je nenadano ušla u život jednog advokata, pretvorivši se od rutinskog posla u priliku za iskupljenje i prevazilaženje griže savesti izazvane porodičnim problemima.

Stoga se roman ne bavi samo izrežiranim sudskim procesom, nego i ličnim problemima glavnog junaka, koji je paradigma savremenog čoveka, i to ne samo savremenog slovenačkog uspešnog poslovnog čoveka, nego svakog čoveka koji traži pravdu na onom prostoru gde se države raspadaju a kriminalne grupe ujedinjuju.

Kroz ljubljansku sudsku dramu kao da se prožima jedna opšta balkanska tragedija u kojoj se svi dobro razumeju i kad govore različitim jezicima, i kad žive u različitim državama, i kad su bili na suprotstavljenim stranama, jer kome god da pripada i za koga god da radi, svakome se može desiti da začas bude na pogrešnom mestu u pogrešno vreme i da završi kao kolateralna šteta mafijaškog obračuna – ali, šta se drugo i može očekivati tamo gde više nema simbioze nego samo parazitiranja.

Zadirući sve dublje u tajne koje se kriju iza zločina zahvaljujući kome kao da je otvorena Pandorina kutija, ova priča probudila je i neke stare duhove, za koje se mislilo da su davno iščezli, pa čitaoci usput saznaju ko su bili Titovi „dijamanti“ i kako su nastale „satanske trojke“, a upoznaju se i sa neminovnim mahinacijama u toliko čestoj situaciji kad dve strane ratuju a treća sa distance posmatra.

Bez namere da relativizuju zločine i da nasilnu smrt kriminalca pravdaju osvetom, „Sudnji dani“ ipak postavljaju ključno pitanje da li one ljude koji uživaju u plodovima tuđeg zločina treba osloboditi krivice – jer iako nisu lično okrvavili ruke, oni sami uopšte nisu marili što je njihov udoban život moguć samo zahvaljujući nesrećama drugih ljudi.

I upravo zbog pitanja na koje je teško dati jednostavan odgovor, ovaj roman ostaje sa čitaocem i nakon pročitane poslednje stranice, pa se čini da nema kraja otkrivanju tajni i novih zaključaka koji u potpunosti potiru one stare, jer koliko god da istina i iskrenost imaju svojih pozitivnih i plemenitih strana, one ponekad zaista jesu kao rđa – kad prodru, kao da više nema spasa i kao da je bilo bolje u neznanju i lažima.

Najzad, u čitaočevoj svesti još dugo će ostati i lik advokata Evdarda Melika, još jednog čoveka koji uspeva da prevaziđe sve klopke kriminalnog sistema i koga će nakon jednog mučnog slučaja uvek razdirati i sama pomisao na to da je učinio sve što je mogao, ali da je unapred znao kako to nije dovoljno.
 
Autor: Dušan Milijić


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
nedelja knjiga stivena eriksona od 20 do 26 maja  laguna knjige Nedelja knjiga Stivena Eriksona od 20. do 26. maja!
20.05.2024.
Erikson je stekao svetsku slavu i armiju čitalaca serijalom „Malaška knjiga Palih“, a Laguna je objavila 14 knjiga ovog autora. Zanimljivo je da je po obrazovanju arheolog i antropolog, a završio je i...
više
ekskluzivno stiven erikson u beogradu 20 maja  laguna knjige Ekskluzivno: Stiven Erikson u Beogradu 20. maja!
17.05.2024.
Jedan od najznačajnijih svetskih autora žanra epske fantastike, Stiven Erikson, družiće se sa čitaocima u Beogradu u ponedeljak 20. maja od 17 sati u knjižari Delfi SKC. On će potpisivati svoje knjige...
više
nastavak bestselera jato egzodus kejt stjuart u prodaji od 21 maja laguna knjige Nastavak bestselera „Jato“ – „Egzodus“ Kejt Stjuart u prodaji od 21. maja
20.05.2024.
„Egzodus“ Kejt Stjuart nastavak je svetskog bestselera „Jato“. Možeš li Sesilija živeti u laži? To je grad duhova, mesto koje je proganja, koje ju je stvorilo. Jasno joj je da nikad neće prevazići ...
više
branko anđić ništa gore od čitanja suvoparne knjige, jedino gore od toga je njeno pisanje laguna knjige Branko Anđić: Ništa gore od čitanja suvoparne knjige, jedino gore od toga je njeno pisanje
17.05.2024.
Ovogodišnji dobitnik Nagrade grada Beograda „Despot Stefan Lazarević“ u oblasti književnosti i prevodnog stvaralaštva u razgovoru za Danas govori o značaju ove nagrade, ali i o dve poslednje knjige na...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.