Laguna - Bukmarker - Prikaz knjige „10% Čovek“ – Ključ zdravlja i sreće drže mikrobi u našem telu - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Prikaz knjige „10% Čovek“ – Ključ zdravlja i sreće drže mikrobi u našem telu

Ovaj naučni pregled istražuje i objašnjava ono što je poznato o mikrobiološkoj zajednici koja živi unutar našeg tela i ukazuje na sve ono što još treba da naučimo o njoj.

U ovom dobrodošlom protivotrovu na pojednostavljene „ojačajte svoje zdravlje probioticima“ knjige i članke koji se predstavljaju kao nauka (ali uglavnom služe trgovini), Alana Kolin se usudila da ispriča prljavu istinu o onome što nauka stvarno zna, kao i istinu o onome što se još ne zna o mikrobima koji žive unutar nas, koji žive sa nama i koji su na svaki način postali deo nas. Autorka je evolutivni biolog sa nekoliko različitih diploma, i, sledstveno tome, sasvim je jasno da je ekspert u svom polju istraživanja. Srećom po čitaoce, ona je i iskusan naučni pisac, pa sa lakoćom prenosi priče iz svog iskustva sa ekspedicija po kišnim šumama, kao i detalje analize rezultata kompleksnih laboratorijskih eksperimenata. Sasvim lepo balansira između ove dve krajnosti, iako je njen glavni naglasak, naravno, na naučnim saznanjima. Ono što čini ove, korak po korak detaljno objašnjene rezultate eksperimenata fascinantnim, jeste njen stil. Kolinova uvek objašnjenja pojednostavljuje tako da budu razumljiva čitaocu, pričajući, na primer, priču o hrabroj majci koja je zbog svog deteta istražila moguće bakterijske uzročnike autizma. Autorka se nijednog trenutka ne zadovoljava time da nam jednostavno iznese rezultate objašnjenog eksperimenta ili dobijene podatke. Na primer, umesto da iznese logičan zaključak o tome da su povećana svetska potrošnja masnoće i šećera direktno doveli do epidemije gojaznosti u zapadnom svetu, ona prelazi granicu i pita se da li je problem možda u tome šta jedemo ili, tačnije, šta ne jedemo. Ako su već mast i šećer zamenili hranu pogodnu za naše mikrobe, kao što je povrće sa visokim stepenom vlakana, Kolinova primećuje da je sasvim izvesno da se i biom u našem telu takođe promenio. Kakav uticaj to ima na našu prosečnu težinu? Autorka nijednog trenutka ne tvrdi da je otkrila odgovore za savremene zdravstvene problem, ali ističe da su to odgovori do kojih je za sada došla. Nesumnjivi putokaz u pravcu koji vodi do pravih odgovora.

Sve što ste želeli da znate o mikrobima ali ste se plašili da pitate.

Izvor: kirkusreviews.com
Prevod: Dušica Novaković


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
branko anđić ništa gore od čitanja suvoparne knjige, jedino gore od toga je njeno pisanje laguna knjige Branko Anđić: Ništa gore od čitanja suvoparne knjige, jedino gore od toga je njeno pisanje
17.05.2024.
Ovogodišnji dobitnik Nagrade grada Beograda „Despot Stefan Lazarević“ u oblasti književnosti i prevodnog stvaralaštva u razgovoru za Danas govori o značaju ove nagrade, ali i o dve poslednje knjige na...
više
prikaz presfildovog romana ratnik kada vas zapuhne prašina starih rimskih puteva laguna knjige Prikaz Presfildovog romana „Ratnik“: Kada vas zapuhne prašina starih rimskih puteva
17.05.2024.
Vratio se Stiven Presfild. Autor bestselera o staroj Grčkoj – „Ognjena kapija“ i „Plime rata“ – u novom, uzbudljivom romanu „Ratnik“, pažnju je posvetio Starom Rimu. Zaplet romana je smešten u dve ...
više
prikaz knjige tajni život drveća zaljubljen u šumu laguna knjige Prikaz knjige „Tajni život drveća“: Zaljubljen u šumu
17.05.2024.
Retko je koja knjiga o prirodi privukla pažnju svetskih razmera i postala bestseler kao što je to slučaj sa naslovom „Tajni život drveća“ Petera Volebena. Zašto noćas tako šume jablanovi, tako stra...
više
ekskluzivno stiven erikson u beogradu 20 maja  laguna knjige Ekskluzivno: Stiven Erikson u Beogradu 20. maja!
17.05.2024.
Jedan od najznačajnijih svetskih autora žanra epske fantastike, Stiven Erikson, družiće se sa čitaocima u Beogradu u ponedeljak 20. maja od 17 sati u knjižari Delfi SKC. On će potpisivati svoje knjige...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.