Laguna - Bukmarker - Knjiga koja otvara vrata kritički angažovane književnosti u Aranđelovcu - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Knjiga koja otvara vrata kritički angažovane književnosti u Aranđelovcu

Originalni semantički obrti na kraju rečenice, uz horizontalne i kratke vertikalne nizove jasne i kratke haiku-leksike, odenute višeslojnim metaforama, krunišu Zlatkovićevo pripovedačko umeće, briljantno razigrano i metodološki upakovano u knjizi „I živ i mrtav“.

Ne bi ništa omeo ni sadržaj na početku knjige, sa originalnim azbučnikom poglavlja, kao ni naznačenje apostrofa na odgovarajućim rečima u knjižnom slogu.

U kišovskoj kombinatorici fakata i fikcije, hajdučija prošlovekovna iznedrila je poglavlje „Arhiv“, u kome dominira srednjovekovlje Pavla Bakića na Dvorinama.

Potraga za skrivenim blagom u nedrima Venčaca, zbog aktuelne hajdučije u eksploataciji mermera, verovatno će iznedriti nove književne domete, na primer s nazivom „Senke nad Aranđelovcem“.

Najbitnije, knjiga „I živ i mrtav“ Ivana Zlatkovića otvara vrata kritički angažovane književnosti u Aranđelovcu. Izuzimajući „Knjigu o Milutinu“ Danka Popovića, sa britkom oštricom na svesrpskom planu, u istoriji aranđelovačke književnosti prvi put je knjigom „I živ i mrtav“ načeto višeslojno razobličavanje lokalne prošlosti kao idiličnog stanja, čiji stari sjaj bi malograđanska čaršija da vrati i u ovo doba.

Srećom nekom, Ivan Zlatković je zagrebao ljušture bežanja čaršijskog mnjenja od stvarnosti, ovog puta temom o hajdučiji. Slobodoumni deo varoši pod Bukuljom već rado iščekuje novu knjigu i novu temu iz serijala, koji bi mogao da bude naslovljen i kao „Senke nad Aranđelovcem“.

Radujem se što Aranđelovac ima talentovanog pisca Ivana Zlatkovića, kome želim dovoljno sreće i hrabrosti za nove, angažovane, književne izazove u dešifrovanju senki nad Aranđelovcem.

Dragan Todorović


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
prikaz romana grof monte kristo štivo za plažu zauvek  laguna knjige Prikaz romana „Grof Monte Kristo“: Štivo za plažu – zauvek!
21.05.2024.
Na plaži volim da čitam obimne, „debele“ knjige, koje su dovoljno uzbudljive da mi drže pažnju čak i uz podjednaku privlačnost suncem obasjane morske vode i uprkos vrućini koja ume da nadjača hladovin...
više
prikaz knjige dvadeset minuta luja xix demistifikacija istorije u više od 20 minuta čitanja laguna knjige Prikaz knjige „Dvadeset minuta Luja XIX“: Demistifikacija istorije u više od 20 minuta čitanja
21.05.2024.
Svako veliko otkriće otkriveno je ponovo kada o njemu dozna nova osoba – kaže Čedomir Antić na početku svoje nove knjige „Dvadeset minuta Luja XIX“, zbornika nadasve zanimljivih priča kako iz svetske ...
više
stiven erikson sa čitaocima u beogradu laguna knjige Stiven Erikson sa čitaocima u Beogradu
21.05.2024.
Jedan od najznačajnijih svetskih autora epske fantastike Stiven Erikson družio se 20. maja sa svojim mnogobrojnim čitaocima u knjižari Delfi SKC. Još jednom smo se uverili da su čitaoci ovog žanra pos...
više
 najnormalniji čovek na svetu u izdanju lagune laguna knjige „Najnormalniji čovek na svetu“ u izdanju Lagune
21.05.2024.
Povodom 10 godina od objavljivanja kultne knjige Ivana Tokina „Najnormalniji čovek na svetu“, Laguna donosi novo izdanje sa ekskluzivnim intervjuom u kojem autor otkriva tajne pisanja ovog nezaboravno...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.