Laguna - Bukmarker - „Enciklopedija praistorijskih životinja“ Dušana Krtolice - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

„Enciklopedija praistorijskih životinja“ Dušana Krtolice

Petnaestogodišnji Dušan Krtolica od ranog detinjstva fasciniran je životinjskim svetom, posebno onim koji više ne postoji. Počeo je da crta u drugoj godini i, pre nego što je počeo da čita, poželeo da napravi enciklopediju praistorijskih životinja. Svoj deo posla završio je pre dve godine, a želja mu se tek sada ostvarila, uz podršku "Lagune" i Fonda za mlade talente Beograda.

Njegovo delo namenjeno ne samo deci, već i studentima i svima koji se bave paleontologijom i srodnim naukama je već u knjižarama.

Dušan Krtolica svoje ukoričeno delo prvi put je video pred kamerama. Knjiga je njegov lični doprinos najmističnijoj od svih nauka, paleontologiji.

Da bi je napisao i nacrtao pročitao je svu stručnu literaturu na srpskom i engleskom jeziku koja mu je bila dostupna kao i udžbenike koji se koriste na mnogim svetskim univerzitetima. Kao član paleontoloških grupa u toku je sa otkrićima.

"Mnogo puta sam odustajao bilo je teško, bilo je preobimno i previše informacija. Neka prva enciklopedija koju sam hteo da napravim trebalo je da ima 600 strana ali na kraju sam se odlučio da to jednostavno sažmem i objedinim u jednom manjem izdanju enciklopedije", objašnjava Dušan Krtolica, autor "Enciklopedije praistorijskih životinja"

Krtolica istovremeno i crta, i sa naučne tačke gledišta obrađuje određene vrste, što je zaista retkost jer se u moderno doba odustalo od takvog načina rada.

"Dušan Krtolica je na jedan Direrovski način obradio oblike životinja koje su postojali. Na jedan kratak i koncizan način pravi pregled životinja koje su živele u određenom periodu, neke njihove ne samo karakteristike već i međusobne odnose. Vi istovremeno imate scenu koju je nacrtao i opis situacije koja se nalazi na crtežu", navodi Dragana Vučićević, recenzent knjige i kustos Prirodnjačkog muzeja.

Predstavljanje Enciklopedije, na jesen, pratiće izložba njegovih novih radova, među njima i onih dužine i do pet metara. To će biti crteži životinjskog sveta koji danas naseljavaju planetu.

Izvor: RTS


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
francuski akademik andrej makin gost 111 laguninog književnog kluba laguna knjige Francuski akademik Andrej Makin gost 111. Laguninog književnog kluba
10.05.2024.
Nova tribina Laguninog književnog kluba biće održana u petak, 10. maja. Specijalni gost našeg druženja biće ugledni svetski pisac i francuski akademik Andrej Makin koji će od 17 sati potpisivati svoje...
više
ivan ivanji (24 januar 1929 9 maj 2024) laguna knjige Ivan Ivanji (24. januar 1929 – 9. maj 2024)
10.05.2024.
Književnik, prevodilac i autor Vremena Ivan Ivanji preminuo je na Dan pobede nad fašizmom, tamo gde je pre 80 godina iz Novog Sada kao Jevrejin bio deportovan da umre – u Vajmaru, samo desetak kilomet...
više
10 najneobičnijih biblioteka iz celog sveta video  laguna knjige 10 najneobičnijih biblioteka iz celog sveta [video]
09.05.2024.
Prema rečima Stivena Kinga, knjige su jedinstvena prenosiva magija. One moraju negde biti smeštene, a zgrade koje su stvorene za njihovo skladištenje mogu biti podjednako magične kao i one same. Posto...
više
 neka ljubav vlada prvi memoari otkrivaju čistu zrelost slavnog muzičara laguna knjige „Neka ljubav vlada“: Prvi memoari otkrivaju čistu zrelost slavnog muzičara
09.05.2024.
Nije iznenađenje što je roker Leni Kravic svoje memoare „Neka ljubav vlada“ posvetio svojoj majci, glumici Roksi Roker. Najpoznatija po ulozi u „Džefersonovima“, Roksi predstavlja temelj oko kog je Le...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.