Laguna - Bukmarker - „Ahilova pesma“: Drugačija verzija mita o Trojanskom ratu - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

„Ahilova pesma“: Drugačija verzija mita o Trojanskom ratu

Madlin Miler rođena je u Bostonu, a odrasla u Njujorku i Filadelfiji. Pohađala je Univerzitet Braun, gde je diplomirala i magistrirala klasične jezike. Njen prvi roman „Ahilova pesma“, koji preporučujemo za čitanje, dobio je nagradu Orindž za književnost i bio je bestseler Njujork tajmsa. Preveden je na dvadeset i pet jezika. Drugi roman, takođe objavljen u Laguni, jeste „Kirka“, pripovest o slavnoj čarobnici, ćerki boga životodavca, blistavog Helija.

Vokacija Milerove su grčko-rimski mitovi, stoga ne čudi što predaje i podučava latinski, grčki i Šekspira, praveći veličanstvene rekonstrukcije drevne epohe, dekodirajući kanon neočekivanim narativnim tehnikama.

Autorka priča još jednu verziju mita o Trojanskom ratu, ali ne iz poznatih Homerovih spevova, već iz nepoznatog rakursa, iz Ahilovog ugla, kroz oči, srce i žile njegovog družbenika Patrokla, čiji je pogled ispunjen ljubavlju kao meteor ili kometa svojom putanjom.

U Homerovim epovima Patroklo je Ahilov sadrug, doduše najvoljeniji, proteran iz kraljevstva svoga oca na dvor u Ftiji, gde stoluje i odrasta princ Ahil. Ne vidimo Tetidinog sina, boga i čoveka, diva i heroja, koji u Troju ide radi slave, pečata besmrtnosti, već voljenog Ahila, koji u Troju hita zbog pobede i trijumfa, dok Patroklo ne ide zbog rata, već prateći Ahila, kroz vatru i vodu, na put besmrtnosti, koji mu ne pripada, sa koga ga stalno ćuškaju i odgurkuju, na put bez povratka, u pravcu pogibelji.

Pripremajući se za učešće u bici, Ahil, koga niko od smrtnika nije smeo videti kako se bori ili dokono vežba, jer njegova veština ne samo da nadmašuje ljudsku već i božansku, prebacuje majci, svemoćnoj morskoj nimfi, da je njegovo telo smrtno, uprkos proročanstvima, odnosno da pre odijuma slave mora telesno umreti. U tom trenutku čak je i velika i moćna Tetida zanemela sa Kastorovim i Poluksovim likom pred očima.

U ovoj knjizi zaista je izvanredno osmišljeno stvaranje kompleksnog sveta moćnih olimpijskih ili vodenih božanstava, prvog od kentaura i učitelja ljudi – Hirona u čijim su se gorama obučavali Ahil i Patroklo – jedan ratnim veštinama, muzici, drugi hirurgiji i daru lečenja, uz paletu Zevsovih sinova, divova, besmrtnika, dašak Afrodite, čiji je miljenik Paris, sivooke Atine i Apolona koji u romanu ne pokazuje samo zabavnu stranu, dobroćudnost i lepotu već i mračno, uvređeno i ljutito lice.

U izgubljenoj Eshilovoj drami „Mirmidonci“ i u Platonovom dijalogu „Gozba“ saznajemo dublje slojeve mita, o ljubavnicima čiji je pepeo pomešan u zajedničkoj grobnici kao brašno i so. Kada su Aleksandar Veliki i njegov ljubavnik Hefastion posetili Troju na putu ka Persiji, legenda kaže da su prineli žrtve njihovom zajedničkom konačištu, sanjareći da će se i njima, jednoga dana, ukazivati poštovanje.

Ljubav čije se carstvo prostire sa obe strane smrti povezuje smrtnike i besmrtnike u isto klupko, upredeno različitim nitima i prirodama vunice.

I ko je veći u pripovesti Madlin Miler, onaj koji je trčao za slavom ili drugi, koji se ne znajući kako da se bori, ali ipak ne osećajući nikakav strah, uputio za svojim ljubavnikom, postojaniji i izvesniji od njegove senke.

Zahvaljujući Patroklu, mi ne vidimo u Ahilu samo božanskog monstruma, bič božji, koji će bezosećajno seći i uništavati neprijatelje, već i muškarca ženskog lika, lepog kao boginja, nepobedivog poput boga, koji vreme do okršaja prekraćuje sviranjem lire, posvećen voljenom.

Autor: Silvana Hadži-Đokić
Izvor: ekspres.net


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
prikaz romana prijatelj jermenin nostalgična priča za izgubljenim prijateljstvom laguna knjige Prikaz romana „Prijatelj Jermenin“: Nostalgična priča za izgubljenim prijateljstvom
08.05.2024.
Roman „Prijatelj Jermenin“ je nostalgična priča o tinejdžerskom prijateljstvu koje se odvija šezdesetih godina 20. veka u Sibiru. Takođe govori o otkrivanju jermenske zajednice. Moglo bi se reći da au...
više
prikaz romana srećno pismo vaj kiland i penelopi vord čista petica  laguna knjige Prikaz romana „Srećno pismo“ Vaj Kiland i Penelopi Vord: Čista petica!
08.05.2024.
Veoma brzo sam shvatila da ne smem da propustim nijednu knjigu koju Vaj Kiland i Penelopi Vord zajedno napišu, iako i pojedinačno pišu divne ljubavne romane. Svaki put čitaocima pruže nešto neobično, ...
više
kad filmske priče uplove u književnost majski broj časopisa bukmarker u svim delfi knjižarama laguna knjige Kad filmske priče uplove u književnost – majski broj časopisa Bukmarker u svim Delfi knjižarama
08.05.2024.
Majski broj časopisa Bukmarker, koji možete pronaći u svim knjižarama Delfi, doneće vam mnoga zanimljiva saznanja o knjigama „Buntovnice s razlogom“, „Sva siročad Bruklina“, „Od šapata do vriska“, „Sl...
više
kriza koja je čarlsa dikensa umalo koštala karijere laguna knjige Kriza koja je Čarlsa Dikensa umalo koštala karijere
07.05.2024.
Čarls Dikens se redovno tuširao hladnom vodom i voleo da ide u duge šetnje, tokom kojih je prelazio dvadesetak, a ponekad i trideset kilometara. Stiče se utisak da nikada nije sedeo skrštenih ruku: na...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.